Koskelan teinisurmaajille tuomio murhasta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Koskelan teinisurmaajille tuomio murhasta – pisin tuomio yli 10 vuotta

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 16-vuotiaan pojan surmaajat.

3.9. 14:02 | Päivitetty 3.9. 15:04

Kolme teini-ikäistä poikaa on tuomittu käräjäoikeudessa 16-vuotiaan ikätoverinsa murhasta, joka tapahtui Helsingin Koskelassa viime joulukuussa.

Kaikki kolme tuomittiin nuorena henkilönä tehdystä murhasta. Rangaistukset vaihtelevat kunkin pojan tekemän väkivallan mukaan.

Eniten väkivaltaa tehnyt poika sai kymmenen vuoden ja yhden kuukauden vankeusrangaistuksen. Toiselle pojalle tuomittiin yhdeksän vuotta ja kaksi kuukautta. Kolmas sai kahdeksan vuotta ja kaksi kuukautta vankeutta.

Koska pojat olivat teon aikaan alle 18-vuotiaita, heille ei voitu tuomita elinkautista. Maksimirangaistus olisi ollut 12 vuotta vankeutta.

IS ei julkaise tuomittujen nimiä, koska nämä olivat tapahtuman aikaan ja edelleen alaikäisiä.

Käräjäoikeuden mukaan pojilla oli yhteisymmärrys tekoon ja he osallistuivat siihen tavalla, jota käräjäoikeus on pitänyt yhdessä tehtynä rikoksena. Tekijöiden täytyi pitää uhrin kuolemaa todennäköisenä seurauksena.

Tekotapa oli erityisen raaka ja julma. Tekijöitä oli kolme, väkivalta kesti yli kolme tuntia ja siinä käytettiin erilaisia välineitä. Teko oli käräjäoikeuden mukaan myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Tuomion mukaan pojat olivat jo ennalta suunnitelleet juottavansa uhrille väkevää alkoholia ja kohdistavansa tähän väkivaltaa. Uhria oli kiusattu ja pahoinpidelty jo aiemmin.

Tekopäivänä perjantaina 4. joulukuuta pojat kokoontuivat Koskelan sairaala-alueelle viettämään vanhimman pojan syntymäpäivää. Uhria alettiin pahoinpidellä kello 19.30–20 aikaan. Väkivalta jatkui noin kello 23:een saakka.

Uhria lyötiin ja potkittiin päähän ja eri puolille vartaloa. Häntä hakattiin kepillä ja metallitangolla. Käsi yritettiin murtaa.

Teko tapahtui useissa eri paikoissa, joista kolmannelle uhri kannettiin. Siellä hänen päälleen pudottauduttiin lavalta kaksi kertaa.

Uhriin kohdistettiin nöyryyttäviä ja halventavia tekoja. Hänen päälleen syljettiin ja virtsattiin ja hiukset yritettiin polttaa.

Puolilta öin tekijät poistuivat. He jättivät uhrin virumaan maahan kylmään ilmanalaan vähissä vaatteissa, alaruumis paljaana. Uhrille aiheutui lukuisia vammoja. Kuolinsyylausunnon mukaan hän menehtyi vasta useita tunteja väkivallan jälkeen. Ruumis löydettiin vasta viikonlopun jälkeen maanantaina.

Käräjäoikeus tuomitsi tekijät maksamaan uhrin vanhemmille kummallekin 12 000 euroa korvausta henkisestä kärsimyksestä.

Mielentilatutkimuksen mukaan kaikki kolme tuomittua poikaa olivat syyntakeisia.

Rangaistuksia mitatessaan käräjäoikeus otti huomioon kunkin pojan osallisuuden. Käräjäoikeuden mukaan tosiasiallinen tekeminen vaikutti osaltaan syyllisyyden määrään ja siten tuomitun rangaistuksen pituuteen.

Yksi pojista oli poissa tapahtumapaikalta kahden tunnin ajan ja palasi sitten takaisin. Kaksi muuta poikaa olivat läsnä koko väkivallanteon ajan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?