Pääkirjoitus: Suomen vaarallisin tehtävä – kunniavelka afganistanilaisille jää

Synkkä yö laskeutuu Afganistaniin, mutta joskus voi koittaa aamu.

Yhdysvaltalainen sotilas antaa vettä lapselle Kabulin lentokentällä. Sinne on saapunut myös suomalainen sotilasosasto.

22.8.2021 21:00

Näinä päivinä Kabulin lentokenttä kuuluu maailman vaarallisimpiin paikkoihin.

Talebanin uskonsoturit piirittävät kenttää. Yhdysvaltain ja sen liittolaisten joukot pitävät sitä hallussaan. Pakoon pyrkivät ulkomaalaiset ja afganistanilaiset pyrkivät sisälle porteilta paniikissa, joka on vaatinut kuolonuhreja. Yhdysvallat on kehottanut, että kentälle ei tultaisi turhaan.

Kentän lähelle pääseminen edellyttää Talebanin tarkastuspisteiden läpäisyn. Länsimaalaiset päästetään toistaiseksi läpi, koska Taleban uskoo tämän nopeuttavan ulkomaisten joukon lähtöä. Yhdysvallat toivoo kumppanimaiden operaatioiden loppuvan jo 27. elokuuta, muutaman päivän päästä.

Ainakin Yhdysvallat ja Ranska ovat evakuoineet ihmisiä helikoptereilla kaupungista. Tämäkin on hyvin vaarallista.

Kaiken huipuksi pelätään, että kentälle pyrkii Isis-järjestön terroristeja iskua tekemään. He kilpailevat Talebanin kanssa, ja isku saisi tämän noloon tilanteeseen.

Kaikki on kuin toimintaelokuvan käsikirjoituksesta.

Lauantaista alkaen paikalla on ollut myös suomalaisia sotilaita ulkoministeriön virkamiesten suojana. Tehtävä on Suomen rauhan ajan oudoin ja vaarallisin.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi sunnuntaina, että Suomi oli onnistunut saamaan turvaan jo 110 ihmistä. Afganistanista yritetään tuoda Suomen kansalaiset ja pysyvästi Suomessa asuvat ulkomaalaiset. Lisäksi evakuoidaan Suomea ja liittoumaa auttaneita afgaaneja ja lähetystössä työskennelleitä.

Voi olla, että kaikki mukaan halutut eivät kentälle pääse. Kabul on sekasortoinen. Sen ulkopuolella matkat ovat pitkiä ja hankalia. Ne voivat katketa pyssymiesten tarkastuspisteillä. Maaseudulla taistelijat voivat olla vielä arvaamattomampia kuin pääkaupungissa.

Suomalaisten työ afganistanilaisten auttamiseksi ei lopu siihen, kun viimeinen tänne suuntaavia kuljettava kone nousee Kabulista.

Afganistanissa alkaa pitkä yö. Talebanit puhuvat maltillisesti, mutta heidän uskomuksensa ja päämääränsä tunnetaan. Niiden vuoksi heidän johtajansa ovat taistelleet vuosikymmeniä. Kun valta nyt lähes tipahti Talebanin käteen, he eivät aio tavoitteistaan luopua.

Suomi maksaa kunniavelkaa auttamalla meitä Afganistanin sodan aikana auttaneita ihmisiä turvaan. Koko länsimaiden kunniavelka on isompi. Erityisesti Yhdysvallat on sekaantunut Afganistanin tapahtumiin vuosikymmenien ajan. Vaikka tavoite olisikin ollut hyvä, siinä epäonnistuttiin. Samalla saatettiin vaaraan paikallisia, jotka uskoivat demokratian ihanteista voivan tulla totta Afganistanissakin.

Afganistanin yökin toivottavasti päättyy joskus. Silloin maa tarvitsee lahjakkaita nuoria naisia ja miehiä. Nyt heidän mahdollisuutensa opiskella kotimaassaan käyvät mahdottomiksi. Siksi heitä pitää auttaa saamaan oppia muualle.

Näin Afganistan saa valtion rakentajansa, kun Talebanien hirmuvalta joskus väistyy.

Synkkä yö laskeutuu Afganistaniin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?