Keli muuttuu pian yhä kehnommaksi – luvassa ankaraa tuulta ja jopa rankkasateita - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Keli muuttuu pian yhä kehnommaksi – luvassa ankaraa tuulta ja jopa rankka­sateita

Perjantai on hyvä siivouspäivä, sillä ulkona vihmoo ja ropisee.

29.7. 13:13

Perjantaille povattiin vielä alkuviikosta kiukkuista kesämyräkkää, joka nyt kuitenkin vaikuttaisi jäävän Latvian ja Liettuan harmiksi, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Matalapaine voimistaa tuulia kuitenkin sen verran, että erityisesti veneilijöiden kannattaa olla varuillaan Suomessakin.

Tuuli voi puhaltaa pohjoisella Itämerellä 17 metriä sekunnissa aamun tunneista iltaan asti ja Suomenlahdellakin syntyy huomenna kelpo aallokko. Rannikkokaupungeissa kannattaa perjantaina pitää hatusta kiinni.

Myös mantereen puolella on luvassa puuskaista säätä, joka voi puhaltaa etelärannikolta Itä-Suomeen ulottavalla kaistaleella 10 metriä sekunnissa.

Päivän lukemat eivät kuitenkaan yllä myrskylukemiin, jonka alaraja on 21 metriä sekunnissa, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Parviainen.

Lue lisää: Rankka kesä­sade kastelee tänään lähes koko maan – näin repaleinen rintama etenee tunti tunnilta

Keli on kaiken kaikkiaan kehno, kun tuulenpuuskiin yhdistää vielä perjantaille povatut sateet. Sade- ja ukkoskuurot lipuvat Suomeen lounaasta heti torstain ja perjantain välisenä yönä ja jatkuvat pitkin päivää.

– Vettä voi tulla runsaastikin, ihan rankkasateiksi saakka, meteorologi kertoo.

Ennusteen mukaan perjantain sateet painottuvat Etelä- ja Keski-Suomeen, idässä ja Pohjois-Lapissa on poutaisempaa. Etelään putoavissa kuuroissa voi tulla vettä peräti 30 milliä.

– Samoin Pohjanmaalla voi sadella runsaammin, yli 20 milliä.

Lauantai on välipäivä sateessa, mutta sunnuntaina Suomen niskaan tulee uusi annos vettä.

– Samalla tavalla maan etelä- ja keskiosissa on jälleen sade- ja ukkoskuuroja monin paikoin. Lapissa on taas vähän poutaisempaa.

Viikonlopun ylimmät lämpötilat hipovat paria kymppiä tai ripauksen ylikin, mutta hellelukemiin ei viikonloppuna enää päästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?