Näin hirmusateet etenevät tiistaina – jopa 24 tuntia vettä, kaupunki­tulvat mahdollisia Itä-Suomessa

Pahimmat sateet osuvat ennusteen mukaan Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueille. Vettä voi itärajan tuntumassa tulla pahimmillaan jopa 70–80 millimetriä.

2.8.2021 22:13 | Päivitetty 3.8.2021 6:02

LAAJA matalapaineen alue ja runsaat sateet iskivät Itä-Suomeen tiistain vastaisena yönä. Sadealue liikkuu Suomen yli maanantain ja keskiviikon välisenä aikana. Sateisilla alueilla voi sataa 12–24 tuntia tauotta.

Pahimmat sateet osuvat itärajan tuntumaan Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan.

Kovimmilla sadealueilla vettä voi sataa jopa yli 50 millimetriä. Paikoin sademäärä voi olla selvästi jopa sen yli, mikä on sadevaroituksen raja.

– Itärajan tuntumassa sademäärä voi nousta paikoin 70–80 millimetriin, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Hannu Valta.

Kuopiossa ja Lappeenrannassa sademäärä jäänee 20–30 millimetriin. Rovaniemellä odotetaan satavan 10–20 millimetriä.

Ilmatieteen laitoksen sadevaroitus on voimassa Kainuussa, Pohjois-Karjalassa, Kuusamossa, Taivalkoskella, ja Pudasjärvellä.

– Yleensähän elokuun sademäärä taitaa olla 60–70 millimetrin luokkaa. Tietenkin jos on yksi sadealue, josta tulee useita kymmeniä millejä, onhan se sikäli poikkeuksellista, jos tulee puolen kuun sade kerralla. Toisaalta kesällä on tyypillistä, että kun tulee iso paha matalapaine, kyllä siinä sitten tulee isoja sademääriä, Forecan meteorologi Kristian Roine arvioi.

Sateet leviävät aamun mittaan Kainuuseen ja läntisempään Suomeen. Tiistaina iltapäivällä sateen eteläreunan ennustetaan olevan Joensuun korkeudella.

Sadealue vetäytyy pohjoisimmasta Suomesta Barentsinmerelle vasta keskiviikkona iltapäivällä. Pohjoisimmassa Itä-Lapissa voi sataa vielä keskiviikkona illalla.

Roinen mukaan rankkojen sateiden aiheuttamat kaupunkitulvat ovat Itä-Suomen kaupungeissa mahdollisia.

Tuuli yltyy pahimmillaan itärajan tuntumassa noin 15–20 metriin sekunnissa. Forecan mukaan tällaisissa puuskissa on tuulituhojen riski. Roine arvioi, että jos ei muuta, niin puut ainakin heiluvat.

Valta kehottaa välttämään puuskaisen tuulen vuoksi veneilyä, ellei ole pakko lähteä vesille.

Maan etelä- ja keskiosien odotetaan olevan keskiviikkona jo poutainen. Sateet väistyvät loppuviikon kuluessa pitkälti myös Itä-Suomen alueelta, mutta sää jatkuu puolipilvisenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?