Espanjasta palaavilla matkustajilla todettu useita kymmeniä korona­tartuntoja heinäkuussa

Infektiolääkäri Terhi Heinäsmäen mukaan viime viikolla Helsingin kaikista tartunnoista 11 prosenttia jäljitettiin ulkomaille.

Koronaohjeistusta saapuvien lentomatkustajien aulassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla Vantaalla 15. heinäkuuta 2021.

3.8.2021 7:30

Espanjasta Helsinkiin palaavilla matkustajilla todettiin heinäkuussa useita kymmeniä koronavirustartuntoja. Asiasta uutisoi aiemmin Helsingin epidemiologisen toiminnan infektiolääkäriä Terhi Heinäsmäkeä haastatellut Helsingin Sanomat.

Heinäsmäki kertoo maanantai-iltana Ilta-Sanomille, että osa tartunnoista ei ole paljastunut vielä rajatestissä.

– Oireet ovat alkaneet vasta Suomessa, ja matkustajat ovat hakeutuneet uuteen testiin, tai jatkotartunnan saaneet perheenjäsenet ovat alkaneet oireilla, Heinäsmäki sanoo.

– Tartunnat eivät ole tulleet minään ryppäinä vaan yksittäisinä. Huomasimme, että niitä tulee aika paljon Espanjasta, ja tiimimme rupesi laskemaan niitä yhteen.

Kaikista matkustajien tartunnoista ei ole tällä hetkellä tarkkaa sekvenssitietoa, mutta Heinäsmäki otaksuu enemmistön koostuvan Euroopassa nopeasti levinneestä deltavariantista. Tuntemattomia variantteja matkustajien mukana ei ole Helsinkiin saapunut.

Viime viikolla Helsingin tartunnoista 11 prosenttia jäljitettiin ulkomaille, ja ulkomaat olivat kaupungin neljänneksi yleisin tartunnanlähde. Eniten tartunnat levisivät sosiaalisissa kontakteissa, ravintoloissa ja samassa taloudessa. Heinäsmäen mukaan Helsinki ei toistaiseksi tilastoi, miten paljon ulkomailla matkustelleet ovat aiheuttaneet kaupungissa jatkotartuntoja.

Heinäsmäki kertoo, että Espanjan jälkeen tartuntoja kulkeutuu Helsinkiin eniten Venäjältä. Koronapositiiviset tapaukset eivät päättyneet Pietarin EM-kisaturismiin.

– Yksittäisiä tartuntoja tulee myös muista maista, mutta kyllä näissä Espanja vahvasti korostuu ja jonkin verran Venäjä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee kaikkia Suomeen palaavia matkustajia käyttämään Finentry-palvelua, jonka avulla maksuttoman koronatestin voi varata etukäteen. Järjestelmä on Heinäsmäen mukaan helpottanut matkustajien seulomista, koska esimerkiksi satamissa testauspaikat ovat maahantulon yhteydessä usein ruuhkautuneet.

Koronaviruksen vuoksi säädetyt matkustusrajoitukset kevenivät 26. heinäkuuta, kun maahantulorajoitukset sisärajoilla poistuivat. Sisärajaliikenne tarkoittaa Suomen ja muun Schengen-alueen välistä liikennettä. Vastuu alueen maista saapuvien maahantulosta siirtyi Rajavartiolaitokselta terveysviranomaisille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?