Pelastuslaitos kaivoi käytäviä koko yön ja sai Kalajoen maastopalon rajattua – johtaja vielä varpaillaan: ”Ei voi sanoa, että olisi hallinnassa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pelastuslaitos kaivoi käytäviä koko yön ja sai Kalajoen maasto­palon rajattua – johtaja vielä varpaillaan: ”Ei voi sanoa, että olisi hallinnassa”

Pelastusjohtajan mukaan seuraavien päivien sää määrää sen, lähteekö Kalajoen maastopalo uudelleen käsistä.

Maasto on kärynnyt Kalajoella maanantaista asti.

29.7. 10:01

Kalajoen maastopalon leviäminen saatiin pysäytettyä keskiviikon ja torstain välisenä yönä, kertoo Jokilaaksojen pelastuslaitos tuoreessa tiedotteessaan.

Sammutustyön lisäksi Kalajoella rakennettiin viime yön aikana niin sanottuja rajoituslinjoja, joiden tarkoitus on rajata tulipalon reviiriä.

– Alueella tehtiin koko yö töitä sammuttaen ja rakentaen palokäytäviä raskailla kaivinkoneilla ja muilla maansiirtokoneilla. Tähän liittyen jouduimme kaatamaan merkittävästi täyskasvuista puustoa, tiedotteessa kerrotaan.

Pelastusjohtaja Jarmo Haapanen kertoo Twitterissä, että vaikka palo saatiin rajattua, sen ei vielä voida sanoa olevan hallinnassa. Riski siihen, että palo riistäytyy uudelleen käsistä, on yhä olemassa.

Pelastusjohtaja Haapanen kertoo paloalueen pinta-alan olevan noin 300 hehtaaria.

– Sääennusteiden mukaan seuraavat puolitoista vuorokautta ovat kriittisiä rajoituslinjan pitävyyden suhteen, Haapanen toteaa Twitterissä.

Maastopalo on nyt rajattu mustien viivojen sisäpuolella olevalle alueelle.

Jokilaaksojen pelastuslaitos on saanut koko sammutustyön ajan apuvoimia muilta pelastuslaitoksilta ja vapaaehtoisilta auttajilta. Pelastusjohtaja Haapasen mukaan palon parissa työskenteli viime yön aikana noin 100 henkilöä.

Etelä-Savon pelastuslaitos lähetti keskiviikkoiltana paikan päälle yhden Mörkö-sammutuslaitteiston ja torstaina on tulossa vielä toinen.

Lisäksi aamulla sammutustöihin saapuvat pelastushelikopteri Aslak sekä pari muuta kopteria Rajavartiolaitokselta.

Tiedotteen mukaan paloalueelle toimitetaan tänään myös siirrettävä tukiasema, jotta viranomaisten välinen viestintä ei puuroutuisi.

Lue lisää: Mörkö saapui taltuttamaan Kalajoen maastopaloa – tänään koettiin kriittiset hetket

Alueelle on tuotu runsaasti kalustoa.

Maastopalo ei tällä hetkellä välittömästi uhkaa asutusta, mutta pelastuslaitos kehottaa alueen asukkaita seuraamaan viranomaisten tiedotteita.

– Tuulen alapuolella olevien asukkaiden ja kiinteistöjen omistajien on syytä seurata tilannetta oman kiinteistönsä osalta ja varautua tarvittaessa omatoimisesti evakuoitumaan, tiedotteessa sanotaan.

Lisäksi viranomaiset pyytävät uteliaita silmäpareja pysyttelemään poissa paloalueen lähistöltä ja teiden varsilta.

– Drone-koptereiden käyttöä lentosammutustoiminnan vuoksi ei saa alueella harrastaa.

Näin hurjalta paloalue näytti tiistaina ilmasta käsin kuvattuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?