Rovaniemellä marjanpoimijoilta löytynyt kymmeniä koronatartuntoja – ”Virusta on laajasti liikkeellä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Rovaniemellä marjan­poimijoilta löytynyt kymmeniä korona­tartuntoja – ”Virusta on laajasti liikkeellä”

61:stä tartunnan saaneesta 51 on ollut täysin oireettomia.

Marjanpoimijat päätettiin testata vielä kertaalleen laajemmin sen jälkeen, kun jotkut poimijoista olivat alkaneet oireilemaan ja heidät todettiin koronapositiivisiksi. (kuvituskuva)

5.8. 19:06 | Päivitetty 5.8. 21:11

Rovaniemellä thaimaalaisten marjanpoimijoiden joukosta on löytynyt 61 koronatartuntaa.

– Se on tietysti paljon. Joudumme varmasti pohtimaan Lapin alueella laajemminkin marjanpoimijoiden testausta, sanoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Kaikkiaan 273 poimijaa testattiin. Poimijat on testattu antigeeni-pikatesteillä. Tartunnat varmennetaan vielä myös pcr-testeillä.

Broasin mukaan 61 positiiviseksi todetusta 51 on ollut täysin oireettomia.

Marjanpoimijat tulivat Rovaniemelle noin kaksi viikkoa sitten. Broasin mukaan heidät testattiin ensimmäisenä ja kolmantena päivänä. Näissä testeissä tartuntoja ei löytynyt.

Marjanpoimijat päätettiin testata vielä kertaalleen laajemmin sen jälkeen, kun jotkut poimijoista olivat alkaneet oireilemaan ja heidät todettiin koronapositiivisiksi.

– Tämä kertoo siitä, että virusta on laajasti liikkeellä ja myös tiukan maahantulotestauksen jälkeen voi löytyä ryvästymiä, Broas sanoo.

Tartunnan saaneet poimijat on asetettu karanteeniin. Broasin mukaan mahdollisista jatkotartunnoista ja altistumisista ei ole vielä tietoa. Osa poimijoista on vieraillut muun muassa ruokakaupoissa Rovaniemen alueella.

– Altistuneiden kartoittaminen ja jäljittäminen on vielä aivan alkutekijöissään.

Rovaniemellä on viime aikoina raportoitu noin 30–40 koronatapausta viikossa. Broasin mukaan kaupungin koronakoordinaatioryhmä kokoontuu perjantaina keskustelemaan siitä, siirtyykö kaupunki kiihtymisvaiheeseen.

Nyt havaitut marjanpoimijoiden tartunnat vaikuttavat Rovaniemen ilmaantuvuuslukuun, mutta Broas arvioi, etteivät tartunnat huononna koronatilannetta laajemmin.

– Sinänsä tämä on kuitenkin oma erillinen kokonaisuus, joka on varmasti hallittavissa.

Muualla Lapissa koronatilanne on rauhallinen.

Aiemmin tällä viikolla Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä kertoi, että ulkomaalaisten marjanpoimijoiden keskuudessa on todettu kymmeniä koronatartuntoja. Marjanpoimijoiden 74 hengen ryhmästä yhteensä 44:llä on koronatartunta.

Kainuun soten mukaan ulkopuolisiin ei ole syntynyt leviämisen mahdollistavaa kontaktia. Tartunnan piiriin kuuluvan ryhmän henkilöt on asetettu eristykseen tai karanteeniin.

Juttuun päivitetty lopulliset tartuntamäärät 5.8. kello 21.11.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?