”Voi herran tähden” – metallinpaljastin piippasi, sitten leuka loksahti: Petri ja Mikael löysivät kivenkolosta 1700-luvun aarteen, jota pääsee nyt katsomaan

Petri Ahlroth ja Mikael Salonen löysivät vuonna 2020 Porkkalassa 1700-luvun kolikoita. Nyt hieno löytö pääsee yleisön ihailtavaksi.

Kirkkonummella pääsee katsomaan 1700-luvulta peräisin olevaa raha-aarretta.

26.8.2021 18:00

Porkkalan kylältä löytyi kivenkolosta kesällä 2020 rahakätkö, jossa oli sadoittain 1700-luvun kolikoita.

Sadoittain 1700-luvun kolikoita löytyi Porkkalasta kesällä 2020.

– Puolisoni Petri Ahlroth ja hänen tyttärensä puoliso Mikael Salonen löysivät rahat meidän kotipihamme reunalta metallinpaljastimella, Marita Arvela kertoo Ilta-Sanomille.

Talo on entinen Porkkalan kylän koulu.

Nyt nämä sadat 1700-luvun kuparikolikot saavat pääosan Kirkkonummen pääkirjaston eli Fyyrin Porkkala-salin näyttelyssä, joka on avoinna yleisölle 27.8.–2.10.2021.

– Maakuntamuseon tarkastusten jälkeen kolikot saadaan nyt siis yleisön nähtäväksi, Arvela kertoo.

Näyttelyssä on kolikkovitriinin lisäksi paljon kuvia Porkkalan luonnosta ja historiasta.

– Löytö täydentää omalla tavallaan paikallishistoriaa. Metallinetsintä on hieno harrastus, kunhan toimitaan vastuullisesti, löytäjä Petri Ahlroth kertoo tunnelmistaan.

Hän innossaan avautuvasta näyttelystä.

– Monet ovat jo kyselleet, milloin aarteita pääsee katsomaan. Se kertoo siitä, että ihmiset arvostavat paikallishistoriaa, hän sanoo.

Ahlroth kertoi löydöstä Ilta-Sanomille 3.7.2020.

– Se oli voimakas signaali, vahva ja hyvä ID. Tiesi heti, ettei siellä ollut mitään rautanauloja tai roskaa, Salonen kertoi vuonna 2020 IS:lle.

Löytyikin klassinen aarrekätkö.

– Se oli hämmentävä hetki. Leuka loksahti, voi herran tähden. Päällimmäiset kolikot näkyivät heti. Ne olivat olleet kiedottuna kankaaseen, joka oli hajonnut, Ahlroth kertoi.

– Aiemmin olen löytänyt venäläisiä kokardeja, erilaisia irtorahoja ja kaikenlaisia metallisia astioita.

Tutkimusten mukaan kätkö oli pysynyt koskemattomana yli 250 vuotta.

– Porkkalan kolikkolöydössä ei ole harvinaisia tai erikoisen arvokkaita kolikoita. Erityiseksi löydön tekee se, että kätkön sisältö on varsin hyvin säilynyt ja rahoja on niin paljon, Kirkkonummen kulttuuritoimenjohtaja Maaret Eloranta kertoo Ilta-Sanomille.

Porkkalan rahakätkö on hänen mukaansa kiinnostava esimerkki ilmeisen ehjänä säilyneestä 1700-luvun rahakätköstä läntisellä Uudellamaalla. Kätköstä löytyi yhteensä 294 yhden ja kahden äyrin kuparirahaa vuosilta 1731-1768. Nimellisarvoltaan kätkö vastaa 518 äyriä hopearahaa.

Yhdentoista rahan vuosilukua ei voitu varmistaa kangasjäänteiden tai vuosiluvun epämääräisyyden vuoksi, mutta kuvapuolen perusteella nämä vastaavat ajoitukseltaan kätkön muita rahoja.

Vuosilukujen painottuminen selvästi nuorimpiin rahoihin saattaisi viitata siihen, että rahat on kätketty suhteellisen pian vuoden 1768 jälkeen.

Tekstiilijäänteiden ja rahojen muodostaman selkeän keskittymän perusteella rahat on todennäköisesti kätketty kankaaseen tai pussiin käärittynä.

Kätkön tekemisen aikaan tuo rahamäärä olisi ollut paimenelle neljän kokonaisen kesän palkka.

– Samalla rahalla olisi voinut hankkia 7 kannua ranskalaista viiniä tai 12 kannua ruotsalaista viinaa. 5 paria käytettyjä nahkasaappaita tai 48 jänistä olisi maksanut yhtä paljon. Näin kertoivat Länsi-Uudenmaan museolta Niko Anttiroiko ja Kansallismuseosta Frida Ehrnsten, kun löytöä tutkittiin 2020, Eloranta sanoo.

Porkkalan alueella on pronssi- ja rautakautisia hautaröykkiöitä.

Näyttelyssä voi tutustua valokuviin, karttoihin ja tietoihin Porkkalan muista aarteista. Porkkalan alueella on pronssi- ja rautakautisia hautaröykkiöitä ja paljon kiinnostavaa historiaa varsinkin majakoista, jotka ovat Porkkalan ja koko Kirkkonummen symboleja.

– Porkkalanniemen ja saariston luonto on ainutlaatuista jopa Euroopan mittakaavassa. Porkkalassa boreaalinen metsä kohtaa Itämeren, Eloranta sanoo.

Näyttelyn on koonnut Kirkkonummen kunnan kulttuuripalvelut yhteistyössä Suomen Majakkaseuran ja Borearctia Oy:n kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?