Syysmyräkkä voimistuu iltapäivällä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ilmamassa muuttuu epävakaaksi – myräkkä voimistuu iltapäivällä

Puuskat voimistuvat uudelleen perjantaina Suomessa. Kovimmat tuulet alkavat noin kello 14 ja ne jatkuvat noin kello 18 saakka.

3.9.2021 11:43

Säässä tapahtuu perjantain aikana uusi käänne. Varsinkin sisävesillä liikkujien pitää olla varuillaan.

– Tuulisen perjantaipäivän puhuri voimistuu iltapäivällä, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen kertoo Ilta-Sanomille.

Vaikka sadealue on väistymässä kaakkoon, sen jälkipuolella tulee vielä sadekuuroja.

– Viileä pohjoinen ilmavirtaus on puuskainen, Tuovinen sanoo.

Tuovinen kertoo ilmiön yllättävästä syystä ja siitä, miten se vaikuttaa myräkän syntymiseen.

– Kun aurinko pääsee pilvien lomasta paistamaan, se muuttaa maan lähellä olevan lämpimämmän ilmamassan epävakaaksi ylempänä olevaan ylempään ilmamassaan verrattuna, hän sanoo.

Ilmamassojen lämpötilaero vaikuttaa Tuovisen mukaan tähän ilmiöön ja sen synnyn ajankohta sekä alueetkin ovat ennusteen mukaan suurelta osin tiedossa.

– Puuskat voimistuvat siis vielä kertaalleen perjantaina, varsinkin maan eteläosissa ja muuallakin maassa. Kovimmat tuulet alkavat noin kello 14 ja ne jatkuvat noin 18 saakka, hän kertoo.

Puuskat iskevät hänen mukaansa pahiten pitkille järvien selille.

– Erityisesti Pielisellä, Saimaalla ja Päijänteellä pitää olla varovainen. Kovimmat puuskat puhaltavat noin 18 metriä sekunnissa Jyväskylän länsipuolella, hän kertoo.

Vaikka kyse ei ole myrskylukemista eli 21 metriä sekunnissa puhaltavasta tuulesta, 18 metriä sekunnissa puhaltava kova tuuli katkoo puiden oksia ja ulkona liikkuminen vaikeaa.

Veneilijälle kovaa puhaltava tuuli voi Tuovisen mukaan olla jo vaarallinen.

– Pienet veneet kannattaa vetää nyt ajoissa rantaan ja laittaa hyvin kiinni. Ei pidä lähteä vesille pienellä veneellä myräkän aikaan, hän sanoo.

Aallot ovat pitkiä ja verraten korkeita. Vaahtoa näkyy tiheinä tuulen suuntaisina juovina.

Tuovisen mukaan sää kylmenee vielä lisää viikonloppuna koko maassa.

– Päivän ylimmät lämpötilat ovat maan eteläisimmissä osissa 13–14 astetta, mutta sää tuntuu tuleen takia noin kolme astetta kylmemmältä. Kylmyys näkyi jo perjantaiaamuna. Helsinki-Vantaalla mitattiin aamulla 7,5 astetta ja Nurmijärvellä 6,9 astetta, Tuovinen sanoo.

Myös sade tekee ilmasta syksyisen.

– Sadekuuroja tulee varsinkin Oulun korkeudella.

Ensi yö on hänen mukaansa kylmä.

– Olemme menossa kohti hallaa ja yöpakkasia. Ensi yönä lämpöä on noin +5-+ 6 astetta. Sunnuntain vastaisena yönä lämpötila voi pudota jo pakkasen puolelle, kun tuuli heikkenee.

Tuovisen mukaan ensi viikolla sää jälleen lämpenee.

– Pohjoisvirtaus kääntyy lännen suuntaan. Alkuviikosta lämpötilat ovat koko maassa ylimmillään noin 12–15 asteen välillä, mutta sää on pilvinen ja sateinen. Keskiviikkona aurinko alkaa lämmittää ja lukemat voivat olla ylimmillään noin 17–18 astetta, hän sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?