Professori: Koronapassi mahdollinen työkalu Suomessakin – tätä se voisi tarkoittaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Professori: Korona­passi mahdollinen työkalu Suomessakin – tätä se voisi tarkoittaa

Professori Teuvo Pohjolainen ei usko passiedellytyksen ulottuvan julkisiin tai välttämättömiin palveluihin.

Todistetta rokottautumisesta voitaisiin edellyttää esimerkiksi ravintoloiden ja baarien asiakkailta, Teuvo Pohjolainen arvioi.

28.7. 5:00

Julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjolainen kertoo Ilta-Sanomille, ettei niin sanotulle koronapassille itsessään löydy Suomessa oikeudellisia esteitä. Juridisesti vaikeaselkoisemmalle alueelle siirrytään pohdittaessa passitarkastusten piiriin liitettäviä palveluja.

– Julkisissa palveluissa ei saisi olla tällaisista asioista johtuvia rajoitteita. Yksityisellä sektorilla en näe oikeudellista estettä sille, että esimerkiksi ravintolat ja muut asettavat passin ehdoksi. Ravintolat voivat jo nyt valita asiakkaansa, Pohjolainen sanoo.

Pohjolainen ei myöskään usko rokotepassivaatimuksen ulottuvan päivittäistavarakauppojen kaltaisiin välttämättömiin palveluihin.

– Minun on hyvin vaikea uskoa, että kauppoihin tällaista järjestelmää mietittäisiin tai että kaupat sellaista haluaisivat.

Perustuslain 6. pykälä linjaa, ettei ketään saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Pohjolaisen mukaan nykyisessä epidemiatilanteessa tartuntataudin torjunta olisi hyväksyttävä peruste poikkeukseen terveydentilan kohdalla.

Voimaan tullessaan passiedellytys nojaisi tartuntatautilakiin. Pohjolainen pitää epätodennäköisenä, että edellytyksen toteutumista tehostettaisiin sakkorangaistuksilla. Menetelmä edellyttäisi rikoslainsäädännön muuttamista.

Ranskassa säädettiin maanantaina tiukka laki, jonka nojalla koronapassia vaaditaan elokuussa aikuisilta esimerkiksi lentomatkoilla, pitkillä junamatkoilla, isommissa yleisötapahtumissa ja julkisissa kokoontumisissa, baareissa sekä ravintoloissa. Lisäksi passia on jo nyt vaadittu esimerkiksi elokuvateattereissa ja museoissa.

Tanska otti passin käyttöön loppukeväästä ensimmäisten joukossa. Italiassa passia vaaditaan 6. elokuuta alkaen muun muassa baareissa ja ravintoloissa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoi tiistaina Ilta-Sanomille kannattavansa koronapassia myös Suomeen.

– Syyt ovat selvät. Maailmansivuun on erilaisia rokotustodistuksia käytetty joko matkustamisen tai työnhaun yhteydessä. Kun puhutaan koronapassista, puhumme vain rokotustodistuksesta ja sen käytöstä, Lehtonen totesi.

Turun yliopiston julkisoikeuden professori Janne Salminen kertoi tiistaina Helsingin Sanomille, ettei kansalaisen rokotesuoja voisi olla passin ainoa edellytys. Perusteeksi voisivat käydä myös negatiivinen koronatestitulos tai todiste sairastetusta taudista. Lisäksi terveystietojen yksityisyydensuojaa tulisi varjella estämällä yksityiskohtien paljastuminen passin tarkastajille.

Suomen oikeusministeriössä koronapassin mahdollisuutta selviteltiin jo keväällä. Ilta-Sanomien hankkimassa virkamiesmuistiossa todistuksia arvioidaan etenkin perustuslain, yhdenvertaisuuden ja henkilötietojen suojan kannalta.

Muistiossa on myös eroteltu edellytykset koronapassien käyttöönotolle riippuen siitä, olisiko kyseessä yksityisen elinkeinotoiminnan puitteissa järjestettävä yleisötilaisuus tai muu yksityinen palvelu vai lakisääteiset julkiset palvelut. Muistio on annettiin jo 13. huhtikuuta, mutta sitä ei IS:n tietojen mukaan esitelty edes kansanedustajille. Siinä todetaan, että arviota tarkistetaan ja tarkennetaan tarpeen mukaan myöhemmin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?