Suomi ostanut lisää tehoste­annoksia – Hus-johtajat arvioivat: Heille ensin kolmas rokote

Suomi on varannut tehosterokotuksiin käytettäviä annoksia koko väestön rokottamista varten.

11.8.2021 6:05

Suomi on aloittanut varautumisen väestön mahdollisiin kolmansiin tehosterokotuksiin. Maahan on jo ostettu rokoteannoksia vuosille 2022 ja 2023. Mahdollisten kolmansien rokotusten suuret linjat ovat silti vielä auki.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen pitää loogisena, että rokotusjärjestys olisi sama kuin alun perin ensimmäisen ja toisen rokotusannoksen kohdalla.

– Yleensä heillä, joilla on korkein riski, on immuunijärjestelmään vaikuttavia sairauksia, jolloin suoja voi olla heikompi kuin muilla.

Samaa mieltä on Husin toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi.

– Kolmas rokotus olisi perusteltu niille henkilöille, joilla oletettavasti immuunivaste olisi heikompi tai hekentyisi nopeammin kuin muilla.

Sekä Lehtonen että Mäkijärvi korostavat, että eivät ole mukana keskusteluissa, joissa asiasta päätetään.

Suomessa rokotukset aloitettiin koronapotilaita hoitavasta terveydenhuollon henkilöstöstä, ympärivuorokautisen hoivan henkilöstöstä ja asukkaista sekä muuta kiireellistä hoitoa antavasta sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä.

Sen jälkeen edettiin ikääntyneisiin ja henkilöihin, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia. Näitä ovat muun muassa diabetes, vaikea-asteinen sydänsairaus ja huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus.

Ikääntyneiden ja riskiryhmäläisten jälkeen alettiin rokottaa ikäryhmittäin muuta väestöä.

Rokotusjärjestys määräytyi lääketieteellisin perustein.

Husin johtajat perustavat arvionsa osin myös siihen, millaisessa järjestyksessä kolmatta rokotusta aiotaan antaa muualla maailmassa.

– Olettaisin, että hyvin sama linja tulee Suomessa olemaan, jos kolmanteen rokotukseen mennään. Suomi on hyvässä tilanteessa, että voimme katsoa muualta mallia, Lehtonen sanoo.

– Tietoa kertyy edelläkävijöiltä. Uskon, että Suomi ja muutama muu maa odottelee vielä ennen ratkaisuja, Mäkijärvi sanoo.

Lehtosen mukaan hyödyllistä tietoa voi kertyä esimerkiksi siitä, syntyykö läpäisyinfektioita joillekin tietyille ryhmille.

Lehtonen olettaa, että ennen kolmansien rokotusten alkamista toiset rokotukset annetaan halukkaille.

– Oletukseni on, että ensi vuoden puolelle mennään, jos kolmas rokotuskierros aloitetaan.

Mäkijärven mielestä pitää arvioida, kenelle kolmannesta rokotteesta on eniten hyötyä, koska kolmannella rokotuksella suojataan niitä, joille kaksi rokotusta ei muodosta riittävää suojaa.

– Jos tulee tietoa, että kolmas rokote suojaa riskiryhmäläisiä, minusta se on vakavan pohdinnan paikka, että jatketaanko toisia rokotuksia loppuun ja samalla aloitetaan kolmannet.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä Krar keskustelee koronarokotteiden tehosteannosten tarpeesta kokouksessaan 30. elokuuta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri ja Krarin sihteeri Hanna Nohynek kertoo.

Kokouksessa keskustellaan muun muassa rokotesuojan kestoon liittyvästä tieteellisestä näytöstä. Tehosterokotusten aikataulun sekä sen, mille ryhmälle tehosterokotetta aletaan jakaa ensimmäisenä, odotetaan tarkentuvan Krarin, THL:n ja STM:n arvioiden pohjalta myöhemmin.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ylilääkäri Sari Ekholm kertoo, että ministeriö aloittaa valmisteluprosessin saatuaan asiasta THL:n asiantuntijalausunnon.

Esimerkiksi EU-maat Saksa ja Ranska ovat jo päättäneet alkaa tarjota koronarokotteen ylimääräistä tehosteannosta iäkkäille ja muille riskiryhmiin kuuluville syyskuusta alkaen.

Lue lisää: Saksa alkaa tarjota ylimääräistä rokotetta riski­ryhmäläisille – syynä tiedot immuniteetin heikkenemisestä

Lue lisää: Ranska alkaa jakaa tehoste­rokotteita syys­kuussa – vaikka WHO juuri toivoi päin­vastaista

– Tällä hetkellä asiasta keskustellaan myös kansainvälisesti ja dataa kerätään. Israel lienee ainoa länsimaa, joka on jo nyt aloittanut RNA-rokotteiden tehosteannosten antamisen. Myös Yhdistyneissä arabiemiraateissa, jossa käytetään kiinalaista inaktivoitua rokotetta, annetaan kolmansia annoksia, Nohynek sanoo.

Lue lisää: Israel tarjoaa koronarokotteen kolmatta annosta 60 vuotta täyttäneille

Euroopan komissio on varannut EU:n jäsenvaltioiden puolesta 1,8 miljardia annosta BioNTech-Pfizerin rokotetta vuoteen 2023 asti.

Suomi on ostanut tehosterokotuksiin käytettäviä annoksia vuodelle 2022 ja 2023 koko väestön rokottamista varten, Sari Ekholm sanoo. Osa niistä on tarkoitus toimittaa jo tämän vuoden puolella.

– Jotkut maat ovat ilmoittaneet jo aloittavansa tehosterokotukset, joten siinä mielessä emme etene aivan samaan tahtiin.

Ekholm kuitenkin korostaa, että yleiseurooppalaista suositusta jatkorokotuksista ei ole toistaiseksi annettu.

Maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus on kehottanut lykkäämään tehosterokotusten käynnistämistä ainakin syyskuun loppuun, jotta maailman heikoimmassa asemassa olevat ihmiset ehtisivät saada sitä ennen edes ensimmäisen rokoteannoksen.

Myös EU:n lääkevirasto EMA totesi heinäkuussa, että rokotesuojan kestosta tarvitaan lisätietoa ennen kuin tehosteannosta voidaan suositella.

– Uskoisin, että jos tällainen yleiseurooppalainen suositus tulee, se otetaan huomioon Suomen ohjelmassa, Ekholm sanoo.

Rokotevalmistaja BioNTech-Pfizerin oman tutkimuksen seurantatietojen mukaan rokotteen teho oli 84 prosenttia kuusi kuukautta toisen annoksen saamisen jälkeen. Modernan rokotteen teho saman ajan kuluttua oli 93 prosenttia.

– Nämä ovat erittäin hyviä lukemia. Vielä täytyy päästä näkemään tarkemmin näitä tuloksia, onko teho yhtä hyvä iäkkäillä kuin nuoremmilla ihmisillä, Hanna Nohynek sanoo.

Pfizerin tutkimuksessa ensimmäisen ja toisen annoksen välissä oli aikaa kolme viikkoa.

– Suomessa annokset on annettu pidemmällä 12 viikon aikavälillä, minkä tiedetään olevan immuniteetin kypsymisen kannalta parempi vaihtoehto, Nohynek toteaa.

Sari Ekholmin mukaan on todennäköistä, että kolmas rokotuskierros aloitetaan iäkkäimmistä ja immuunipuutteisista, kuten myös muualla Euroopassa on päätetty.

– Ainakin niissä maissa on arvioitu, että teho on mahdollisesti jo hiipumassa. Tiedetään jo yleisesti, että iäkkäät saavat huonomman rokotevasteen kuin nuoremmat.

Lue lisää: Kolmatta koronarokotus­kierrosta suunnitellaan Suomessakin – he sen voisivat saada

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?