Päivi Räsänen: Oikeuden pitäisi jättää Raamattu-twiitti tutkimatta – ”Raastupa ei ole oikea paikka”

Kansanedustaja kertoo esittäneensä asiasta vaatimuksen Helsingin käräjäoikeudelle.

Kristillisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen Suomi Areenan kristillisdemokraattien puoluepäivän keskustelutilaisuudessa Helsingssä 13. heinäkuuta 2021.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) sanoo, että oikeuden pitäisi jättää tutkimatta hänen kesäkuussa 2019 julkaisemansa Raamattu-twiitti.

Valtakunnansyyttäjä nosti keväällä syytteen Räsästä vastaan kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Yhden syytekohdan mukaan Räsänen julkaisi Twitter- ja Instagram-tilillään sekä Facebook-sivullaan mielipiteen, jonka mukaan homoseksuaalisuus on häpeä ja synti.

Kirkkovaltuutettuna toimiva Räsänen vetoaa nyt tiedotteessaan, että oikeuden tulisi jättää tutkimatta hänen twiittiinsä liittyvä syyte. Räsäsen mielestä syytekohdassa esitetyille väitteille ei ole perusteita, sillä kyseinen twiitti koostui lähinnä Raamatun tekstistä.

– Olen esittänyt Helsingin käräjäoikeudelle vaatimuksen, että oikeus jättää tutkimatta Raamattu-twiittiäni koskevan syytteen Euroopan ihmisoikeussopimuksen 9 artiklan vastaisena. Artiklasta johdetun vakiintuneen tulkinnan mukaan viranomaisen on asetuttava ehdottoman neutraaliksi uskonnollisten kysymysten suhteen, Räsänen kirjoittaa.

– Raastupa ei ole oikea paikka raamatuntulkinnalle. Rikosasiana Raamatun tekstien soveliaisuutta ei ole Suomessa aikaisemmin oikeudessa käsitelty. Vaatimukseni tarkoittaa sitä, että käräjäoikeus ei ottaisi lainkaan twiittiäni koskevaa syytettä tutkittavaksi.

Lue lisää: Tästä Päivi Räsäsen syytteessä on kyse: ”Lausumat loukkaavat homoseksuaalien yhden­vertaisuutta ja ihmis­arvoa”

Kyseisen twiitin lisäksi Päivi Räsästä syytetään kahdesta muusta teosta.

Syyttäjälaitoksen tiedotteen mukaan Räsänen esitti homoseksuaaleja halventavia lausumia Yle Puhe -radiokanavan ohjelmassa joulukuussa 2019. Jakso oli otsikoitu ”Mitä Jeesus ajatteli homoista?”.

Kolmas syytekohta koskee Räsäsen kirjoitusta ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen.” Syyttäjälaitoksen mukaan Räsänen on esittänyt kirjoituksessaan homoseksuaaleja halventavia mielipiteitä ja tietoja.

– Kaikkien syytteiden kohdalla kiistän syyllistyneeni mihinkään lainvastaiseen, mutta Twitter-päivitykseen kohdistuva syyte on erityisen ongelmallinen jo pelkästään tuomioistuinkäsittelyn kannalta, sillä siinä syyte kohdistuu yksinomaan uskonnonvapauden ydinalueeseen – Raamatun sisällön laillisuuden arviointiin, Räsänen toteaa tiedotteessa.

Yhden rikosepäilyn kohdalla valtakunnansyyttäjä lopetti esitutkinnan. Päätös koski Räsäsen sanomisia MTV:n julkaisemassa Yökylässä Maria Veitola -ohjelman jaksossa.

Räsäsen syytteitä koskeva pääkäsittely käydään näillä näkymin Helsingin käräjäoikeudessa marraskuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?