Poliisi epäilee keskisuomalaista miestä useista lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä – mahdollisia uhreja voi olla jopa 200 - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisi epäilee keskisuomalaista miestä useista lasten seksuaalisista hyväksi­käytöistä – mahdollisia uhreja voi olla jopa 200

Poliisin mukaan miehen epäillään esiintyneen sosiaalisessa mediassa alakouluikäisenä ja saaneen näin lapset lähettämään itselleen videoita.

29.7. 10:39

Sisä-Suomen poliisilaitos tiedottaa tutkivansa laajaa seksuaalirikoskokonaisuutta, jossa nuoren keskisuomalaismiehen epäillään syyllistyneen kymmeniin lasten seksuaalisiin hyväksikäyttöihin.

Epäillyt rikokset ovat kohdistuneet alakouluikäisiin lapsiin ja tapahtuneet sosiaalisessa mediassa.

– Asianomistajista on tähän mennessä tunnistettu 53, ja nuorimmat heistä ovat olleet 8-vuotiaita, tiedotteessa kerrotaan.

Poliisi epäilee, että asianomistajia saattaa olla mahdollisesti yhteensä jopa 200.

Poliisin mukaan miehen epäillään esiintyneen sosiaalisessa mediassa alakouluikäisenä ja saaneen näin lapset lähettämään itselleen videoita, joissa he esiintyvät seksuaalisesti tai tekevät itselleen seksuaalisia tekoja.

Videot löydettiin mieheltä kotietsinnän yhteydessä takavarikoiduista laitteista. Poliisi löysi mieheltä yhteensä noin 2000 videota.

Epäilty vangittiin huhtikuussa epäiltynä seitsemästä seksuaalirikoksesta.

– Häntä vaaditaan nyt vangittavaksi lisäksi 25 törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, 26 lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, 52 sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä ja 52 sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta, poliisitiedotteessa kerrotaan.

Vangitsemisasiaa käsitellään käräjäoikeudessa tänään torstaina.

Rikosepäily tuli poliisin tietoon sen jälkeen, kun eräs vanhempi oli löytänyt lapsensa puhelimesta keskustelun, jossa lapsi puhui epäillystä miehestä ystäviensä kanssa. Lapsi kertoi tämän jälkeen vanhemmalle, että epäilty oli pyytänyt häneltä kuvaa, jossa hän on ilman paitaa.

Tiettävästi muista epäillyistä tapauksista ei ole toistaiseksi tehty ilmoitusta poliisille. Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela kertoo tiedotteessa pitävänsä erittäin huolestuttavana sitä, että laajasta kokonaisuudesta vain yksi epäilty rikos on tullut vanhempien tai viranomaisten tietoon.

– Tutkimusten perusteella tiedetään, että aikuisten seksuaaliset yhteydenotot lapsiin netissä ovat yleisiä mutta jäävät suurelta osin piilorikollisuudeksi, poliisi kertoo tiedotteessa.

Poliisi muistuttaa jälleen, että lapsi tarvitsee aikuisen opastusta muun muassa älypuhelimen turvalliseen käyttöön.

Lapsi voi tuntea tapahtuneen vuoksi häpeää tai syyllisyyttä, minkä takia aikuiselle puhuminen voi olla vaikeaa. Lapsi ei myöskään välttämättä tunnista tapahtunutta rikokseksi.

– Siksi lapselta on hyvä päivittäin kysyä reaalimaailman kuulumisten lisäksi myös somen kuulumiset: mitä lapsi on siellä tehnyt, mitä sovelluksia käyttänyt sekä kenen kanssa ja mistä jutellut, rikoskomisario Asmundela muistuttaa tiedotteessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?