Ilkka Kanerva sotilaiden lähettämisestä Afganistaniin – ”Valmisteluaika nyt äärikiireellinen”

Suomi on päättänyt lähettää Puolustusvoimien suojausjoukon Afganistaniin. Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) pitää suomalaisten auttamista tärkeänä tehtävänä.

Ilkka Kanervan mukaan Suomen on autettava apua tarvitsevia Afganistanissa.

20.8.2021 10:06

Suomi on päättänyt lähettää Puolustusvoimien suojausjoukon Afganistaniin. Sotilaiden tehtävä on suojata maassa olevia suomalaisia työntekijöitä ja mahdollisuuksien mukaan auttaa tehtävissä evakuoinneissa. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi asiasta siitä päättäneen ylimääräisen valtioneuvoston istunnon jälkeen torstaina.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) mukaan suojausjoukon koko lasketaan kymmenissä henkilöissä. Se koostuu Puolustusvoimien palkatusta henkilökunnasta. Joukko toimii Kabulin lentokentällä ja sen välittömässä läheisyydessä.

IS kysyi kokeneelta ulko- ja turvallisuuspolitiikan tuntijalta asiasta.

– Kyseessä on hyvin poikkeuksellinen tilanne, tämä vertautuu rauhanturvaoperaatioihin, mutta valmisteluaika on nyt äärikiireellinen, eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja ja entinen ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok) kertoo Ilta-Sanomille.

– Minusta on tärkeää, että Suomi osallistuu Afganistanissa olevien suomalaisten suojaamiseen. Tärkeää on nyt se, että eduskunta antaa asialle sinetin, onhan kyse harvinaisesta mutta hyvin perustellusta erityistehtävästä, hän sanoo.

Kanerva kertoo, että eduskunta kokoontuu perjantaina käsittelemään valtioneuvoston selontekoa, joka koskee joukon lähettämistä. Eduskunta keskeyttää asian vuoksi kesän istuntotaukonsa.

– Hallitus päätti valita selontekomenettelyn, jolla se saa tällä tavoin mandaatin eli toimeksiannon operaation toteuttamiseen. Toinenkin menettelytapa olisi ollut olemassa eli niin sanottu kiiremenettely. Se olisi ollut ehkä vähän joustavampi, mutta uskoakseni selonteko on tähän sopiva keino, hän sanoo.

– Hallitushan itse päättää, millä kyljellä se tuo asian eduskunnan käsiteltäväksi.

Hallituksen pitäisi Kanervan mukaan käynnistää kiiremenettelyn uudistaminen muuttamalla kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevan lain viidettä, jotta Afganistanin kaltaisissa tilanteissa voitaisiin toimia joustavasti.

Kanervan mukaan pääasioita ovat ne, että statuutit eli oikeudelliset menettelyn keinot täyttyvät ja että Suomi alkaa auttaa apua tarvitsevia.

Suomen evakuointioperaatiota suorittavan ulkoministeriön avustustiimin tueksi Kabulissa on esitetty käytettäväksi puolustusvoimien joukkoa. Päätös joukon lähettämisestä tehdään kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevasta päätöksenteosta annetun lain mukaisesti. Ulkoministeriön mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun lakia sovelletaan.

Suomi pyrkii evakuoimaan noin 240 henkilöä Afganistanista. Torstaihin mennessä Suomi oli saanut evakuoitua yhteensä 34 ihmistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?