Päihteissä useita kertoja ajanut mies pakeni poliisia – takaa-ajo alkoi rikkinäisestä takavalosta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Päihteissä useita kertoja ajanut mies pakeni poliisia – takaa-ajo alkoi rikkinäisestä takavalosta

Pakomatka päättyi kaatumiseen.

27.7. 21:17

Poliisia moottoripyörällä paenneen huumekuskin vankeustuomio ei ole muuttunut Itä-Suomen hovioikeudessa. Hovioikeus ei antanut jutussa valituslupaa.

Etelä-Savon käräjäoikeus oli tuominnut toukokuussa hieman alle 40-vuotiaan miehen 22 rikoksesta viiden kuukauden ja 15 päivän ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Vakavin miehen rikoksista oli törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen Pieksämäellä huhtikuussa 2019. Mies oli paennut poliisia moottoripyörällä Pieksämäen keskustassa nopeusrajoituksista välittämättä.

Moottoripyörää vastaan tullut poliisi oli valoja väläyttämällä kehottanut motoristia vaihtamaan pitkät ajovalot lyhyiksi. Koska pyörässä ei ollut takavalo kunnossa, poliisi lähti motoristin perään, mutta tämä pakeni. Takaa-ajon aikana motoristi ajoi taajama-alueella reipasta ylinopeutta, 30-40 kilometrin rajoitusalueella jopa 70 kilometrin tuntinopeudella.

Käräjäoikeuden mukaan pakomatkalla mies syyllistyi törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Ajollaan hän saattoi itsensä ja kyydissä olleen matkustajan sekä mahdollisesti myös muut teillä liikkujat hengenvaaraan. Pakomatka päättyi kaatumiseen. Kuski sekä kyydissä ollut mies loukkaantuivat lievästi.

Törkeän liikenneturvallisuuden lisäksi miehen tuomioon sisältyy kahdeksan kortitta ajoa, kuusi rattijuopumusta, viisi huumausaineiden käyttörikosta sekä kaksi liikenneturvallisuuden vaarantamista.

Kohtuullinen tuomio kaikista näistä olisi Etelä-Savon käräjäoikeuden mielestä ollut kuusi kuukautta ja 15 päivää vankeutta, mutta tuomiota alennettiin hänen aikaisempien tuomioidensa johdosta kuukaudella.

Liikennevakuutuskeskukselle mies joutuu maksamaan takaisin sen onnettomuudesta maksamat lähes 23 000 euron korvaukset, koska liikenneturvallisuuden vaarantaminen oli törkeä ja teko tahallinen. Hänen noin 1500 euron oikeudenkäyntikulunsa maksetaan valtion varoista.

Onnettomuushetkellä moottoripyörön kyydissä ollut mies sai 360 euron sakot huumausaineen käyttörikoksesta, rattijuopumuksesta ja kortitta ajosta. Nämä rikokset eivät liittyneet Pieksämäen pakomatkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?