Lapsi­asia­valtuutettu vaatii kouluihin muutoksia koronan takia: "Herkästi tarttuvat virus­muunnokset herättävät pelkoa"

Moitteita saa myös muun muassa lapsille ja nuorille suunnattu viestintä.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen on huolissaan lasten oikeuksien toteutumisesta pandemian torjunnassa.

3.8.2021 9:59

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen vaatii, että lapset ja nuoret huomioidaan paremmin koronan torjunnassa. Hän on erityisen huolissaan lasten ja nuorten oikeuksien täysimääräisestä toteutumisesta pandemian olosuhteissa.

Pekkarinen toi huolensa ilmi viime viikolla julkaisemassaan avoimessa kirjeessä.

Kirjeessään Pekkarinen vaatii poliittisia päättäjiä, viranomaisia ja koulutuksen järjestäjiä parantamaan terveysturvallisuutta kouluissa.

– Herkästi tarttuvat virusmuunnokset herättävät pelkoa. Samalla kiihtyy keskustelu lasten ja nuorten roolista tartuntaketjuissa. Julkinen puhe nuorten tartuntaketjuista ja käyttäytymisestä on ollut omiaan leimaamaan lapset ja nuoret, jotka tietoisen strategisen valinnan tuloksena on jätetty viimeisiksi rokotusjärjestyksessä, hän kirjoittaa.

Keväällä Turun Sanomien haastattelussa Pekkarinen pohti mahdollisuutta kääntää rokotusjärjestys niin, että iäkkäiden ja riskiryhmien jälkeen olisi rokotettu 16-vuotiaista ylöspäin.

Eilisessä Ylen A-studiossa Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka kertoi näkevänsä suuren ristiriidan hallituksen koronatoimissa. Hänen mielestään on erikoista, että hallitus on lomalla, vaikka ammatillisen toisen asteen koulutus alkaa jo ensi viikolla.

– Viime viikonloppu oli vissiin kaikista suurin festariviikonloppu tässä maassa ja sitten STM:n johtaja puhuu täällä etäkoulusta, Misukka sanoi.

Pekkarinen pitää etäopetusta vasta viimeisenä keinona, jos tautitilanne sitä vaatii.

– Koulutuksen tavoitteita ei voida täysin saavuttaa etäopetuksessa, hän perustelee.

Misukka vaati myös, että opettajien rokotukset priorisoitaisiin, koska hänen mukaansa noin neljännes opettajista on alle 40-vuotiaita ja heidän pitäisi saada täysi rokotesuoja.

Lue lisää: STM:n Varhila Ylellä: Uudet koronarajoitukset kohdistettava nuoriin

Etäopetuksen sijaan Pekkarinen vaatii suomalaisia kouluja omaksumaan Maailman terveysjärjestön WHO:n kesäkuussa julkaisemat suositukset koulunkäynnin järjestämiseksi. WHO suosittelee muun muassa laatimaan kouluja koskevan testaus- ja jäljitysstrategian ja koulut huomioivan rokotusstrategian. Lisäksi kouluissa pitäisi tehostaa ilmastointia, ryhmäkokoja pitäisi pienentää ja kontakteja rajoittaa.

Terveysturvallisuuden parantamisen vaikutukset ulottuisivat pidemmälle kuin pandemian aikaan.

– Kouluympäristön kehittäminen terveysturvalliseen suuntaan edistää lasten ja nuorten hyvinvointia myös pandemian jälkeen.

A-studiossa OAJ:n Misukka esitti, että kouluihin voitaisiin palkata lisää opettajia, jotta oppilaita voitaisiin jakaa pienempiin ryhmiin ja etäopiskelun aiheuttama oppivaje paikata.

Lue lisää: Ehdotus koronarokotusten laajentamisesta lapsille saa laajaa kannatusta – näin sitä perustellaan

Pekkarinen kirjoittaa kannanotossaan, että elämään koronaviruksen kanssa on löydettävä varotoimenpiteet, jotka mahdollistavat lasten oikeuksien toteutumisen mahdollisimman kokonaisvaltaisesti.

Pekkarinen sanoi jo keväällä, että on arvioitava, mitkä lapsiin ja nuoriin kohdistuvat rajoitukset ovat välttämättömiä.

Maaliskuussa 2020 julkaistussa kannanotossa hän toivoi, että tulevaisuudessa muistetaan, kuinka suuren taakan lapset ja nuoret kantavat haavoittuvien väestönosien suojelemiseksi.

– Nyt on lasten ja nuorten vuoro saada osakseen suojelua, hän kirjoitti tuoreessa kannanotossaan.

Lue lisää: Lapsiasiavaltuutettu: Etäopetuksen tulisi olla viimeinen keino

Pekkarinen muistuttaa, että YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksessa turvataan lapsen oikeus parhaaseen mahdolliseen terveydentilaan, jonka toteutuminen on välttämätöntä, jotta muut yleissopimuksen mukaiset oikeudet toteutuvat. Näitä oikeuksia ovat lapsen oikeus kehittymiseen, läheisiin ihmisiin, koulutukseen, osallistumiseen, virkistäytymiseen, vapaa-aikaan ja leikkiin.

– Lapsen oikeudet ovat jakamattomat, mikä tarkoittaa sitä, että ne kaikki ovat yhtä tärkeitä ja toisistaan riippuvaisia.

Lapsiasiavaltuutettu muistuttaa, että vaikka koronaviruksen aiheuttama tauti on lapsilla ja nuorilla lievä, pitkäkestoisen koronan vaikutuksista lapsiin ja nuoriin on vielä vähän tietoa.

– Oireiden ja covid-19-sairauden välisen yhteyden arviointia vaikeuttaa se, että vastaavia oireita on havaittu myös lapsissa, jotka eivät ole sairastaneet covid-19-viruksen aiheuttamaa tautia, Pekkarinen kirjoittaa ja viittaa Sveitsissä tehtyyn tutkimukseen.

Pitkittyneen koronan oireita ovat muun muassa väsymys, keskittymisvaikeudet, lisääntynyt unentarve, yskä ja heikotus.

Hän moittii kannanotossaan myös lapsille ja nuorille suunnattua koronavirusviestintää, joka on hänen mielestään ollut sattumanvaraista tai olematonta. Samaan aikaan, kun nuorille suunnattua tietoa on vaikea löytää virallisista viestintäkanavista, nuorten omissa kanavissa liikkuu virheellistä ja vääristynyttä tietoa.

– Lapsilla on oikeus tietoon ja sitä tulee olla tarjolla heille sopivassa ja ymmärrettävässä muodossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?