Poliisiyli­johtaja jyrähtää poliisin budjetista, joka uhkaa jäädä jopa 40 miljoonaa ali­jäämäiseksi: ”Ei olisi varaa heikentää turvallisuutta”

Henkilötyövuosiksi muutettuna vaadittu säästö tarkoittaisi poliisihallituksen mukaan ainakin 450 henkilötyövuoden vähentämistä.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan budjettipäätökset eivät ole linjassa poliisiin kohdistuvien odotusten suhteen.

16.8.2021 15:09

Suomen poliisin ensi vuoden budjetti uhkaa jäädä 35–40 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, mikäli syyskuisessa budjettiriihessä ei pystytä korjaamaan asiaa, poliisihallitus sanoo tiedotteessa.

Poliisihallituksen mukaan kevään kehyspäätös ei sisältänyt poliisin tarvitsemia resursseja edes poliisin nykytasoisen toiminnan takaamiseksi.

– Henkilötyövuosiksi, eli yhden työntekijän vuodessa antamaksi työpanokseksi muutettuna, vaadittu 35–40 miljoonan euron säästö tarkoittaisi ainakin 450 henkilötyövuoden vähentämistä, tiedotteessa sanotaan.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan budjettipäätökset eivät ole linjassa poliisiin kohdistuvien odotusten suhteen.

– Kyseessä on arvovalinta, halutaanko panostaa turvallisuuteen vai ei, Kolehmainen jyrähtää tiedotteessa.

Jos tarvittavaa rahoitusta ei tule, tulevaisuudessa odottavat poliisihallituksen mukaan sopeuttamistoimet, jotka koskisivat kaikkea poliisin toimintaa, kaikkia poliisin yksiköitä sekä myös henkilöstöä.

Poliisihallitus kertoo aloittaneensa suunnittelun sen kartoittamiseksi, miten poliisin toimintaa pystyttäisiin sopeuttamaan ja mitkä olisivat sopeuttamistoimien vaikutukset.

Selvittelyssä olevia mahdollisia säästökeinoja ovat tiedotteen mukaan muun muassa toimitilaverkoston karsiminen ja muiden kuin lakisääteisten poliisitehtävien tekeminen jatkossa laskuttamalla.

Yhtenä tarkasteltuna vaihtoehtona olisi, että poliisissa määräaikaisia virkoja ei jatkettaisi ja eläköityvän henkilöstön tilalle ei palkattaisi uutta henkilöstöä. Huolena on jo ennestään kuormittuneen henkilöstön jaksaminen, jos isoihin leikkauksiin päädyttäisiin.

Tiedotteen mukaan säästötoimien konkreettiset seuraukset tulisivat näkymään kaikessa poliisitoiminnassa. Jopa noin 40 miljoonan euron supistukset vaikuttaisivat muun muassa poliisin näkyvyyteen ja toimintavalmiusaikaan, etenkin harvaan asutuilla alueilla. Vaikutukset näkyisivät koko maassa myös yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvonnassa, liikenteenvalvonnassa sekä rikostutkinnassa.

Poliisi kertoo varautuvansa sopeuttamiseen, mutta asian suunnittelu täsmentyy, kun lopullinen määrärahataso on tiedossa syyskuun budjettiriihen jälkeen.

Poliisiylijohtaja Kolehmainen toivoo nyt keskustelua siitä, kuinka arvokkaaksi turvallisuus Suomessa hinnoitellaan.

– Meillä ei olisi varaa heikentää turvallisuutta, mutta näillä päätöksillä siihen suuntaan ollaan menossa vahvasti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?