Rankka kesäsade kastelee tänään lähes koko maan – näin repaleinen rintama etenee tunti tunnilta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Rankka kesä­sade kastelee tänään lähes koko maan – näin repaleinen rintama etenee tunti tunnilta

Helleputki jätti Suomen ylle lämmintä ilmaa, joka purkautuu nyt kesäsateina eri puolilla maata.

29.7. 9:23 | Päivitetty 29.7. 14:16

Suomeen valui eilen etelästä sadealue, joka on torstaiaamuun mennessä siirtynyt kastelemaan maan keskiosia. Tänään satelee lähes koko maassa ja kesäsateen seassa on myös ukkosta.

Forecan päivystävän meteorologin mukaan kuurosateiden ja lämpimän ilmamassan vyöhyke liikkuu hiljalleen kohti pohjoista, mutta etelässäkään ei tänään vältytä kastumiselta.

– Tänään satelee monin paikoin aivan eteläisestä Suomesta Etelä-Lappiin asti.

– Joka paikassa ei sada, mutta siellä missä sataa, voi sataa rankemminkin, meteorologi Anna Latvala sanoo.

Erityisesti maan keskivaiheilla kuurosateet voivat olla hyvin runsaita ja vettä voi kertyä tunnin aikana paikoin yli 20 millimetriä. Taajama- ja kaupunkitulvien riski on olemassa ja paikoin rankkasateet heikentävät näkyvyyttä myös tien päällä.

Supersään sadetutkan mukaan voimakkaimmat sateet osuvat aamupäivän aikana läntiseen Suomeen, Porin ja Seinäjoen välimaastoon. Myös Itä-Suomessa ja Kajaanin korkeudella ropisee. Maan eteläisimmissä osissa sade on paikallisempaa.

Iltapäivällä sateiden painopiste siirtyy sisämaahan ja rannikoilla sää muuttuu ohimenevästi poutaisemmaksi ja aurinkoisemmaksi.

Aurinkoisilla paikkakunnilla helleraja voi torstaina vielä ylittyä, mutta lämpötilat ovat laskusuunnassa viikonloppua kohden mentäessä. Meteorologin mukaan tänään on todennäköisesti viimeinen päivä vähään aikaan, kun lämpömittari kipuaa 25 lämpöasteeseen.

– Helle on tänään todennäköisintä Pohjanmaan rannikkoseudulta Ouluun sekä Meri-Lapissa. Lämpötila pysyy 20 ja 25 asteen välissä niillä alueilla, joissa ei sada ja aurinko paistaa. Sadealueilla lämpötila jää sen alle.

Päivän lämpötilat putoavat nopeasti sen myötä, mitä pohjoisemmaksi mennään. Inarin pohjoisosassa, Utsjoen seudulla, ollaan enää 10 lämpöasteen nurkilla. Perjantaina viilenee edelleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?