Ankarasti kasteleva rintama vyöryy Suomen yli, luvassa myös ukkoskuuroja – näin sateet etenevät tunti tunnilta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ankarasti kasteleva rintama vyöryy Suomen yli, luvassa myös ukkos­kuuroja – näin sateet etenevät tunti tunnilta

Suomen keskivaiheilla oleva saderintama liikkuu hyvin hitaasti pohjoiseen ja voi antaa paikoin jopa 20 millimetriä vettä.

30.7. 8:44

Hidasliikkeinen saderintama etenee perjantaina Suomen poikki kohti pohjoista. Sää on epävakaista suurimmassa osassa maata. Siinä yhteydessä voidaan saada paikoin runsaita sateita. Monin paikoin on luvassa myös ukkoskuuroja, jotka voivat olla rankkoja, Ilmatieteen laitos kertoo.

Saderintama on aamulla kutakuinkin Pieliseltä Kokkolaan ulottuvalla linjalla, mistä se hitaasti liikkuu pohjoiseen.

– Paikka paikoin vettä voi tulla reippaasti, kuten Alajärvellä, jossa edeltäneiden kuuden tunnin sademäärä on 19 milliä, päivystävä meteorologi Jouko Korhonen Ilmatieteen laitokselta sanoo.

Saderintaman leveys vaihtelee noin kymmenestä kilometristä aina sataan kilometriin. Leveimmillään se on ollut Pohjanmaan yllä, missä on saatu yön aikana suurimmat sateet.

– Idässä Kuopion korkeudella Maaningan mittausasemalla edeltäneiden kuuden tunnin sademäärä on ollut 11 milliä, Korhonen tarkastaa.

Sadealue saavuttaa Oulun noin kello 15 maissa. Parinkymmenen millimetrin sadekertymät ovat edelleen mahdollisia.

– Sieltä sadealue liikkuu pohjoiseen niin, että illalla ja alkuyöstä sateet ovat Kuusamon korkeudella.

Kosteutta eli vettä mahtuu nyt ilmaan, sillä lämpöjakson jäljiltä ilma on lämmintä ja se pystyy sitomaan kosteutta huomattavia määriä.

Päivän ylin lämpötila on maan etelä- ja keskiosissa 19–24 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa 14–19 astetta sekä Keski- ja Pohjois-Lapissa 11–15 astetta.

Samaan aikaan, kun yhtenäinen sadealue on matkalla maan keskiosien yli pohjoiseen, maan eteläosiin saapuu uusia kuuroluonteisia sadealueita etelästä.

Ne tarjoavat sadekuuroja Uudenmaan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueille. Myös yhtenäisempien sateiden mahdollisuus kasvaa iltaa kohti.

Kuuroissa voi olla aineksia 20 millin sateisiin tunnin aikana. Sellaiset saderyöpsyt voivat taajama- ja kaupunkialueilla pistää pintavesien poiston koville, jolloin paikallisia vähäisiä vedennousuja voi tulvimiselle otollisilla paikoilla esiintyä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?