Saara Kankaanrinnan kolumni: 1,5 astetta riittää rikkomaan monet maapallon elintärkeät toiminnot

Teot ilmastonmuutoksen torjumiseksi ovat olleet pelottavan loivia, kirjoittaa kolumnisti Saara Kankaanrinta.

7.9.2021 8:00

Annoimme mieheni kanssa haastattelun Suomen Kuvalehteen. Juttu oli tehty iskevään tyyliin, ja seuraava lehti nostikin otsikkoon tukemme Elokapinalle.

Tämän jälkeen alkoi tulla palautevyöryä puolesta ja vastaan koskien Elokapinaa. Se on mielenosoitusliike, joka pyrkii saamaan Suomeen ilmastohätätilan, jotta pysyisimme 1,5 asteen tavoitteessa.

Ottamatta kantaa liikkeen valitsemiin keinoihin, on 1,5 asteen tavoitetta pakko kannattaa. Kuten tuhannet tieteilijät, maailman valtiot, Suomen hallitus, yritykset, MTK ja lähes kaikki toimijat ovat ottaneet sen lähtökohdaksi tiekartoilleen.

Tästä huolimatta teot ilmastonmuutoksen torjumiseksi ovat olleet pelottavan loivia.

Puolitoista astetta kuulostaa mitättömältä, mutta keskilämpötilan nousu yli 1,5 celciusastetta riittää rikkomaan monet elintärkeät maapallon toiminnot.

Nykyisellä tekemisellä ylitämme kirkkaasti tuon rajan. Astelemme kohti vuosia, jolloin maapallon muuttunut termostaatti vaikutuksineen on täysin arvaamaton ja tuhoisa. Tarvitaan valtavan jyrkkiä muutoksia.

Kyseessä on lastemme tulevaisuus – elävätkö he sietämättömien äärisäiden keskellä sotien juomavedestä, ruoasta tai elinkelpoisesta asuintilasta. Tämä ahdistaa suunnattomasti monia. Yhteinen hätä koskettaa.

Kaikilla meillä on pelkomme ja ahdistuksemme, kun näin iso asia uhkaa tulevaisuutta. Muutos ei tunnu turvalliselta saati helpolta. Yksi kieltää asian, toinen ei jaksa ajatellakaan, kolmas haluaa vaikuttaa.

Oma työmme on suoraa toimintaa, mutta ei kansalaistottelemattomuuden keinoin. Meillä on mahdollisuus, jota kaikilla ei ole: taomme ratkaisuja yhdessä niiden kanssa, jotka voivat muutoksen tehdä.

Rehellisyys vaatii kohteliaisuutta puolin ja toisin. Mutta eri mieltä oleminen ei ole loukkaus. Kritiikki on ovi toisen kokemukseen ja näkemykseen.

Kehitämme viljelijöiden kanssa uudistavaa maataloutta. Näemme läheltä tuskan, ja samalla ylpeyden ruoantuottajan työstä. Yritämme tehdä väistämättömän muutoksen helpommaksi – ja myös parantaa kannattavuutta.

Olemme 10 vuotta sanoneet julkisuudessa, että viljelijä voi olla Itämeri- ja ilmastotyön sankari. Eipä herätä hurraata tämäkään: osa kriitikoista olisi aina valmis lopettamaan koko maatalouden ja siirtämään ruoantuotannon ulkomaille tai laboratorioon.

”Rehellisyys on parasta politiikkaa”, totesi yli 200 vuotta sitten elänyt tiedemies Benjamin Franklin. Tähän on hyvä nojata.

Yhteiskunnallinen kriisinratkaisu vaatii ennen kaikkea rehellisyyttä ja yhdessä ratkaisun rakentamista.

Rehellisyys on myös edellytys omalle jaksamiselle. Jos lähtee muita miellyttämään mielipiteillään, on ikuisesti konfliktissa itsensä kanssa. Kuulostaa Danten helvetin alimmalta kerrokselta.

Tietenkin rehellisyys vaatii kohteliaisuutta puolin ja toisin. Mutta eri mieltä oleminen ei ole loukkaus. Kritiikki on ovi toisen kokemukseen ja näkemykseen.

Kun pidämme ovet auki, kuulemme toisiamme.

Kirjoittaja on Baltic Sea Action Group -säätiön perustaja ja ympäristövaikuttaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?