Poliisihallitus: kantamme on ei kannabiksen laillistamiselle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisihallitus ei missään nimessä tahdo laillistaa kannabista – ”Kyllä rikollinen toiminta taustalla tuntuu jatkuvan”

Poliisihallitus ei kannata kannabiksen käytön laillistamista tai dekriminalisointia.

Kannabis on Suomen käytetyin huumausaine.

13.9. 14:30

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi aloittaa toteamalla, että kannabiskeskustelu nousee pintaan tasaisin väliajoin.

Nyt keskustelu kannabiksen laillistamisesta ja dekriminalisoinnista on noussut pintaan, sillä vihreät päätti viikonloppuna puoluekokouksessaan linjata kannattavansa kannabiksen laillistamista.

Poliisihallituksen kanta pysyy samana: se ei kannata kannabiksen käytön dekriminalisointia tai laillistamista.

– Meidän näkemyksemme mukaan nykyään laissa olevia keinoja olisi syytä hyödyntää vielä entistä paremminkin esimerkiksi hoitoonohjauksen ja hoitoonpääsyyn tukemisen näkökulmasta.

Teemu Saukoniemi.

Kannabis on Suomessa yleisin käytetty huumausaine, ja se näkyy poliisin työssä joka päivä. Rangaistuksia annetaan yleensä muun työn ohessa.

– Käyttörikosten perässä me emme kuitenkaan niin sanotusti juokse, vaan niitä tulee usein esimerkiksi rattijuopumusten yhteydessä esiin, erilaisina häiriökäyttäytymisinä ja muiden rikosten tutkinnan yhteydessä, Saukoniemi kertoo.

–Arjessa on yksinkertaisesti niin paljon tehtävää.

Saukoniemen mukaan rankaisemisen poistaminen ei vähentäisi poliisin tehtäviä merkittävästi.

– Se ei ole yksioikoinen asia, hän sanoo.

Kannabiksen käyttäminen on Suomessa rikoslaissa määritelty huumausaineen käyttörikokseksi, josta seuraa tyypillisesti päiväsakkoja. Rikoslaissa käyttörikoksen maksimirangaistukseksi kerrotaan puolen vuoden vankeustuomio.

Tietyissä tapauksissa sakkojen sijasta voidaan edetä pelkällä huomautuksella. Jos käyttäjä esimerkiksi hakeutuu hoitoon, voidaan sakot tietyissä tapauksissa jättää määräämättä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa kaikkien huumausaineiden dekriminalisointia.

– Pystyisimme siten aikaisemmin puuttumaan ongelmakäyttöön ja ehkäisemään ongelmien pahenemista. Nyt käytön rangaistavuus ajaa ihmiset piilottelemaan käyttöään ihan viimeiseen saakka. Aikaisimmin apua pyytämällä tai yhteiskunnan puolelta siihen puuttumalla voitaisiin saada ehkäistyä pahimpia huumehaittoja, THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen kommentoi Ilta-Sanomille.

Lue lisää: THL:n asiantuntija toivoo kannabis­keskustelun johtavan tärkeämpään päätökseen: ”Ajaa ihmiset piilottelemaan käyttöään viimeiseen asti”

Poliisihallituksen Saukoniemi on THL:n kanssa samaa mieltä siitä, että sellaisia matalan kynnyksen avunsaantipaikkoja, joihin ei liity minkäänlaista leimaa, tarvitaan enemmän. Jos hoitoon hakeutuu kannabis- tai muiden huumeiden takia oma-aloitteisesti, tieto ei kantaudu poliisille, Saukoniemi huomauttaa.

Monissa maissa ja Yhdysvaltojen osavaltioissa kannabiksen käyttöä ja sen valvontaa on vapautettu. Suomen poliisi seuraa, miten vapauttaminen on toiminut ulkomailla.

– Monessa muussa maassa, missä käyttöä on laillistettu ja on laillistakin tuotantoa, kyllä rikollinen toiminta siellä taustalla tuntuu jatkuvan. Mistä se sitten johtuu, onko se siitä, että laillisesti kannabista myyvät joutuvat tekemään siitä sääntelyn ja rajoitusten takia kalliimmalla, Saukoniemi pohtii.

– On vielä se pelko, että se mahdollisesti laskisi entisestään kynnystä käyttää kannabista. Käyttäminen on muutenkin kasvanut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?