LM: Tytti Yli-Viikari haluaa palata VTV:n johto­tehtäviin

Paluu VTV:n johtotehtäviin on rikostutkinnasta ja pääjohtajan paikalta irtisanomisesta huolimatta lain silmissä mahdollinen.

Tytti Yli-Viikari irtisanottiin virastaan VTV:n pääjohtajana kesäkuussa.

13.8.2021 10:14

Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV:n pääjohtajan virasta irtisanottu Tytti Yli-Viikari on kiinnostunut palaamaan viraston johtotehtäviin pääjohtajakautensa loputtua, Lännen Media kertoo.

Yli-Viikari voi lain mukaan palata vuodenvaihteessa loppuvan pääjohtajakautensa jälkeen pohjavirkaansa VTV:n ylijohtajana, josta hänet vapautettiin vuonna 2016 pääjohtajakauden ajaksi.

Ylijohtajan virkaan kuuluvaa tehtävää ei enää organisaatiomallin muututtua ole olemassa, joten tehtävästä tulisi sopia viraston uuden pääjohtajan tai hänen sijaisensa kanssa.

– Ilman muuta olen kiinnostunut palaamaan VTV:n johtoon, se on hieno työpaikka. Uusi pääjohtaja tuo varmasti mukanaan uuden johtamisvision, josta on mielenkiintoista keskustella hänen kanssaan, Yli-Viikari kertoi Turun Sanomille.

VTV:n pääjohtajan sijainen Matti Okko ei ole tietoinen Yli-Viikarin suunnitelmista palata, eikä keskustelua hänen jatkostaan ole virastossa käyty.

Yli-Viikarin mukaan edes pääjohtajan virasta pidättämiselle ei ole perusteita, mikäli hänet todettaisiin syyttömiksi rikoksiin, joista häntä epäillään. Hän voisi tällöin jatkaa entisessä virassaan vuoden loppuun asti. Asiasta päättäisi eduskunta.

Yli-Viikari irtisanottiin virastaan kesäkuussa. Asiasta päätti eduskunnan täysistunto, joka yhtyi eduskunnan kansliatoimikunnan arvioon.

Irtisanomisen taustalla olivat Yli-Viikarin kaudella VTV:ssä ilmenneet rahankäyttöön ja tarkastustoimintaan liittyvät ongelmat.

Paljon julkisuutta saivat keväällä myös Yli-Viikarin työtehtäviin liittymättömät työnantajan piikkiin tehdyt tuote- ja palveluostokset. Näiden joukossa oli muun muassa kauneudenhoitokuluja.

Kansliatoimikunta katsoi, että luottamus Yli-Viikarin edellytyksiin ja kykyyn toimia VTV:n pääjohtajana on kokonaisuutena arvioiden hänen toimintansa johdosta romahtanut.

Yli-Viikaria epäillään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja maksuvälinepetoksesta sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Häntä koskeva keskusrikospoliisin suorittama esitutkinta voi valmistua jo elokuun aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?