Tältä näyttää elokuun sää – ”Kesä ei ole vielä ohi” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tältä näyttää elokuun sää – ”Kesä ei ole vielä ohi”

”Hassu juttu.” Lentonäytös perjantaina ja koulujen alku ensi keskiviikkona saavat samanlaisen sään.

4.8. 19:11

Alkaneen viikon epävakaisuus on pelkkää silmälumetta.

Elokuu tuo vielä mukanaan ”kesäistä lämpöä”, lupaa Foreca.

”Ensi viikosta alkaen on kuitenkin merkkejä korkeapaineesta, etenkin Pohjois-Suomessa sekä Pohjois-Norjassa”, kirjoittaa Forecan meteorologi Kristian Roine pohtiessaan profiiliaan koko ajan nostavan nimihirviön Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) uunituoreen kuukausiennusteen viestiä.

”Kuukausiennusteen yleiskuva onkin, että kesä ei ole vielä ohi – sateisen elokuun alun jälkeen on edessä paluu lämpimämpään ja aurinkoisempaan kesäsäähän. Lämpöä riittää ennusteen mukaan jopa elokuun loppuun asti”, Roine lupaa.

Ilta-Sanomille Roine ennakoi tiistaina jopa elokuisia hellepäiviä.

Entisaikaan koulut alkoivat vasta syyskuun alussa. Nyt ne alkavat ensi viikolla, erityisesti keskiviikkona 11. elokuuta.

Missä säässä, siihen on vaihtoehtoja kaksi, aivan kuten on jouduttu arpomaan, alkavatko koulut lähikoulunkäyntisinä vai etäkouluina.

Sää vaikuttaa enemmän lähikoulunkäyntiin, koska se sisältää koulumatkat.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Antti Kokko ennustaa koulujen alkavan keskiviikkona lämpimässä poutasäässä.

– Pohjois- ja Keski-Suomessa on selkeääkin, etelässä ja idässä olisi yläpilveä, jonka aiheuttaa Baltiassa oleva matalapaine.

Lämpötilat olisivat tässä ”potentiaalisessa poutasäässä” miellyttävästi 20 asteen tienoilla, Lapissa hiukan alle, etelässä hiukan ylikin, ehkä jopa esihelteiset 22–23 astetta.

Kokolla on kuitenkin meteorologin housujensa takataskussa vaihtoehtoinen skenaario koulujen alkamispäivälle: Baltian matalapaine kastelee myös Suomea.

Se tarkoittaa aivan erilaisia vaatevalintoja.

Eikä puhuta vain vedenpitävyydestä. Siinä tapauksessa lämpötilatkin ovat alempia.

Kokko puhuu matalapaineesta kuin sellainen olisi jo olemassa ja lähestyisi Suomea reittiä Etelä-Norja–Tanska–Ruotsi–Baltia.

Tosiasiassa matalapainetta ei ole vielä olemassa.

Antaa Kokon selittää.

– Me ennustamme numeerisilla säämalleilla eli ilmakehä digitalisoidaan. Meillä on kolmiulotteinen hila, ja jokaiseen hilapisteeseen otetaan alkutila ja kun mallia aletaan ajaa eteenpäin, havainnoista interpoloidaan lämpötila, kosteus, ilmanpaine ja tuulensuunta...

Tällä tavalla voi nähdä ennakolta näkyjä.

– Kun tunnetaan ilmakehän fysiikkaa koskevat yhtälöt, niitä voidaan laskea ajassa eteenpäin vaikka 30 minuutin aika-askeleina. Vaikka kuinka pitkään, mutta käytännössä nykyisin 10 vuorokauteen asti.

Tämän hetken ilmakehä kertoo fysiikan yhtälöiden avulla tulevan sään.

– Ja siellä se matalapaine jossain kohtaa syntyy, Kokko vakuuttaa.

Mutta syntyykö elokuinen helle?

Kokko välttää ottamasta suomalaisia jakavaan aiheeseen suoraa kantaa.

– Sellainen klimatologinen keskiarvo on olemassa, että todennäköisyys helteelle alkaa laskea elokuun puolivälistä eteen päin, Kokko taustoittaa..

Syynä on auringon latistuva korkeuskulma eli aurinko ei ole enää keskipäivälläkään niin korkealla, että siitä löytyisi kesäisiä tehoja esimerkiksi pilvien tappamiseen.

Kaivopuiston edustalla Helsingissä pidetään perjantaina iltapäivällä ja illalla Ilmailuliiton suuri päälentonäytös.

Kokko uskoo, että sää ei tule lentämistä pilaamaan.

– Hassu juttu, Kokko hoksaa.

Harmitonta yläpilveä voi olla, koska kuten etelässä koulujen yläpilvisenä alkamispäivänä, nytkin on Baltiassa ne aiheuttava matalapaine.

– Mutta se ei yllä edes Viron päälle, vaan jää Liettuaan ja Puolaan, Kokko lupaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?