Maskin käyttö olisi nyt erityisen tärkeää – kansalaiset kertovat, miltä maskikuri näyttää joukkoliikenteessä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Maskin käyttö olisi nyt erityisen tärkeää – kansalaiset kertovat, miltä maski­kuri näyttää joukko­liikenteessä

Koronaviruksen deltamuunnoksen virusmäärät ovat asiantuntijan mukaan jopa tuhatkertaisia alkuperäiseen virukseen verrattuna.

31.7. 20:01

Koronatartuntojen määrät ovat kasvaneet Suomessa koko heinäkuun ajan. Lauantaina uusia tartuntoja raportoitiin lähes 800.

Lue lisää: THL: Suomessa 794 uutta korona­tartuntaa – rokotteen saanut kaksi kolmesta

Tartuntoja aiheuttaa nyt erityisesti koronaviruksen deltavariantti, jonka on raportoitu olevan huomattavasti aiempia muunnoksia tartuttavampi.

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen kertoo Ilta-Sanomille maskin käytön olevan erityisen tärkeää juuri deltamuunnoksen leviämisen torjunnassa. Vuorinen on tutkinut koronaviruksen leviämistä aerosolien välityksellä. Häntä haastatteli maskien käytöstä aiemmin Helsingin Sanomat.

Suurimmalla osalla lauantaina aamupäivällä Helsingin päärautatieasemalla liikkuneista ihmisistä oli maski.

Muunnoksen tartuttavuutta selittää Vuorisen mukaan se, että sen virusmäärät ovat jopa tuhatkertaisia alkuperäiseen virukseen verrattuna. Tällöin virus leviää ihmisten hengittämien aerosolien välityksellä voimakkaammin.

– Tartunnan saamiseen tarvitaan tietty määrä virusta. Kun virusta on tuhatkertainen määrä, tartunnan saamista ei tarvitse odotella niin pitkään.

Helsingin päärautatieasemalla maskia käyttävät olivat lauantaina aamupäivällä enemmistössä. Kysyimme vastaantulijoilta, ovatko he havainneet maskinkäyttötottumusten muuttuneen viime aikoina.

Antero Eerolan mukaan suomalaiset noudattavat maskisuositusta hyvin.

Vantaalainen kaupunginvaltuutettu Antero Eerola (vas) totesi suomalaisten noudattavan sääntöjä varsin hyvin. Hänen mielestään ihmiset ovat käyttäneet maskeja toistaiseksi hyvin.

– Itse olen saanut jo kaksi rokotusta, mutta sekään ei tietysti anna täydellistä vapautta. Totta kai pitää kanssamatkustajat ja muut ihmiset ympärillä huomioida, Eerola sanoi.

Helsingin Bussiliikenteen työntekijä Ilkka on havainnut, että matkustajat käyttävät maskeja aiempaa vähemmän. Hän arvioi, että maskeja näkee keskimäärin noin puolella matkustajista.

Helsingin Bussiliikenteen työntekijä Ilkka kertoi, että maskia käyttävien määrä vaihtelee kellonajan mukaan.

– Kellonaika ja linja vaikuttavat myös. Vielä kesäkuun alkupuolella ihmisillä oli enemmän maskeja, Ilkka kertoi.

Metrolla liikkeellä ollut Eero Vallström sanoi huomanneensa maskien käytön jopa lisääntyneen. Hän kuitenkin kertoo tavanneensa aiemmin junassa kaksi maskipakosta konduktöörille protestoinutta miestä.

– Protestoijia aina löytyy, mutta ei niitä kovin paljoa onneksi ole, Vallström totesi.

Eero Vallströmin mukaan maskeja käytetään pääosin hyvin, vaikka protestoijiakin löytyy.

Aiemmin ulkoilmassa kokoontumista on pidetty koronan leviämisen kannalta melko turvallisena. Viime aikoina tartuntoja on kuitenkin todettu myös ulkona ravintoloiden terasseilla, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen kertoi keskiviikkona.

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen.

Ilma vaihtuu ulkona melko nopeasti, mutta ilmeisesti tuhatkertainen viruspitoisuus kumoaa omalta osaltaan ilmanvaihdon hyötyä, Ville Vuorinen sanoo. Ulkona on kuitenkin edelleen turvallisempaa kokoontua kuin sisätiloissa.

– Samasta syystä tupakkaakin poltetaan pihalla: savu hälvenee ulkona nopeammin. Virukset käyttäytyvät kuten tupakan savu.

Kun ihmiset ovat lähikontaktissa sisätiloissa, viruksen leviäminen on tehokkaampaa. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi joukkoliikenteen linja-autot ja junavaunut. Vuorinen arvelee, että deltamuunnos on saattanut levitä ihmiseltä toiselle esimerkiksi Pietarista tulleiden suomalaisten EM-kisaturistien bussimatkojen aikana.

Lue lisää: Deltavariantti leviää nyt Suomessa – Pietarin kisaturistien ­tartunnoista 91 prosenttia deltaa

Ilta-Sanomat kysyi ohikulkijoilta, huolestuttaako koronaviruksen deltamuunnoksen myötä ryöpsähtänyt tartuntatilanne heitä. Rautatieaseman läheisyydessä liikkunut Leena Löppönen kertoi, ettei ole henkilökohtaisesti huolissaan deltasta.

– Luottavaisin mielin olen koronan suhteen, ja luotan viranomaisten toimiin, linjauksiin ja ohjeistuksiin, Löppönen sanoi.

Leena Löppönen ei ole henkilökohtaisesti huolissaan deltamuunnoksen leviämisestä.

Antero Eerola huomautti, että tehohoidossa on koko maassa tällä hetkellä vain muutama ihminen.

– Tilanne on aivan toisentyyppinen kuin aikaisemmin. Tautitapausten määrällä ei voi arvioida koronatilanteen vakavuutta. Mielestäni korona alkaa pikkuhiljaa mennä ikään kuin pois muodista, Eerola sanoi.

– Jos rokotteet eivät tepsi, niin totta kai huolestuttaa vähän enemmän, Eero Vallström kommentoi.

Moni luottaa kirurgiseen maskiin tai kangasmaskiin, vaikka vain FFP2-maski suojaa myös maskin käyttäjää itseään. Asiantuntijan mukaan tärkeintä on kuitenkin se, että ihmiset ylipäätään käyttävät maskia.

Toistaiseksi katukuvassa näkee laajemmassa käytössä lähinnä kertakäyttöisiä kirurgisia maskeja ja kangasmaskeja. Vuorisen mukaan venttiilitön FFP2-suojain on kuitenkin edelleen paras keino, jolla jokainen voi suojata lähikontaktissa itseään virukselta.

– Silloin ei jää mitään epäselväksi. FFP2-suojain suojaa käyttäjäänsä ja muita ihmisiä.

Myös kirurgisista maskeista on hyötyä deltamuunnoksen leviämisen torjunnassa. Ne kuitenkin suojaavat vain muita ihmisiä maskin käyttäjän hengitystie-eritteiltä, joten edellytyksenä on, että myös muut käyttävät niitä.

– Mikä tahansa maski on parempi kuin olla ilman maskia, Vuorinen toteaa.

Juttua korjattu 1.8. klo 9.10: Kirurgiset maskit suojaavat vain muita ihmisiä maskin käyttäjän hengitystie-eritteiltä. Ne eivät suojaa käyttäjää itseään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?