Kirkas ja erikoinen valoilmiö ihmetytti Suomen yötaivaalla – asiantuntija kertoo, mistä oli kyse

Monet todistivat erikoista valoilmiötä yötaivaalla myöhään torstai-iltana.

10.9.2021 1:30 | Päivitetty 10.9.2021 1:45

Suomen yötaivaalla nähtiin myöhään torstai-iltana runsaasti huomiota herättänyt valoilmiö.

Lukijoiden Ilta-Sanomien toimitukselle lähettämissä kuvissa näkyy yötaivaalla liikkuva kirkas ja kookas pallomainen kohde. Kuvien lähettäjät luonnehtivat todistamaansa ilmiötä muun muassa tulipalloksi, komeetaksi ja valokuplaksi.

Osa kuvia lähettäneistä kertoo valoilmiöön liittyneen räjähtävän äänen ja osa puolestaan kertoo nähneensä, että taivaalta olisi pudonnut jotain.

Kuvia valoilmiöstä on lähetetty Ilta-Sanomien toimitukseen Savonlinnasta Enontekiölle ulottuvalta vyöhykkeeltä.

Muhos 9.9.2021

Muhos, 9.9.2021.

Kemi, 9.9.2021.

Savonlinna, 9.9.2021.

Enontekiö 9.9.2021.

Havaintoja kirjautui myös Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan havaintojärjestelmään, Taivaanvahtiin. Havaintojen kirjautuminen alkoi hyvin pian iltayhdentoista jälkeen. Myös Taivaanvahtiin kirjautui havaintoja eri puolilta Suomea, pääosin pohjoisimmasta Suomesta, mutta eteläisimmillään Savitaipaleelta.

Yhteiseksi nimittäjäksi Taivaanvahtiin kirjautuneiden havaintojen kohdalla nousi se, ettei valoilmiötä luonnehdittu tulipalloksi, komeetaksi tai valokuplaksi, vaan rakettilaukaisuksi.

Satelliittiasiantuntija Matias Takala kertoi varhain aamuyöllä Ilta-Sanomille, että Taivaanvahtiin kirjautunut sanamuotoilu on paikkansapitävä – taivaalla havaitussa valoilmiössä oli todellakin kyse raketin laukaisusta.

– Kyse oli Sojuz-2.1v-raketin laukaisusta Plesetskin kosmodromista, hyötykuormana oli sotilassatelliitti, Takala puki sanoiksi sen, mitä Suomen yötaivaalla tapahtui.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?