IS selvitti: Rokotusinto hidastunut kesällä huomattavasti

Rokotustahti on kesän alusta laskenut 16 prosenttia. Paikoin jopa yli 50 prosenttia.

10.8.2021 6:30

IS selvitti koronarokotusten etenemistä Suomessa. Monessa sairaanhoitopiirissä rokotustahti on hidastunut selvästi kesän alun huippuviikoista.

Tilastoista selviää, että rokotusten painopiste on siirtynyt selvästi ensimmäisistä annoksista tehosteisiin. Samalla annettujen piikkien kokonaismäärä lähti laskuun ja on monin paikoin ollut koko kesän ajan selvästi alle touko-kesäkuun vaihteen lukujen.

Keskimäärin heinäkuun lopussa kansalaisille annettiin viikossa noin 50 000 rokotetta vähemmän kuin kesäkuun alussa.

IS keräsi rokotustiedot THL:n avoimesta rokotusrekisteristä.

Suomi ei ole ainut maa, jossa kesä on aiheuttanut notkahduksen. Rokotustahti on hiipunut ympäri Eurooppaa.

”Tilanne huolettaa”

Rokotustahti hidastui selvästi eniten Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella. Rokoteannoksia annettiin heinäkuun lopulla peräti 61 prosenttia vähemmän alkukesään verrattuna.

Viikoilla 23–24 rokoteannoksia pistettiin 11 817, kun heinäkuun lopulla viikoilla 29–30 rokotteita annettiin 4 597.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten koronarokotuksista vastaava palvelualuejohtaja Jukka Aro arvioi, että notkahduksen syy on monen tekijän summa.

– Kesäaika ja lomakausi ovat varmasti osaltaan vaikuttaneet siihen, että rokotusmäärät ovat vähentyneet. Lisäksi ihmisillä alkaa olla koronaväsymystä, eikä taudin sairastaminen enää välttämättä pelota.

Aron mukaan rokotushalukkuus on selvästi vähentynyt sitä mukaa, kun on siirrytty rokottamaan nuorempia ikäryhmiä.

Hän on tilanteesta huolissaan.

– Rokotteita kyllä olisi, kuten myös henkilöstöä pistämään niitä, mutta aikoja ei ole kesällä vain varattu. Jos nuorempien ikäryhmien rokotuskattavuus jää näin alhaiseksi, se käytännössä tarkoittaa sitä, ettemme pääse laumasuojatavoitteeseen.

Tilanteen vuoksi rokotushenkilökuntaa on kesän aikana vapautettu muuhun hoitotyöhön. Aro kertoo, että viime viikon loppuun mennessä rokotuskattavuus Keski-Pohjanmaalla oli 65,9 prosenttia.

– Tällä hetkellä olemme reilun prosenttiyksikön koko maan keskiarvoa jäljessä, kun vielä toukokuussa olimme reilusti edellä.

Alle 35-vuotiaiden rokotuskattavuus on Aron mukaan harmittavan alhainen, selvästi alle 70 prosenttia. 20–29 -vuotiaiden osalta Keski-Pohjanmaalla jäädään hieman yli 63 prosenttiin.

– Toivotaan, että rokotusinnokkuus palautuisi nyt syksyllä, kun koulut alkavat ja arki normalisoituu.

Aro kertoo, että ilman ajanvarausta toimivista niin sanotuista walk-in -rokotuspisteistä on saatu hyviä kokemuksia.

– Ajanvarausten osalta nuoret aikuiset ilmeisesti vierastavat sitä, että elämää pitäisi suunnitella muutaman päivän tai viikon päähän, Aro hymähtää.

Pirkanmaalla onnistuttu

Pirkanmaalla puolestaan rokotustahdissa ei ole tapahtunut notkahdusta kesän aikana. Rokoteannoksia annettiin heinäkuun lopulla jopa kolme prosenttia kesäkuun alkua enemmän.

Tampereen yliopistollisen sairaalan TAYSin apulaisylilääkäri Reetta Huttunen uskoo, että ajanvaraukseton rokottaminen on yksi tärkeä syy siihen, miksi rokotustahti on pysynyt hyvänä.

– Walk-in -rokotukset ovat osoittautuneet hyväksi menetelmäksi tavoittaa nuorempia ikäryhmiä. Nuoret pitävät tärkeänä sitä, että rokotteen saa haettua matalalla kynnyksellä ilman ajanvarausta.

Nuorten aikuisten rokotuskattavuudessa on tapahtunutkin kesän aikana muutos positiiviseen suuntaan. Huttunen kertoo, että pelkästään hänen kesälomajaksonsa aikana 20–24-vuotiaiden rokotuskattavuus on noussut vajaasta 50 prosentista 68 prosenttiin.

Perusterveiden 12–15-vuotiaiden koronarokotukset alkoivat Suomessa maanantaina. Pirkanmaalla asiaa valmistellaan parhaillaan.

– Pirkanmaalle on tulossa lähiaikoina jonkin verran enemmän rokotteita, eli rokotesaatavuuden osalta tilanne näyttää tällä hetkellä hyvältä. Toivon, että myös 12–15-vuotiaat lapset ja nuoret ovat halukkaita ottamaan koronarokotuksen, Huttunen sanoo.

THL tyytyväinen rokotustahtiin

Vaikka rokotusmäärät ovat kesällä pudonneet, THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio ei puhuisi notkahduksesta.

Hän korostaa, että Suomessa on kuitenkin annettu lähes 300 000 rokotetta viikossa kesän läpi. Syyn laskulle Kontio arvelee löytyvän rokotteiden saatavuudesta.

– Meille tuli maahan kesäkuun lopussa parin viikon aikana paljon, [molempina viikkoina] 400 000 rokotetta. Heinäkuussa on ollut hiljaisempaa, Kontio sanoo.

Kontio on tyytyväinen, että jos tällainen saatavuusnotkahdus piti tulla, se tuli juuri kesällä.

– Rokotushalukkuus on ollut kesällä muutenkin vähän pienempi, eli osui hyvään kohtaan, Kontio toteaa.

Kontio on tyytyväinen Suomen 12-vuotta täyttäneiden 68 prosentin rokotuskattavuuteen ensimmäisen annoksen osalta. Kontio mainitsee siinä tavoitteeksi 85 prosenttia. Hänen mielestään siihen voitaisiin päästä jo kuluvan kuukauden aikana.

– Rokotteiden määrän perusteella laskennallisesti se voisi olla mahdollista elo-syyskuun vaihteessa, Kontio laskee.

Hän on ilahtunut siitä, että nuoret ovat löytäneet rokotuspaikoille.

– Vanhemmat selvästi haluavat lapsilleen rokotteen, Kontio iloitsee.

– Kyllä näissä nuorissakin ikäryhmissä olisi tärkeä päästä sinne 85:n prosentin tuntumaan, Kontio toivoo.

– Siellä on jo yli 60 prosentin kattavuuksia monissa yli 16-vuotiaissa ikäryhmissä, eli ihan hyvää lupaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?