STM:n Varhila Ylellä: Uudet koronarajoitukset kohdistettava nuoriin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

STM:n Varhila Ylellä: Uudet koronarajoitukset kohdistettava nuoriin

Varhilan mukaan rajoitukset tulisi kohdistaa erityisesti nuoriin, joiden keskuudessa tartunnat leviävät tällä hetkellä voimakkaasti. Koronapassi on kansliapäällikön mukaan selvittämisen arvoinen.

Varhilan mukaan koronapassiasiassa on erittäin tärkeää suorittaa arviointia yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden takaamiseksi.

28.7. 22:15

Koronapassi on saanut kannatusta monilta tahoilta. Elinkeinoelämän keskusliitto EK kertoi keskiviikkona, että Taloustutkimuksella teetetyn kyselyn mukaan 63 prosenttia suomalaisista kannattaa koronapassin käyttöönottoa Suomessa.

Idealle on näytetty vihreää valoa myös puolueista. MTV Uutiset kertoi keskiviikkona, että kaikki puolueiden puheenjohtajat tai heidän sijaisensa olivat koronapassille vahvasti myönteisiä tai kannattivat sitä vähintäänkin varauksin. Ainoastaan perussuomalaisten edustajalta ei saatu vastausta.

Lue lisää: Kyselyt: Koronapassille vihreää valoa niin kansalaisilta kuin poliitikoiltakin

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan koronapassi on selvittämisen arvoinen asia. Varhila vieraili keskiviikkoiltana Ylen A-Studiossa.

– Selvitystähän tehtiin jo huhtikuussa. Sosiaali- ja terveysministeriö valtioneuvoston kanslian velvoittamana selvitti kaikilta hallinnon aloilta, onko heillä tarvetta tämäntyyppiselle käytölle. Mikään muu hallinnon ala ei nähnyt olevan sitä tarvetta kuin STM itse, Varhila kertoi Ylelle.

Tilanne oli huhtikuussa Varhilan mukaan auvoisempi, eikä koronatilanteen odotettu kehittyvän huonompaan suuntaan. Tämä saattoi osaltaan vaikuttaa koronapassin koettuun tarpeellisuuteen.

Varhilan mukaan koronapassia voisi soveltaa ei-välttämättömissä palveluissa, kunhan tällaiset palvelut ja esimerkiksi tapahtumat pystyttäisiin määrittelemään yksiselitteisesti säädösten tasolla. Tämä voi olla todella hankalaa.

– Välttämättömät palvelut ovat meillä kaikilla varmasti sellaisia, että niitä on erittäin vaikea jollakin koronapassilla mennä rajaamaan pois henkilöiltä, joilla ei ole rokotusta, eli näiden kohdalla erottelu on aika selkeä.

Varhilan mukaan koronapassiasiassa erittäin tärkeää on suorittaa arviointia yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden takaamiseksi.

Suomessa on raportoitu viime päivinä yli 600 päivittäistä koronavirustartuntaa. Varhilan mukaan lisärajoitukset ovat mahdollisia, mikäli koronatilanne heikentyy.

– Jos luvut tätä vauhtia nousevat, kyllä me olemme siinä tilanteessa, että on pakko lähteä harkitsemaan lisärajoituksia.

Rajoituksia tulisi kohdentaa Varhilan mukaan erityisesti nuoriin, sillä tauti leviää tällä hetkellä voimakkaasti juuri heidän keskuudessaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?