Kostean viikonlopun jälkeen tulee ”myräkkä­maanantai” ja sitten alkavat jopa lumiset syyskylmät

Lumikuuroja Keski-Suomessa asti.

10.9.2021 21:48

Viime päivinä Suomea hellineille kesäisille säille saadaan sanoa hyvästit, ennustaa Foreca.

Tämä siksi, että sää on lähiaikoina tylysti viilenemässä. Foreca heiluttaa jopa lumisadekorttia.

Sitä ennen saadaan vielä kokea lämmin, mutta sateinen viikonloppu. Sateisinta on lauantaina akselilla Kokkola-Jyväskylä.

Sateet leviävät lännestä itään ja Pohjanmaalta Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan ja etelässäkin saadaan hajanaisia kuuroja.

Samansukuinen päivä on sunnuntai, laajalti epävakainen ja sadekuuroinen, arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iris Viljamaa.

Lounaassa voi lauantaina olla yhä 20 astetta lämmintä, sunnuntaina alle 18 astetta.

Sitten ensi viikkoon, joka kostean viikonlopun jälkeen alkaa kuin rangaistuksena ”myräkkämaanantailla”.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uunituoreen kuukausiennusteen mukaan syyskuun puolivälin tienoilla on ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempiä lukemia.

Foreca puhuu tiedotteessaan rajuin sanankääntein jopa ”rajusta” viilenemisestä.

Pohjoisessa Suomessa ja Keski-Suomea myöten voidaan saada räntä- ja lumisateita.

ECMWF:n mukaan maanantaina 13. syyskuuta alkava eli ensi viikko on keskilämpötilaltaan kaksi tai kolme astetta tavanomaisia kylmempi.

Sadetta sataa Etelä- ja Keski-Suomessa kuitenkin keskimääräistä vähemmän.

”Viikko alkaa myräkällä, jonka jäljessä virtaus kääntyy puhaltamaan pohjoisesta. Se tarkoittaa, että Suomeen virtaa kylmää ilmaa Jäämereltä”, kuvailee ensi viikon säämaisemaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Myräkkäpäivä on maanantai. Silloin voimistuu luoteistuuli, joka seuraa Suomessa käynyttä matalapainetta. Puuskat voivat olla kovia, jopa myrskyisiä länsirannikolla ja suurten järvien Suomessa.

Latvala uskoo maanantaina ja tiistaina osan sateista tulevan lumena tai räntänä.

Sitten Suomeen saapuu korkeapaine, ja kylmää ilmaa valuu yhä etelämmäksi.

Koleassa pohjoisvirtauksessa voi muodostua sadekuuroja ja muistona aiemmasta matalapaineesta vielä paikallisia sateita.

”Kylmässä ja kuivassa ilmassa kuurot voivat tulla lumena, vaikka lämpötila olisi vähän plussan puolella. On siis mahdollista, että lumisateita saadaan myös paikallisesti maan keskiosassa asti, varsinkin jos sateita tulee yöaikaankin”, Latvala pohtii.

Päivälämpötilat laskevat ensi viikolla 10–15 asteeseen etelässä ja lounaassa, loppuviikosta voi olla enää 10 astetta.

Keskisessä Suomessa ollaan jo alle 10 asteessa, pohjoisessa 4–10 asteessa.

Jos yö on kirkas, Keski-Suomessakin voi olla yöpakkasia.

ECMWF:n kuukausiennusteen perusteella seuraavalla, 20. syyskuuta alkavalla viikolla keskilämpötila on pääasiassa keskimääräinen tai hiukan viileämpi ja sataa tavanomaista vähemmän.

Eletään korkeapaineessa. Suomen itäpuolella on koleampaa ilmaa, Länsi-Euroopassa lämpimämpää. Sama asetelma jatkuu siitä eteen päinkin.

Syys-lokakuun vaihteen Foreca näkee kuukausiennusteen valossa jopa hyvin keskimääräisenä. Tosin ennusteen epävarmuus kasvaa merkittävästi etäisyyden ennustettaviin päiviin kasvaessa.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan syys–lokakuun vaihteen keskimääräinen päivälämpötila on maan eteläosassa 10–14 astetta, keskiosassa 8–12, pohjoisessa 5–10 astetta ja Pohjois-Lapissa hieman viileämpää.

Yölämpötilat lähenevät yleensä nollaa, paitsi eteläisillä rannikoilla ja saaristossa, jossa ollaan vielä viidessä asteessa.

Latvala muistelee ensilumen satavan Pohjois-Lappiin syyskuun puolella tai lokakuun alussa – ja aikaisimmillaan Helsinkiinkin syyskuun puolella.

Tuntureille lunta on jo epävirallisesti satanut, mutta ei vielä virallisten mittausasemien kohdille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?