Pääkaupunkiseudun koronanyrkki lopettaisi kahdesti rokotettujen lieväoireisten koronatestit

Koronatestaus tulisi pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän mukaan keskittää rokottamattomiin ja yhden rokotuksen saaneisiin.

Koronatestaus sitoo nykyisellään paljon työvoimaa, jolle olisi käyttöä muuallakin.

7.9.2021 16:34

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä esittää, että kahdesti rokotettujen oireettomien tai lieväoireisten ei tarvitsisi hakeutua enää koronatestiin.

Edellytyksenä on, että toisen rokotteen saamisesta on kulunut vähintään viikko.

Myöskään puolen vuoden sisään varmistetun koronainfektion sairastaneiden ei tarvitsisi mennä lievistä oireista enää testiin, jos kyseinen henkilö on saanut yhden rokoteannoksen.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Muutos ei kuitenkaan koskisi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastyössä olevia työntekijöitä, ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksiköiden asiakkaita eikä niitä, joiden tiedetään altistuneen koronavirukselle.

HUSin infektioylilääkäri Asko Järvinen sanoi HS:ssä, ettei nykyisen kaltaisessa testaamisessa ole järkeä. Jatkossa pitäisi Järvisen mukaan testata vain rokottamattomia ja yhden rokoteannoksen saaneita.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä muuttaisi koronatestausta.

– Kaksi rokotusta saaneiden testaaminen ei ole järkevää, koska rokotukset suojaavat vakavalta taudilta, ja vaikka tartunnan saisi, viruksen eritys on vähäisempää. Jos ajatellaan, että heidän testaamistaan edelleen jatkettaisi, niin sitten pitää kysyä, miten pitkään? Vuoteen 2023 vai vuoteen 2030? Tämä virus ei nimittäin tule katoamaan mihinkään, Järvinen sanoi HS:lle.

Husin infektioylilääkäri Asko Järvinen sanoo, ettei nykyisen kaltaisessa testaamisessa ole järkeä.

Järvisen mukaan myös lasten testaamista ja laajamittaisia karanteeneja voitaisiin vähentää, sillä vain alle kaksi prosenttia koulualtistuksista on johtanut jatkotartuntoihin.

Koronanyrkin mukaan testauksen kohdentamisesta on tarpeen saada koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä koskeva linjaus ennen sen toimeenpanoa.

Kahden metrin turvavälivaatimuksen poistuttua pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä päivitti harrastustoiminnan ohjeistustaan. Lähtökohtana on, että kaikenikäisten harrastaminen ja kilpailutoiminta on mahdollista sisä- ja ulkotiloissa.

Kaupunkien tiloissa toteutettavassa harrastustoiminnassa ovat voimassa kuitenkin erilliset terveysturvallisuutta parantavat ohjeet, joiden rikkominen voi johtaa tilavarausten peruuttamiseen tai toiminnan keskeyttämiseen.

Ohjeen mukaan harjoitus- ja toimintamuodot tulee sisätiloissa toteuttaa siten, että toiminnassa on mahdollista välttää lähikontaktit tai ne vähenevät merkittävästi. Tarvittaessa ryhmäkoko on mitoitettava normaalitilannetta pienemmäksi.

Koronakoordinaatioryhmän vahva suositus on, että ohjaajat ja yli 12-vuotiaat käyttävät edelleen sisätiloissa kasvomaskia, mikäli terveydelliset syyt eivät ehdottomasti estä sen käyttöä. Maskia ei tarvitse käyttää liikuntasuoritusten aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?