Suomessa on raportoitu kahtena päivänä yli 600 tartuntaa – Ylilääkäri kertoo, mistä tilanne johtuu - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomessa on raportoitu kahtena päivänä yli 600 tartuntaa – Ylilääkäri kertoo, mistä tilanne johtuu

Tyksin ylilääkärin mukaan tilanne muuttuisi huolestuttavaksi, jos sairaalahoidon tarve lähtisi nousuun.

28.7. 18:43

Kahtena edellisenä päivänä Suomessa on raportoitu yli 600 päivittäistä koronavirustartuntaa. Turun yliopistollisen keskussairaalan tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala kertoo, että korkeat luvut eivät tällä hetkellä aiheuta suurta huolta. Toisaalta korkeat tartuntaluvut kertovat kuitenkin siitä, että tautia on edelleen liikkeellä.

Hän kertoo, että Tyksin alueella tautitapauksista 60 prosenttia on ollut 20–30-vuotiailla, jotka sairastavat taudin yleensä lievänä ja ilman komplikaatioita, eivätkä vaadi sairaalahoitoa.

– Se vähän lieventää huolta.

THL:n mukaan keskiviikkona sairaalahoidossa koko Suomessa oli 62. Heistä 6 oli tehohoidossa. Myös Rintala kertoo, että sairaalatapaukset eivät ole nousseet. Keskiviikkona Tyksin alueella tehohoidossa ei ollut yhtään koronapotilasta.

Tilanne muuttuisi Rintalan mukaan huolestuttavaksi, jos sairaalatapausten määrä lähtisi voimakkaaseen nousuun.

– Se on vielä mahdollista ja sitten joutuisimme pahaan paikkaan.

Lue lisää: THL: Suomessa 644 uutta koronatartuntaa – katso täältä tilanne kotikunnassasi

Lue lisää: HS: THL:n Mika Salminen pudotti pommin terassien ystäville – korona tarttunut myös ulkona

Rintala sanoo, että rajoituksissa pitää miettiä rajoitusten hyödyllisyyttä ja vaikutusta yhteiskuntaan. Hänen mielestään ravintolarajoitukset voisivat olla tällä hetkellä tiukemmat, mutta muille rajoituksille ei ole edellytyksiä.

– Puistoissa kaljoittelu ei ole niinkään se riski, vaan kyllä se tartunta sisätiloissa tapahtuu. Samoin festareilla pakkaudutaan lavan eteen ja huudetaan, niin kyllähän se leviää. Jos ulkona on tarpeeksi tilaa, ei se siellä leviä.

Perusteltuja kovemmat rajoitukset voisivat olla, jos sairaalahoidon määrä lähtisi kasvuun.

Varsinais-Suomessa ravintolarajoituksia tiukennettiin viime viikolla. Rintala toivoo, että uusilla rajoituksilla voi olla positiivinen vaikutus tartuntamäärien kasvuun.

– Se jää nähtäväksi.

Lue lisää: Husilla jonossa jopa 18 000 korona­testiä – ”Näytteen­ottoon tullaan todella paljon”

Lue lisää: Uusien raportoitujen tartuntojen määrä kasvanut jyrkästi – tämä on Suomen korona­tilanne nyt

Syitä tartuntojen kasvuun hän löytää useita. Ensinnäkin Suomessa leviää tällä hetkellä herkästi tarttuva deltavariantti, joka lähti leviämään nuorten aikuisten piirissä ravintoloissa, festivaaleilla ja mökkibileissä.

– Käsitykseni mukaan se tuotiin Pietarista.

Rajoituksia hänen mielestään ei purettu liian aikaisin, koska tilanne oli aiemmin kesällä hyvä.

– Ei niille ei ollut perusteita eikä niitä silloin voi laittaa.

Lue lisää: Tikkurila Festivaalin kävijät saattaneet altistua korona­virus­tartunnalle: ”Kuka tahansa, joka ei ole pystynyt pitämään parin metrin etäisyyttä vieraisiin on riskissä altistua”

Osaltaan tartuntoja lisää myös, että altistuneita voi olla vaikea saada jäljitettyä. Hän kertoo, että varsinkin Turussa tartunnanjäljitys on tällä hetkellä ruuhkautunut.

Ongelma tartunnan jäljittämisessä ei hänen mukaansa ole, että nuoret eivät osaisi kertoa kontakteistaan, vaan se, että tartuntoja on niin paljon, että altistuneita ehditään kontaktoida vasta muutaman päivän päästä.

Toisaalta hän kehuu alueen nuoria, että he toimivat itse aktiivisina tartunnanjäljittäjinä ja ilmoittavat altistumisista kavereilleen, jotta he voivat jäädä oma-aloitteisesti karanteeniin.

– Toivomme, että se nopeuttaisin epidemian rajoittamista.

Hänen mielestään ihmiset saisivat käyttää maskeja myös enemmän. Hän toivoisi myös, että Suomessa rokotustahti olisi nopeampi ja että ihmiset pääsisivät ilman ajanvarausta rokotukseen.

– Pitäisi olla niin, että spontaanisti saa mennä rokottautumaan. Se olisi ehkä kaikkein parasta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?