Mandi Lampi teki itsemurhan 19-vuotiaana – isä Jussi kertoo IS:lle, mitä ajattelee nyt tyttärensä kiusaajista

Näyttelijä Jussi Lampi uskoo, että rankka koulukiusaaminen vaikutti hänen tyttärensä Mandin ratkaisuun tehdä itsemurha 13 vuotta sitten. 19-vuotias Mandi oli tunnettu laulajana ja näyttelijänä.

Mandi ja Jussi Lampi esiintyivät yhdessä Turun Linna-teatterissa vuonna 2004.

20.8.2021 5:30

Jussi Lampi ei saa koskaan varmuutta siihen, miksi hänen 19-vuotias tyttärensä Mandi teki itsemurhan 25.2.2008. Mandi jätti läheisilleen kauniita kirjeitä, mutta syytä ratkaisuunsa hän ei kertonut.

Neljä päivää aikaisemmin Mandi oli sanonut isälleen kahvilassa haluavansa tehdä omaa musiikkia. Laulajana hän alkoi esiintyä yhdeksänvuotiaana.

– Kun Mantsa kertoi jotakin, hän aloitti aina: Iskä, arvaa mitä. Koskaan en olisi voinut arvata sitä, mikä sitten tapahtui, Lampi hymähtää.

Mandi teki itsemurhan kauppakeskuksen wc-tilassa. Paikan hän valitsi niin, ettei kenenkään läheisen tarvitse löytää häntä. Kirjeet hän oli tehnyt kuukausia aikaisemmin.

”Mandi ei lähtenyt luotamme hetken mielijohteesta”, Lampi kertoo Anneli Juutilaisen kirjoittamassa Lähtösi jälkeen – Kertomuksia surusta ja selviytymisestä -kirjassa (Docendo).

Hänestä tuntuu jollakin tavalla jopa lohduttavalta tietää, että Mandi teki ratkaisunsa harkiten. Päihteitä hän ei ollut käyttänyt.

Jussi Lampi on juuri vapautunut Radio Majavan lähetyksestä, mutta Mandista puhuminen ei ole hänelle vaikeata keskellä arkea, sillä eihän Mandi ole hänen ajatuksissaankaan vain jouluisin.

– Mantsa oli niin omanlaisensa.....sellainen valoisa luonne, Jussi sanoo harvakseltaan.

Isä ja tytär esiintyivät yhdessä muun muassa UIT: ssa ja Älä soita äidille -näytelmässä. Mandi oppi hetkessä repliikit – myös isänsä repliikit.

Mandin esikoislevy oli vuonna 1998 julkaistu Pieni maailma. Miks kaikki kiusaa -kappaleen hän lauloi koulukiusaamista estävään kampanjaan. Sen jälkeen hänestä itsestään tuli kiusattu. Jopa jotkut kaverit asettuivat häntä vastaan.

Mandi puhui kokemastaan koulukiusaamisesta, mutta ulkopuoliset eivät ehkä ymmärtäneet sen kauheutta täysin, koska hän vaikutti aina niin iloiselta.

”Se oli veristä hommaa: fyysistä pahoinpitelyä, lumipesuja ja myös henkistä lyttäämistä”, Jussi Lampi kertoo kirjassa.

Mandi alkoi kärsiä myös syömishäiriöstä, mikä johti bulimiaan sairastumiseen.

Mandin ainoa puolustaja koulussa oli hänen isoveljensä Mitja, joka ei ollut aina avunhuudon päässä.

Kerran Mandi soitti koulun vessasta, että oven takana on tyyppejä, jotka hakkaavat hänet, jos hän menee ovesta ulos.

Hän vaihtoi kahdesti koulua, mutta kiusaaminen jatkui, eivätkä mitkään toimenpiteet auttaneet. Palavereihin osallistuivat vanhemmat, opettajat, kiusaajat ja heidän vanhempansa.

– Viesti oli aina ”ei meidän tyttö kiusaa”. Kaikki yritykset valuivat kuin vesi hanhen selästä, Jussi muistelee.

Kiusaajat saivat jatkaa samassa koulussa. Mandi päätyi aikuislukioon, mutta hän ei enää löytänyt intoa opiskelemiseen.

Jussi uskoo, että kiusaaminen vei Mandilta halun elää, sillä se mursi hänen itsetuntonsa. Hän ei enää jaksanut uskoa itseensä.

Mandi oli luonteeltaan valoisa ja avoin, mutta jopa hänet pystyttiin murtamaan kiusaamisella. Tarkemmin sanottuna: henkisellä ja fyysisellä väkivallalla.

Miksi niin tapahtui?

– Mandin rasitteena oli julkisuus, häntä kadehdittiin, Jussi uskoo.

Mandille itselleen julkisuus ei ollut tärkeätä, ainoastaan laulaminen ja näytteleminen. Hän ei diivaillut, eikä leuhkinut. Hän olisi halunnut olla koulussa yksi muiden joukosta.

Mandin lahjakkuus huomattiin ensimmäisenä Aikakone-yhtyeessä, jonka musiikkivideolla hän esiintyi.

– Hän sai kaiken omilla ansioillaan, Jussi korostaa.

Mandi olisi voinut saada vielä paljon enemmän, jos kaikki olisi mennyt toisin.

Elämänsä loppuvaiheessa Mandi kirjoitteli lauluja ja työskenteli ravintolan esimiesharjoittelijana. Hätäänsä hän ei tuonut ilmi.

– Mantsa oli myös hyvä peittämään asioita, Jussi hymähtää.

Jussi on pitkään hiljaa, kun kysyn, mitä hän ajattelee Mandin kiusaajista nyt.

– En halua ajatella heitä ollenkaan. En toivo heille pahaa, enkä hyvää.

Jussi Lampi avautuu kirjassa sanomalla, että hän olisi halunnut tilaisuuden edes yrittää auttaa lastaan. ”Tuntuu, etten ollut kummoinen isä, kun oma lapsi päätti lähteä täältä kesken kaiken. Se kaivelee minua joka päivä”, hän tunnustaa.

Mandi sanoisi luultavasti ihan toisin. Hänellä oli läheiset välit molempiin vanhempiinsa sekä veljeensä, jonka kanssa hän asui. Hän rakasti myös koiriaan. Silti hän teki ratkaisunsa.

Kirjassa Lampi toteaa, että Mandin kuoleman jälkeen olisi ollut helppo lopettaa työt ja alkaa dokata. Hän oli elämänsä pahimmassa kiirastulessa, mutta ehkä pohjalainen luonne sekä kaverit ja työ kantoivat eteenpäin.

Timo Rautiainen ja Puntti Valtonen raahasivat hänet väkisin ulos kotoa. Myös Timo Rautiaisen bändin kiertueella hän sai kokea tutun porukan turvaverkkona.

Apua Jussi sai myös unilääkkeistä, terapiasta ja psykiatrin tapaamisista. Pari kertaa hän sai psykiatrinkin itkemään.

Jussin elämä alkoi kirkastua, kun hän rakastui nykyiseen puolisoonsa Marjoon, mutta suru Mandin menetyksestä on aina olemassa.

Eräs ajatus Jussi Lampea lohduttaa: Mandilla on nyt hyvä olla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?