Koskelan murhaoikeudenkäynnin syyttäjät arvioivat: jatkuu hovioikeudessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Koskelan murhaoikeuden­käynnin syyttäjät arvioivat: jatkuu hovi­oikeudessa

”Olihan tämä täysin poikkeuksellinen.”

Aluesyyttäjä Satu Pomoell (vas.) ja erikoissyyttäjä Yrjö Reenilä Helsingin käräjäoikeudessa maaliskuussa.

3.9. 19:10

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kaikki kolme Koskelan surmasta epäiltyä nuorena henkilönä tehdystä murhasta. Rangaistukset vaihtelevat kunkin pojan tekemän väkivallan mukaan.

Eniten väkivaltaa tehnyt poika sai kymmenen vuoden ja yhden kuukauden vankeusrangaistuksen. Toiselle pojalle tuomittiin yhdeksän vuotta ja kaksi kuukautta. Kolmas sai kahdeksan vuotta ja kaksi kuukautta vankeutta.

Syyttäjinä jutussa toimivat aluesyyttäjä Satu Pomoell ja erikoissyyttäjä Yrjö Reenilä.

Erikoissyyttäjä Yrjö Reenilä, oletteko tyytyväisiä tuomioihin?

– Totta kai siinä mielessä olemme, että syyksi lukemiset menivät ensisijaisten syytteiden mukaan ja myös meidän teonkuvauksen mukaisesti.

– Siellähän yksi pahoinpitelysyyte hylättiin ja joku pieni osateko murhasta. Mutta rikosvastuu toteutuu.

Uskotteko, että tapaus etenee hovioikeuteen?

– Me itse mietimme ensi viikolla, ilmoitammeko tyytymättömyyttä ja sitten valitamme sen jälkeen. Mietimme mittaamisasiaa, mehän vaadimme ankarampia rangaistuksia jokaiselle heistä.

– Tietysti kun (puolustuksen) vastaukset olivat sellaisia, että kiistettiin tahallinen henkirikos, niin uskoisin, että siltä osin tämä voi edetä hovioikeuteen.

– Syytetythän tunnustivat törkeän pahoinpitelyn ja törkeän kuolemantuottamuksen, ja heidät tuomittiinkin murhasta, ja yhden tekijän osalta tunnustettiin vain pahoinpitely, joten uskon, että he kyllä valittavat tällä perusteella.

Millainen Koskelan tapaus oli verrattuna uranne aikaisempiin tapauksiin?

– Olihan tämä täysin poikkeuksellinen. Kolme alaikäistä kohdistaa tällaista väkivaltaa ikätoveriinsa. Siinä mielessä on hyvin poikkeuksellinen.

Käräjäoikeuden mukaan pojilla oli yhteisymmärrys tekoon ja he osallistuivat siihen tavalla, jota käräjäoikeus on pitänyt yhdessä tehtynä rikoksena. Tekijöiden täytyi pitää uhrin kuolemaa todennäköisenä seurauksena.

Tekotapa oli erityisen raaka ja julma. Tekijöitä oli kolme, väkivalta kesti yli kolme tuntia ja siinä käytettiin erilaisia välineitä. Teko oli käräjäoikeuden mukaan myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

IS ei julkaise tuomittujen nimiä, koska nämä olivat tapahtuman aikaan ja edelleen alaikäisiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?