Lähes 250 ihmistä taltuttamassa Kalajoen maastopaloa – neljä loukkaantunut

Paloalueen lähellä asuvia on kehotettu seuraamaan viranomaisten viestintää.

Kalajoella Pohjois-Pohjanmaalla levinnyttä maastopaloa sammutettiin alkuyöstä 26. heinäkuuta 2021.

29.7.2021 20:07

Raution kylällä noin seitsemän kilometrin päässä metsäpaloalueesta tuulen suunta on kääntynyt siten, että maastopalon savut eivät tule Rautioon.

Kalajokinen Jukka Rautakoski asuu Rautiossa noin seitsemän kilometrin päässä paloalueen rajasta.

Rautakoski on itsekin osallistunut sammutustöihin liittyviin talkoisiin pumppaamalla joesta vettä sammutustöitä varten.

Esimerkiksi asfaltointi- ja koneyrittäjänä toimiva Rautakoski on myös käynyt kuljetuskalustollaan kuljettamassa läheisen tuulipuiston työmaan tavaroita, koska osa yrittäjistä on halunnut varalta siirtää tavaroita pois tulipalon tieltä.

Rautakosken mukaan rautiolaisia on kehotettu seuraamaan viranomaisten tiedottamista. Tällä hetkellä tunnelmat ovat rauhalliset.

Palanutta maastoa.

Pelastuslaitoksen mukaan palo ei tällä hetkellä välittömästi uhkaa asutusta. Tuulen alapuolella olevien asukkaiden ja kiinteistöjen omistajia kuitenkin kehotetaan seuraamaan tilannetta ja varautumaan tarvittaessa omatoimisesti evakuoitumaan.

Eilen Kannuksessa oltiin antamassa kahdelle talolle evakuointimääräystä, mutta palon reunan eteneminen asutusta kohti saatiin pysäytettyä pelastusjohtaja Jarmo Haapasen mukaan 400 metrin päähän rakennuksista ja evakuointimääräys voitiin perua.

Lue lisää: Pelastuslaitos kaivoi käytäviä koko yön ja sai Kalajoen maasto­palon rajattua – johtaja vielä varpaillaan: ”Ei voi sanoa, että olisi hallinnassa”

Lue lisää: Kalajoen maastopalo riistäytyi käsistä – asukkaiden evakuointiin valmistauduttu

Lähistöllä asuvia kehotetaan seuraamaan tilannetta

Maastopaloalueen rajaus on puuskittaisesta ja suuntaansa vaihtelevasta tuulesta huolimatta toistaiseksi pitänyt, kertoi Jokilaaksojen pelastuslaitos tiedotteessaan myöhään torstaina.

Maastopalon sammuttamistöitä on jatkettu koko päivän. Sammutustehtävissä sekä niitä tukevissa tukitehtävissä on tällä hetkellä lähes 250 henkilöä.

Neljä sammutustoimintaan osallistunutta on loukkaantunut lievästi.

Pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan alueelle on luvattu sateita perjantaina, mutta vielä ei ole tiedossa, kuinka tarkasti ne osuvat paloalueelle.

Samalla tuulet ovat edelleen puuskittaisia.

Lue lisää: Mörkö saapui taltuttamaan Kalajoen maastopaloa – tänään koettiin kriittiset hetket

Sammutustöitä ovat vaikeuttaneet vaikeakulkuinen maasto ja haastavat tuuliolosuhteet.

Palon sammuttajia majoitetaan Ylivieskaan

Pelastusjohtaja Haapanen kuvailee sunnuntaista asti kestänyttä sammutustyötä erittäin raskaaksi.

–  Fyysiset voimavarat ovat aivan äärirajoilla kaikilla, kun työvuoron pituus on pahimmillaan 24 tuntia siellä maastossa. Me emme ole vielä pystyneet lyhentämään vuoroja, koska meillä ei ole ollut riittävästi vaihtohenkilöstöä saatavilla, Haapanen kertoi STT:lle torstaina päivällä.

Lisäksi maasto on Haapasen mukaan vaikeakulkuista.

Paloalueen koon arvioidaan olevan noin 300 hehtaaria.

Lähellä oleva Ylivieskan kaupunki on varustanut tässä vaiheessa 95 majoituspaikkaa, joita tarvitaan kaukaa tulevien sammuttajien lepotiloiksi. Majoitustiloja tarvitaan vähintään sunnuntaihin asti.

Siviilejä kehotetaan välttämään aluetta, ja drone-koptereiden käyttö on kielletty alueella lentosammutustoiminnan vuoksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?