Aletaanko Suomessa antaa kolmansia rokote­annoksia? Krarilla ratkaiseva kokous tänään

Suut pysyivät visusti supussa Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän Krarin kokouksen alla.

Ensimmäiset koronavirusrokotteet Suomessa annettiin heti joulun jälkeen etulinjan sote-työntekijöille. Jos kolmansiin rokoteannoksiin päädytään, rokotusjärjestyksen oletetaan olevan hyvin pitkälti sama kuin ensimmäisten annosten osalta.

31.8.2021 14:04

Tiistai on varsin ratkaiseva päivä siinä, aletaanko Suomessa antaa kolmansia rokoteannoksia. Ja jos aletaan, niin kenelle, missä järjestyksessä ja milloin.

Kansallisella rokotusasiantuntijaryhmällä Krarilla on tiistaina kokous, jonka keskeisimpänä asiana ovat kolmannet rokotteet. Kokouksessaan Krar linjaa suosituksensa kolmansien rokoteannosten aloittamisesta, aikataulusta ja rokotusjärjestyksestä.

Lue lisää: Ruotsi aloittaa kolmannen rokotus­kierroksen – THL:n Nohynek: Suomessakin saatetaan kallistua samaan

Kokous alkoi kello 11, ja sen odotetaan kestävän pitkälle iltapäivään.

Kolmatta rokotuskierrosta annetaan täyttä häkää jo esimerkiksi Israelissa, ja moni Euroopan maa, muun muassa Ruotsi ja Tanska ovat jo päättäneet alkaa jakaa tehosteannoksia henkilöille, joiden immuunijärjestelmä on vakavasti heikentynyt.

Israelista saatujen tutkimustulosten mukaan Pfizerin rokotteen suojateho 12 päivää kolmannen annoksen jälkeen nousi jopa kymmenkertaiseksi verrattuna kahden rokotteen antamaan suojaan.

Lue lisää: Kolmas rokote­annos toi huimia tuloksia Israelissa – Mika Rämet: ”Näen tuloksen tosi, tosi hyvänä”

Tutkimuksessa todetaan, että kolmannen rokoteannoksen vaikutus sekä tartuntojen vähentämisessä että vakavan tautimuodon ehkäisemisessä on merkittävä – myös maassa vallalla olevaa deltavarianttia vastaan.

Krarin jäsenten suut pysyivät tiukasti supussa kokouksen alla. Krarin sihteeri, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek suostui sanomaan, että lähtölinjauksena on se, että Suomessa on tiettyjä ihmisryhmiä, jotka tarvitsevat kolmannen rokoteannoksen.

Koko väestö ei sitä Nohynekin mukaan välttämättä tarvitse, vaikka Pfizerin omat tutkimukset paljastavat, että kuusi kuukautta toisen annoksen jälkeen teho deltavarianttia vastaan oli laskenut 73 prosenttiin ja lasku olisi sen jälkeen noin 8 prosenttia per kuukausi.

Israelissa koronatartuntojen määrä on kääntynyt taas nousuun. Yksi syy on kahdesta annoksesta saadun suojan hiipuminen ajan saatossa.

Kolmas rokoteannos nosti vasta-ainetasot 18–55-vuotiailla yli viisinkertaisiksi ja yli 65-vuotiailla peräti yli 11-kertaisiksi.

– Suojatehon lasku oli vain limakalvoinfektioiden osalta. Vakavaa tautimuotoa vastaan suojateho ei laske ihan samalla tavalla, vaikutus kestää paljon pidempään, Nohynek huomautti.

– Israelin data ei puolestaan ole suoraan verrannollinen Suomeen, sillä he rokottavat kolmen viikon annosvälillä, kun Suomessa väli on ollut 12 viikkoa. Samaan aikaan deltavariantti alkoi levitä Israelissa, eikä ole täyttä tietoa, mikä osa sairastumisista johtui rokotesuojan hiipumisesta ja mikä deltavariantista, Nohynek sanoi.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS toivoi maanantaina pikaista päätöstä kolmannen rokotuskierroksen aloittamisesta ja sote-ammattilaisten sisällyttämisestä ensivaiheessa rokotettavien joukkoon.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) puolestaan toivoi, että rokotusväliä Suomessa lyhennettäisiin nykyisestä 12 viikosta.

– Rokotuskattavuuden nopeaksi nostamiseksi olisi tärkeää, että KRAR pohtisi vakavasti mahdollisuutta lyhentää rokotusväliä Suomessa. Olen esittänyt tätä jo heinäkuussa. Mitä nopeammin ihmiset saavat molemmat rokotteet, sitä helpompaa on myös yhteiskunnan avaaminen, Kiuru kirjoitti Twitterissä.

Kokouksensa jälkeen Krar esittelee linjauksensa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle THL:lle, joka käsittelee kolmannen rokotuskierroksen tarvetta. THL vie oman esityksensä sosiaali- ja terveysministeriöön, jossa päätös tehosteannoksista lopullisesti tehdään yhdessä valtioneuvoston kanssa.

Todellisuudessa Krarin linjauksen painoarvo on kuitenkin hyvin merkittävä.

Krarin linjauksen sisältöä joudutaan kuitenkin todennäköisesti odottamaan, sillä asiasta tiedotetaan Nohynekin mukaan vasta sitten, kun THL on käsitellyt asian ja valmistellut oman esityksensä STM:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?