Ylilääkäri pudotti rajut luvut – koronalle altistuneet marjan­poimijat laitetaan Lapissa omiin karanteeni­tiloihin

Rovaniemellä neljällä leirillä yhteensä 262:sta poimijasta noin 70 prosenttia on saanut tartunnan.

14.8.2021 14:23

Lapin sairaanhoitopiiri, Rovaniemen kunta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä sosiaali- ja terveysministeriö kokoustivat perjantaina tehostaakseen ulkomaalaisten marjanpoimijoiden parissa levinneiden koronatartuntojen ehkäisemistä. Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas kertoo alueviranomaisen halunneen selkeyttää linjaansa.

Markku Broas.

– Selkeytimme sitä niin, että tässä toimitaan normaalikäytännön mukaisesti, olivat kyseessä sitten kuntalaiset, matkailijat tai ulkomaalaiset työntekijäryhmät. Kainuusta ja Pohjois-Pohjanmaalta on tullut viestiä, että poimintaa voisi jatkaa sairaanakin, Broas sanoo.

– Peruste on jäänyt minulle hämärän peittoon, koska tartuntatautilaki edellyttää yksilöllisiä eristys- ja karanteenitiloja, joista ei saa poistua kuin lyhytaikaisesti ulkoilemaan ilman kontakteja. Elintarviketurvallisuusvirasto on ilmoittanut, että elintarviketyöhön ei saa osallistua sairaana.

Rovaniemellä marjanpoimijoiden keskuudessa elokuun ensimmäisellä viikolla paljastunut koronarypäs on osoittautunut testauskierros toisensa jälkeen laajemmaksi. Broasin mukaan neljällä leirillä yhteensä 262:sta poimijasta noin 70 prosenttia on saanut tartunnan.

Lue lisää: Rovaniemellä marjan­poimijoilta löytynyt kymmeniä korona­tartuntoja – ”Virusta on laajasti liikkeellä”

Ylilääkäri huomauttaa poimijoiden majoitustilojen tarjoavan viruksen leviämiselle otollisen maaperän. Yrittäjästatuksella Lapissa työskentelevät thaimaalaiset ja ukrainalaiset liikkuvat, asuvat ja ruokailevat ryhmissä esimerkiksi kunnan käytöstä poistetun koulun kaltaisissa rakennuksissa.

Tartuntojen ehkäisemiseksi Lappi pyrkii seuraavaksi varmistamaan, että kunnat ja poimijoita Suomeen kutsuneet yritykset turvaavat koronalle altistuneille erilliset karanteenitilat joko perhekunnittain tai yksilöittäin. Aiemmin ongelmaksi ovat osoittautuneet ryhmätiloissa järjestetyt karanteenit, joissa virus on päässyt leviämään entisestään.

– Yksilöllistä tilaa ja ruokahuoltoa ei ole aina voitu järjestää. Tämä on tietysti iso operaatio. Pitää katsoa, löytyykö karanteenipaikoiksi hostelleja, hotelleja tai kuntien majoituspaikkoja.

THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava sanoo osallistuneensa perjantain kokoukseen konsultoivassa roolissa.

– He kysyivät mielipidettämme suunnittelemistaan toimista, ja olimme hyvin yksimielisiä siitä, että ne olivat sekä asian että lain mukaisia, Jalava sanoo.

Broasin mukaan koronaongelma ei ulotu kaikkiin marjanpoimijaleireihin Lapin alueella. Esimerkiksi Pellossa laajoissa seulonnoissa ei löytynyt ainuttakaan koronapositiivista poimijaa noin 150:n joukosta. Sama pätee Sallaan, jossa poimijoita testattiin parisensataa.

– Toisaalta Savukoskella on pieni ryhmä, josta positiivisia puolestaan löytyi.

Broas kertoo Rovaniemen tartuntatautijäljityksen käyneen läpi kaikki tartuntaryppään kohteeksi joutuneiden poimijoiden kontaktit. Toistaiseksi virus ei näytä levinneen paikallisväestöön.

Aiemmin elokuussa Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä kertoi kymmenistä koronatartunnoista ulkomaalaisten marjanpoimijoiden keskuudessa. 74 hengen ryhmästä yhteensä 44:llä oli tuolloin koronatartunta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?