Tämä on Suomen koronatilanne nyt – hallitus kiristi rajoituksia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tämä on Suomen korona­tilanne nyt – hallitus kiristi rajoituksia

Pääministeri Sanna Marin kertoi Säätytalolla, että uusi koronastrategia on määrä hyväksyä ensi viikolla.

5.8. 21:15

Suomessa todettiin torstaina 752 uutta koronavirustartuntaa. Keskiviikkona uusia tartuntoja raportoitiin 872, tiistaina 692 ja maanantaina 345. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotti uusien tapausten lisääntyneen viikossa 56 prosenttia. Viimeisen kahden viikon aikana viruksen valtakunnallinen ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden on ollut 143,7.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi iltapäivällä Säätytalolla, että valtioneuvosto lähtee edistämään niin sanottua koronapassia. Käytäntö mahdollistaisi pääsyn erilaisiin vapaa-ajan tilaisuuksiin ja tapahtumiin niille, jotka on jo rokotettu tai jotka ovat jo sairastaneet koronan tai saaneet negatiivisen testituloksen.

Toistaiseksi ei kuitenkaan ole selvää, milloin koronapassi voitaisiin saada käyttöön.

– Hallituksen tahto on selvä. Paljon on kuitenkin vielä kysymyksiä, joita pitää tarkastella, Marin sanoi torstaina koronakokouksen jälkeen.

Marin kertoi, että uusi koronastrategia aiotaan hyväksyä ensi viikolla. Hallituksen tavoitteesta huolimatta hän ei voinut luvata, että strategia olisi valmistunut tuohon mennessä.

Torstain kokouksessa hallitus päätti uusista ravintolarajoituksista STM:n esityksen mukaisesti. Leviämisvaiheen alueilla anniskelu loppuu kello 22 ja ovet on suljettava tuntia myöhemmin. Asiakaspaikkarajoitukset ulotetaan ravintoloiden ja anniskelupaikkojen terasseihin. Voimaan astuu myös tanssi- ja laulukielto.

Leviämisvaiheen alueiden ravintolarajoitukset tulevat koskemaan Varsinais-Suomea, Pirkanmaata ja Kymenlaaksoa sekä Uudenmaan kunnista Helsinkiä, Espoota, Vantaata ja Kauniaisia. Rajoitukset astuvat voimaan 8. elokuuta. Kiihtymisvaiheen alueilla anniskelu on lopetettava kello 23 ja ovet suljettava kello 00.

Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry julkaisi torstaina uusia ravintolarajoituksia arvostelevan tiedotteen. Järjestö vaati valtioneuvostoa valmistelemaan viipymättä uuden kustannustukilakiesityksen alan yrityksille.

Hallitus päätti torstaina myös rokoteohjelman laajentamista koskemaan 12–15 -vuotiaita. Marinin mukaan tällä hetkellä tarkoitus ei ole laajentaa ohjelmaa vielä nuorempiin ikäluokkiin. Rokotekattavuus tulisi nostaa yli 16-vuotiaiden osalta lähes 90 prosenttiin ja koko väestössä yli 70 prosenttiin, pääministeri totesi Säätalolla.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa noin 3,7 miljoonaa ihmistä eli 66,6 prosenttia väestöstä. Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on nyt 36,6 prosenttia, mikä tarkoittaa hieman yli kahta miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa runsaalla 32 200:lla.

Perusterveydenhuollossa koronapotilaita oli torstaina 11, erikoissairaalahoidossa 68 ja tehohoidossa 15. Luvut eivät muuttuneet keskiviikon jälkeen. Maanantain jälkeen sairaalahoidossa olevien määrä on noussut kahdella ja tehohoidossa olevien määrä kahdeksalla. Tehohoidossa olevien määrä on siis kaksinkertaistunut maanantain jälkeen.

STM:n mukaan viime viikolla yli kolmasosa kaikista koronatartunnoista todettiin 20–29-vuotiailla. Ulkomailta tuotujen tartuntojen osuus oli noin 6 prosenttia. Karanteeniin asetettiin 8 304 henkilöä.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa 109 982.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?