Rajuja petoksia, avioliitto puhelun perusteella, Matti Nykäsen managerointia... – tällainen oli kohuliikemies Carl Danhammerin elämä

Monet sairaudet vaivasivat Carl Danhammmeria viimeisinä vuosina. Aikoinaan mies saattoi juoda kaksi pulloa Koskenkorvaa päivässä.

Liikemies Carl Danhammer Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella 15. huhtikuuta 2014.

2.9.2021 18:27

Värikäs liikemies Carl "Calle" Danhammer tuli tutuksi muun muassa Matti Nykäsen managerina sekä Anu Saagimin aviomiehenä. Monta kohua synnytti myös sittemmin käräjille johtanut ystävyys Vesa Keskisen kanssa.

Monet sairaudet vaivasivat Carl Danhammmeria viimeisinä vuosina. Aikoinaan mies saattoi juoda kaksi pulloa Koskenkorvaa päivässä. Maksa tuhoutui, ja helmikuussa 2020 Callelle vaihdettiin uusi maksa.

– Sain noin 30-vuotiaan miehen maksan ja 25 vuotta lisää elinaikaa, Danhammer kertoi tuolloin Ilta-Sanomille.

Danhammerin arvio neljännesvuosisadan lisäajasta ei toteutunut. Monet sairaudet piinasivat häntä maksansiirron jälkeenkin.

– Calle kuoli tällä viikolla, kertoo Danhammerin ex-vaimo Paula.

Callen ja Paulan avioero sinetöitiin käräjäoikeudessa kesällä 2020. Paulan suvun nimissä ollut suuri omakotitalo laitettiin myyntiin, ja Calle majoittui kerrostaloasuntoon Ylöjärven keskustaan.

Taannoin Danhammer kertoi IS:lle, että jalat ovat niin heikossa kunnossa, että hän liikkuu asunnossaan rollaattorilla.

Viime aikoina sairaala tuntui olevan Danhammerille toinen koti. Kesällä hän soitti sairaalasta IS:lle.

– Yksitoista hammasta revittiin suusta, hän kertoi.

Savosta maailmalle Jouko Juvosena lähtenyt Carl Danhammer harjoitti Ruotsissa rakennusbisnestä. Jotain vilunkia siinä varmaan tapahtui, koska seurauksena oli vankilatuomio.

Vankilasta vapauduttuaan Danhammer muutti Viroon ja harjoitti siellä ravintola-alan liiketoimintaa. Julkisuutta tuli myös siitä, kun hän esiintyi persoonalliseen tapaan laulajana taiteilijanimellä Eestin Elvis.

Danhammerilla oli pika-avioliitto virolaisen Anu Saagimin kanssa. Saagim on kertonut, että avioliitto solmittiin kahden minuutin puhelinkeskustelun perusteella. Saagimin mukaan liiton syynä oli se, että hän pääsi pois silloisesta neuvosto-Virosta, koska oli naimisissa ulkomaalaisen kanssa.

Myöhemmässä elämässään Calle tapasi kahden pojan äidin Paulan, ja muutti tämän luo Ylöjärvelle. Samaan taloon muutti myös kodittomaksi joutunut Matti Nykänen, jota Danhammer manageroi yhdessä toisen kohujulkkiksen Petteri Jussilan kanssa.

Kerran pihaan kurvasi Tapolan makkaratehtaan johtaja Jarmo Tapola ja pyysi Callen ja Matin luokseen saunomaan. Jarmon naapurissa asunut Mervi Tapola sattui tulemaan kahville, ja siitä sai alkunsa yksi tämän maan kohutuimmista avioliitoista.

Danhammerilla oli kova hinku iskeytyä julkisuuden henkilöiden seuraan. Yksi näistä oli Vesa Keskinen. Danhammer lainasi Vesa Keskiseltä lähes 90 000 euroa maksansiirtoa varten. Vielä tuollon maksansiirto ei toteutunut. Rahat menivät johonkin muuhun, ja Calle sai aikoinaan vankeusrangaistuksen petoksesta.

Vesa Keskinen kertoo, että lähes 90 000 euron lainaa ei ole maksettu takaisin, eikä Callesta ole kuulunut muutenkaan mitään.

Samassa oikeusjutussa Calle sai tuomion rovaniemeläisen ikämiehen huijauksesta. Danhammer määrättin maksamaan rovaniemeläiselle lähes 300 000 euroa. Danhammer oli huijannut tätä uhria muun muassa esiintymällä sähköposteissa EU-rahoja järjestelevänä virkamiehenä.

Carl Danhammer jäi Suomen rikoshistoriaan sillä tavalla, että hän oli tiettävästi ensimmäinen henkilö, joka käräytettiin rikoksistaan kielianalyysin perusteella.

Kielitieteilijät osoittivat, että rovaniemeläiselle huijauksen uhrille lähetetyt viestit olivat Carl Danhammerin lähettämiä. Niissä oli hänen käyttämiään sanontoja. Silmään pisti muun muassa se, että Danhammrilla oli tapana puhutella ihmistä arvonimellä "Sir", kun kysymys oli miesoletetusta.

Carl Danhammer harjoitti kultabisnestä Ghanassa. Hän esitteli usein kuvia hulppeista huviloistaan, jotka hän kertomansa mukaan omistaa.

Callea kutsuttiin joskus Kulta-Calleksi siitä syystä, että hänen kaulassaan roikkui kilokaupalla kultakoruja.

Kertomansa mukaan Danhammerille myönnettiin Ghanassa Gonjan prinssin arvo. Hän kertoi olevansa Suomen ainoa virallinen prinssi.

Carl Danhammer oli aikoinaan näkyvässä roolissa Ylöjärven perussuomalaisissa. Hänen kaveripiiriinsä kuuluivat muun muassa Timo Soini ja Tony Halme.

Danhammerille kaavailtiin jopa ehdokkuutta eduskuntavaaleissa. Ehdokkuus kariutui kuitenkin siihen, että julkisuuteen tuli Danhammerin Ruotsissa saama raiskaustuomio. Perussuomalaiset ottivat Danhammeriin etäisyyttä.

Carl Danhammerilla on lapsia aikaisemmista suhteistaan. Avioliitosta Paulan kanssa on viime keväänä ylioppilaaksi kirjoittanut poika.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?