”Haluat sä puukosta” – 18-vuotias tuomittiin 14-vuotiaan tapon yrityksestä

18-vuotias puukotti paennutta ja kaatunutta 14-vuotiasta poikaa selkään. Toinen 14-vuotias poika pelastui iskulta väistämällä, mutta puukko repi toppaliivin.

18-vuotias riehui puukon kanssa Ruoholahden metroaseman läheisyydessä 2. toukokuuta tänä vuonna. Arkistokuva.

3.8.2021 20:29

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 18-vuotiaan Helton Nwety Betuel Muchangan Ruoholahden metroaseman luona toukokuussa tapahtuneista väkivaltaisuuksista viiden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Nuori mies tuomittiin kahdesta tapon yrityksestä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja kahdesta laittomasta uhkauksesta.

Oikeuden mukaan teot olivat vaarallisia ja nuoren miehen tarkoituksena oli surmata molemmat 14-vuotiaat uhrit. Puukotuksen uhri oli 14-vuotias poika. Isku osui oikealle lapaluun kärjen alapuolelle aiheuttaen reilun sentin kokoisen pistohaavan, ilmarinnan sekä kipua.

14-vuotiaan pojan mukaan nuorukainen oli haukkunut hänen äitiään ja siitä oli aiheutunut riitaa. Lopullisesti nuorukainen oli suuttunut, kun 14-vuotias oli kuvannut asemalla.

Nuorukainen oli tullut pojan eteen, jolloin poika oli pudottanut reppunsa ja kysynyt, mitä. 18-vuotias otti puukon esille, jolloin uhri yritti läppästä sen pois. Puukossa oli ollut vielä tuppi päällä, mutta 18-vuotias oli ottanut sen pois.

Uhrin mukaan 18-vuotias oli sanonut, ”haluat sä puukosta”. Uhri oli lähtenyt pakoon, mutta kompastunut, jolloin 18-vuotias oli lyönyt häntä puukolla selkään uhrin ollessa osittain polvillaan maassa. Uhrin kaverit pyysivät nuorta miestä lopettamaan ja huusivat, että ”lopeta, toi on 14-vuotias”. Tämän jälkeen 18-vuotias oli kääntynyt kavereita kohti puukon kanssa.

Yksi oli kuullut, kuinka 18-vuotias oli huutanut ennen iskua, että ”jumalan nimeen, puukotan sua”.

Toinen 14-vuotias poika pelastui iskulta väistämällä. Hän veti keskivartaloa voimakkaasti taaksepäin. Puukko repi kuitenkin toppaliivin. Uhrin mukaan puukko olisi osunut häntä vatsaan, jos hän ei olisi väistänyt. Oikeuden mukaan 18-vuotias yritti tappaa myös tämän uhrin. Väistämällä iskusta pelastunut uhri kysyi 18-vuotiaalta, miksi tämä puukottaa lapsia.

18-vuotias yritti lyödä puukolla myös nuorta tyttöä ja uhkaili veitsellä vielä kahta muuta nuorta.

Puukotuksen uhrin äidin mukaan uhri ei ole tapahtuman jälkeen uskaltanut liikkua ulkona. Uhri oli pelännyt, että joku tulee ja puukottaa häntä. Tilanteesta oli otettu videoita, joita oli levitetty useille muille henkilöille. Tämä oli myös vaikuttanut uhriin, joka oli saanut niiden myötä äidin mukaan jopa tappouhkauksia.

18-vuotias kiisti kaikki syytteet. Hän katsoi 14-vuotiaan puukotuksen uhrin kohdalla syyllistyneensä ainoastaan hätävarjelun liioitteluna tehtyyn törkeään pahoinpitelyyn tai enintään törkeään pahoinpitelyyn.

Käräjäoikeuden mukaan se, että joku avaa reppunsa useiden metrien päässä ja on ottamassa sieltä jotain, ei oikeuta lyömään puukolla vain siltä varalta, että repussa olisi saattanut olla joku ase. Uhrilla ei ole ollut tilanteessa mitään asetta.

18-vuotiaan käyttämää puukkoa ei ole koskaan löydetty. Hän itse väitti puukottaneensa Swiss-monitoimityökalulla, jonka hän oli sitten heittänyt mereen. Silminnäkijähavainnot kertoivat kuitenkin tekovälineen olleen rakennusmiesten käyttämän puukon tyyppinen.

Oikeus tuomitsi 18-vuotiaan maksamaan puukotetulle 14-vuotiaalle 8 300 euroa mm. loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä ja kivusta ja särystä. Toiselle 14-vuotiaalle hänet tuomittiin maksamaan 2 000 euroa ja tytölle tuhat euroa heidän kokemastaan henkisestä järkytyksestä.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?