Katso missä korona leviää – THL listasi tapahtumien korona­riskit

Korkean koronariskin paikkoja ovat esimerkiksi yökerhot, kulttuuritapahtumat ja massakonsertit vapaasti valittavilla istumapaikoilla. Kirjastot museot ja joukkoliikenne ovat tyypillisiä matalan riskin paikkoja.

Korkean koronariskin tilaisuuksia ovat esimerkiksi sisätiloissa järjestettävät massakonsertit, tanssiravintolat ja klubit. Vähäinen riski esimerkiksi ruokaravintolloissa tai ulkoilmatapahtumien katsomoissa.

6.9.2021 12:54

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos (THL) on julkaissut riskiarvion, jossa listataan koronatartunnan todennäköisyys ihmisten välisissä kohtaamistilanteissa, kuten yleisötapahtumissa.

Lähinnä alueellisten viranomaisten päätöksenteon tueksi laaditun riskipotentiaaliarvion perustana on covid-19 epidemian kulusta tähän mennessä karttunut epidemoginen tieto.

Tartuntariskin suuruutta ja taudin edelleenlevittämisen todennäköisyyttä on arvioitu tilanteissa, joissa ihmisiä kokoontuu yhteen ja joukkoon sattuu tartuttavassa vaiheessa oleva henkilö.

Riski saada tartunta on jaettu kolmeen luokaan; epätodennäköinen, mahdollinen tai todennäköinen. Tartunnan riskiarvio vaihtelee eri tilanteiden mukaan.

Merkittävän riskin tilanteille tunnusomaisia tekijöitä ovat esimerkiksi runsaat lähikontaktit, anniskelu sekä voimakas äänenkäyttö.

Kulttuuritapahtumista tähän ryhmään kuuluvat muun muassa massoille suunnatut sisä- ja ulkokonsertit, joissa istumapaikkoja ei ole määritelty. Myös yhteislaulutilaisuudet on määritelty merkittävän riskin tilanteiksi.

Baarit ja pubit ovat myös listalla, samoin tiiviin yhteisasumisen tilanteet, kuten kausityöntekijöiden majoitus.

Kohtuullista tartuntariskiä esiintyy joukkoliikennevälineissä ja sisätiloissa harrastettavassa joukkoliikunnassa.

Vähäriskistä on erikoisliikkeissä tai kauppakeskuksissa vierailu, kuten kirjastoissa, elokuvateattereissa tai museoissa käynti.

Tartunnan saamisen lisäksi riskiarvioissa on listattu tapahtumia sen mukaan, minkälaisen riskin ne muodostavat riskin viruksen leviämiselle muuhun väestöön, jos läsnä on koronaviruksen tartuttajia.

Leviämispotentiaaliksi nimetty lukuarvo kuvaa todennäköistä oman perheen tai seurueen ulkopuolisille aiheutuvien ensitartuntojen määrää.

Jos tapahtumassa vierailleen henkilön kautta leviävien ensitartuntojen todennäköisyys on vähemmän kuin viisi tartuntaa, leviämispotentiaali on pieni.

5–10 tartuntaa pidetään kohtalaisena riskinä ja yli 10 todennäköistä tartuntaa vie tapahtuman suuren riskin kategoriaan.

Kauppakeskusten yleiset tilat, hengelliset tilaisuudet ja messut levittävät arvion mukaan tehokkaasti koronavirusta oman lähipiirin ulkopuolelle, vaikka riski saada niissä virus on pieni.

Kun oman tartunnan ja leviämispotentiaalin riski lasketaan yhteen, saadaan tapahtuman kokonaisriskipisteet. Korkeimmassa eli yhdeksässä pisteessä ovat kulttuuritapahtumat, joissa istumajärjestystä ei määritelty sekä pubit ja yökerhot.

Kokonaisuutena matalan riskin toimintoja ovat joukkoliikenne, ruokaravintolat, kirjastot ja museot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?