Husin Lehtonen arvioi: Karu koronavirstanpylväs menee pian rikki Suomessa – ”Pahaa pelkään” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Husin Lehtonen arvioi: Karu korona­virstan­pylväs menee pian rikki Suomessa – ”Pahaa pelkään”

Lasse Lehtosen mukaan tartuntojen nousuun on pääasiassa kolme syytä.

4.8. 17:55

Suomessa rikottiin keskiviikkona synkkä ennätys, kun maassa todettiin 872 uutta koronatartuntaa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan ennätystartuntojen takana on pääasiassa kolme syytä – helpommin tartuttava virus, rajoitustoimien riittämättömyys sekä riittämätön rokotekattavuus.

– Ensinnäkin meillä on hyvin tartuttava variantti valtaviruksena. Toiseksi nämä suojatoimet eivät riitä estämään tartuntoja. Lisäksi väestössä on vielä niin paljon rokottamattomia tai vain kertaalleen rokotettuja, että tartunnat pääsevät leviämään.

Lue lisää: Synkät ennätys­luvut: Suomessa todettu 872 uutta korona­tartuntaa – teho­hoito­potilaiden määrä tuplaantui

Lehtonen uskoo, ettei tänään saavutettu ennätys ehdi kauaa vanheta. Lomien jälkeinen paluu kouluihin ja töihin sekä ihmiset sisätiloihin ajava huonompi sää lisäävät tartuntoja entisestään.

– Pahaa pelkään, että tuhannen tartunnan raja menee aika piankin rikki. Toinen asia on, lähteekö tämä kahden kolmen viikon tähtäimellä sitten kääntymään.

Pääkaupunkiseutu, Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa siirtyivät pandemian leviämisvaiheeseen. Leviämisvaiheen tuomat lisärajoitukset esimerkiksi ravintoloihin voivat parantaa tilannetta hieman, mutta ne tuskin auttavat hillitsemään tartuntojen lisääntymistä kokonaisvaltaisesti.

– Tartuntoja tapahtuu nyt niin monessa paikassa ja sellaisissa tilaisuuksissa, joihin nämä rajoitustoimenpiteet eivät vaikuta. Kyllä siinä iso vaara on, että tartunnat lisääntyvät selkeästi siitä, mitä ne ovat aikaisemmin olleet.

– Jos oikeasti haluttaisiin vaikuttaa, sitten ollaan hyvin lähellä samaa tilannetta, kuin missä oltiin keväällä sen niin sanotun sulkutilan kanssa, jolloin pyrittiin kokonaisvaltaisesti tähän kaikkeen puuttumaan. Se voi olla epärealistista, että sellaista enää lähdettäisiin tekemään, mutta kyllä edelleen kannattaa maskia käyttää, ja isoja kokoontumisia vältellä.

Rajoituksien sijaan ratkaisu tartuntojen nousukierteeseen on Lehtosen mukaan edelleen rokotuskattavuuden parantamisessa.

– Rokotuksia pitäisi vain pystyä nopeuttamaan.

Kouluun palaavat lapset ja nuoret muodostavat yhden ryhmän, jonka keskuudessa erityisesti deltamuunnos voi levitä hyvin nopeasti. 12–15-vuotiaiden nopea rokottaminen voisi vähentää taudin leviämistä myös vanhempiin ikäryhmiin.

Lehtonen näkee 12–15-vuotiaiden rokotusten priorisoinnissa tiettyjä etuja, muttei näe yhden ikäryhmän ohituskaistaa kovin tarpeellisena.

– Logistisesti olisi kouluissa ehkä tehokasta järjestää asia niin, että siellä tarjottaisiin mahdollisuutta ja luokka kerrallaan rokotettaisiin, jos vanhemmat siihen luvan antavat. Se olisi kieltämättä aika tehokas tapa lisätä rokotussuojaa nopeasti, mikä puoltaisi sitä rokotusten kohdentamista kouluun. En kuitenkaan ehkä mitään prioriteetteja asettaisi, vaan kaikkien halukkaiden pitäisi saada rokote mahdollisimman nopeasti.

Rokotuksia pitäisi vain pystyä nopeuttamaan.

– Tarvittava rokotekattavuus on aika korkea, kun tämä deltavariantti tarttuu niin helposti. Siinä sitten kaivataan valtioneuvostolta linjauksia siitä, mille tasolle vaatimus rokotekattavuudesta asetetaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Mikko Paunio kertoo, että THL on jo pitkään ohjeistanut kuntia 12–15-vuotiaiden rokottamisesta. Rokotukset voidaan aloittaa, kun muutos valtioneuvoston rokotusasetukseen tulee voimaan.

– Kun asetusmuutos, joka annetaan mahdollisimman nopeasti, tulee voimaan, voidaan ryhtyä heti toimiin kunnissa asian edistämiseksi.

Koko ikäryhmän rokottamiseen menisi Paunion mukaan sen aloittamisesta noin kuukausi. Heitä on noin Suomessa noin 200 000.

– Kaikki riippuu kuitenkin kuntien toimista. Rokotuksia pitäisi nyt riittää heidän rokottamiseen, koska Suomi saa tässä kuussa 200 000 ylimääräistä Pfizer/BioNTechin rokoteannosta, Paunio kertoo.

Kunnat voisivat asetusmuutoksen voimaan tultua suosia myös tietyn ikäryhmän, myös 12–15-vuotiaiden, rokottamista. Paunion mukaan tämä voisi olla perusteltua koulujen alkamisen takia.

– Nuorten ja opiskelijoiden ”ohituskaistat” olisivat nyt juuri hyvin perusteltu toimi, jolla voitaisiin vähentää viruskiertoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?