Pääkaupunkiseutu siirtyy koronan leviämisvaiheeseen – koulut alkavat lähiopetuksessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pääkaupunkiseutu siirtyy koronan leviämis­vaiheeseen – koulut alkavat lähiopetuksessa

Lähiopetus koskee kaikkia luokka-asteita, myös toisen asteen oppilaitoksia. Pääkaupunkiseudun sairaaloiden toimintakyky ei ole nykyisillä potilasmäärillä uhattuna.

3.8. 16:50 | Päivitetty 3.8. 18:48

Pääkaupunkiseutu siirtyy koronaepidemian leviämisvaiheeseen ja koulut alkavat lähiopetuksessa, kertoo Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö STT:lle.

Lähiopetus koskee kaikkia luokka-asteita, myös toisen asteen oppilaitoksia. Myös harrastustoiminta kaupungin tiloissa jatkuu entiseen tapaan.

Aronkydön mukaan päätökset tehtiin yksimielisesti.

Koronatartuntojen esiintyvyys täyttää tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla leviämisvaiheen kriteerit. Epidemian eri vaiheiden määritelmät on kuitenkin valmisteltu tilanteeseen, jolloin väestön rokotuksia ei ollut vielä saatu käyntiin, Aronkytö kertoo Ilta-Sanomille.

– Taudin hillintästrategiaa tulisi jo muuttaa, koska viime vuoden kevään jälkeen on tapahtunut paljon kehitystä. Kriteeristö ja epidemiologiset vaiheet eivät ole enää tarkoituksenmukaisia.

Tällä hetkellä pääkaupunkiseudun sairaaloiden kapasiteetti ei ole Aronkydön mukaan koronatautitapausten vuoksi uhattuna.

– Nyt tilannetta tietysti ennakoidaan. Jos taudin esiintyvyys vain kasvaa ja kasvaa, sairaalapotilaitakin tulee enemmän.

Valtioneuvosto päättää keskiviikkona mahdollisista ravintoloihin kohdistuvista rajoituksista kuultuaan paikallisviranomaisia, Aronkytö kertoo. Aluehallintovirasto tekee hänen mukaansa myöhemmin kuluvalla viikolla tai ensi viikolla päätöksiä yleisötilaisuuksien rajoituksista sisä- ja ulkotiloissa.

– Leviämisvaiheessa tiukin rajoitus on, että sisätiloissa yhdessä tilassa voi olla kerrallaan enimmillään kymmenen henkilöä ja ulkotiloissa 50. Jos ihmisiä on enemmän, heidät pitää karsinoida.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä päätti kokouksensa hetki sitten.

Epidemian leviämisvaiheeseen siirtyminen tarkoittaa, että aluehallintovirasto voi päättää uusista kokoontumisrajoituksista ja valtioneuvosto ravintolarajoitusten tiukentamisesta.

Helsingin kaupungin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna sanoo, että leviämisvaiheen toteaminen ei itsessään suoraan tuo uusia rajoitustoimia, vaan aluehallintovirasto tarkistaa sen pohjalta omia linjauksiaan.

Kunnille tärkein yksittäinen linjaus Sarvilinnan mukaan on, että koulut eivät ala etäopetuksessa.

–  Muuten pääkaupunkiseudun kunnat eivät aio asettaa uusia rajoituksia kulttuuri- ja liikuntapalveluille, Sarvilinna sanoi STT:lle.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen arvioi IS:lle maanantaina, että mahdolliset käyttöön otettavat rajoitustoimenpiteet ovat samankaltaisia kuin viime keväänä leviämisvaiheen aikana. Näihin voi kuulua muun muassa tiukennuksia kokoontumisrajoituksiin ja ravintoloiden aukioloaikoihin.

– Valtioneuvosto ei ole linjauksia vielä muuttanut, vaan ihan samoilla ohjeilla toimitaan kuin keväälläkin.

Valtioneuvoston toimintasuunnitelman mukaan leviämisvaiheessa suosituksena on, että sisätiloissa ei järjestetä yli 10 henkilön ja ulkotiloissa yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia. Myös tiukemmat ravintolarajoitukset ovat mahdollisia.

Rajoituksia erilaisten harraste- ja virkistystilojen, kuten yleisten saunojen tai liikuntaan käytettävien sisätilojen sekä kauppakeskusten yleisten oleskelutilojen käyttöön voidaan tehdä.

Käyttöön otetaan myös laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus sekä maksimaaliset alueelliset suositukset ja rajoitukset. Mikäli tilanne pahenee tai sitä ei saada hallintaan, voidaan ottaa käyttöön valtakunnallisia rajoituksia ja suosituksia.

Viimesijaisena toimenpiteenä voidaan julistaa valmiuslain mukaiset poikkeusolot. Viime keväänä toteutettiin kolmen viikon sulkutila, jonka aikana ravintolat menivät kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla kiinni, yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastukset keskeytettiin ja etäopetukseen siirryttiin toisella asteella ja yläkouluissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?