Näin suojaudut punkeilta: katso vinkit - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin suojaudut punkeilta: 8 vinkkiä

Punkkihousut ovat asiantuntijan mukaan varsin toimivat, mutta punkkikeppi on myös tehokas.

23.8. 16:40

Kun sateet tulivat, nousivat riesaksemme helteillä karikkeen suojiin painautuneet punkit.

– Muutos parin viikon takaiseen on selvä, sanoo metsäeläintieteen emeritusprofessori Heikki Henttonen.

Lue lisää: Luonto vilisee nyt punkkeja! Kuivaa kesää seurannut kosteus sai veren­imijät villiksi – tutkijalta kaksi tärkeää neuvoa

Intohimoinen hirvenmetsästäjä on puhelun tullessa Keski-Suomessa Luhangan metsissä kiinnittämässä nuolukiviä hirville. Paikka on hakkuuaukon reuna, jossa kasvaa tiheää heinikkoa.

– Kyllä, tämä on ihan otollista aluetta saada itseensä punkkeja, punkkeja säännöllisesti luonnosta pyydystävä Henttonen sanoo.

Ikänsä metsissä työn sekä vapaa-ajan puolesta liikkuneella metsäeläintieteen professorilla on kokemuksen tuomaa perspektiiviä punkkien välttelyyn. Punkkimaaston keskeltä tavoitettu tutkija listasi kahdeksan keinoa punkkien välttelyyn.

1. Pidä koti vapaana punkeista

– Aloittaisin helpoimmasta päästä eli huolehtisin, että lemmikkieläimet koirat tai kissat eivät tuo punkkeja sisälle sohville tai vuoteisiin, mistä ne voivat siirtyä ihmisiin. Koirille on punkkipantoja tai punkkipillereitä, jotka estävät punkin takertumisen. Jos punkki jo imee verta koirasta, niin silloin se ei enää ole riski ihmiselle. Myös pihanurmikon leikkaaminen lyhyeksi auttaa, punkit eivät viihdy lyhyessä heinässä.

2. Vaikeuta punkkien pääsyä pihaan

– Jänikset, supikoirat, peurat ja kauriit toimivat punkkien väli-isäntinä. Yhdessä kauriissa voi olla satoja. Kun ne putoavat maahan, ne munivat 2 000-3 000 munaa, jotka kehittyvät seuraavana vuonna. Jos pihan saa aidattua väli-isäntien vierailuilta, punkkiriski pihassa pienenee.

3. Vältä punkkien suosimia ympäristöjä

– Punkit viihtyvät pusikossa ja heinikossa, missä ne odottavat saalista. Tiheiköt kannattaa kiertää, jos mahdollista.

4. Oikeanlainen vaatetus

– Kumisaapas estää tehokkaasti punkkien pääsyn lahkeensuusta jaloille. Housunlahkeet kannattaa laittaa saapassukkien sisään. Jotkut käyttävät vaaleita paitoja, joilta punkin erottaa selvästi.

5. Ota punkkikeppi

– Punkit aistivat liikkeeseen ja pudottautuvat uhrinsa päälle. Ne voi harhauttaa pudottautumaan heiluttamalla edessä puolentoista metrin mittaista puukeppiä, jos on menossa vaikka heinikon läpi.

6. Punkkihousut

– Jos joutuu liikkumaan tiheissä heinikoissa, punkeilta voi suojautua punkkimyrkyllä kyllästetyillä housuilla. Niitä saa tilattua ainakin netistä. Ne ovat varsin toimivat, käytän niitä keväisin kun kerään punkkeja enkä ole juurikaan saanut keholleni punkkeja. Housujen tehoaine kestää kuulemma 70 pesukertaa.

7. Käytä karkotetta

– Punkkikarkotteet ovat toimivia, vaikka niiden DEET- tehoainepitoisuutta on EU:n toimesta laskettu. Karkoteta kannatta suihkuttaa ranteen ympärille. Itse seurasin punkkia, joka lähti kiipeämään kämmentä ylös, mutta kääntyi ympäri tullessaan karkotteella käsitellylle alueelle.

8. Vähennä pihan punkkikantaa

– Punkkeja voi kerätä pihasta vetämällä flanellikangasta maata vasten. Koska punkin elämään kuuluu neljä vaihetta, tuloksia ei näy ihan heti. Kun punkkien pyydystämistä jatkaa sitkeästi, 5-6 vuodessa punkkien määrä pihassa vähenee, Henttonen lupaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?