Uusien raportoitujen tartuntojen määrä kasvanut jyrkästi – tämä on Suomen koronatilanne nyt - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Uusien raportoitujen tartuntojen määrä kasvanut jyrkästi – tämä on Suomen korona­tilanne nyt

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on liki 89, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli hieman yli 53.

27.7. 20:08

Suomessa raportoitiin tiistaina 612 uutta koronavirustartuntaa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viime viikon aikana on raportoitu 4 905 tartuntaa, mikä on 1 953 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Tuolloin koronavirustartuntoja raportoitiin 2 952.

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on liki 89, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli hieman yli 53.

THL:n mukaan suurimmat ilmaantuvuusluvut ovat tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus), jossa se on lähes 157, ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä, lähes 132.

Myös Kainuussa uusien tartuntojen määrä on kasvussa. Siellä ilmaantuvuusluku on 111,5.

Uusien raportoitujen tartuntojen määrä on kasvanut viime viikkoina jyrkästi. Sairaanhoidon kuormitus ei kuitenkaan ole lähtenyt vastaavaan nousuun.

Sairaanhoitoa tarvitsee THL:n maanantaisten tietojen mukaan 53 ihmistä, joista kahdeksan on tehohoidossa.

THL:n mukaan koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,6 miljoonaa ihmistä eli 65,1 prosenttia Suomen väestöstä.

Koronarokotteen toisen annoksen on saanut 31,6 prosenttia, mikä tarkoittaa lähes 1,76 miljoonaa ihmistä.

Kaikkiaan Suomessa on tähän mennessä todettu lähes 103 900 koronavirustartuntaa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alue siirtyy kiihtymisvaiheeseen. Asiasta päätti alueellinen tartuntatautien torjunnan johtoryhmä tänään tiistaina.

Sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan merkittävä osa tartunnoista on ollut lähtöisin kesän yksityisistä ja julkisista tapahtumista, yökerhoista ja ravintoloista.

Eilen maanantaina Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri kertoi olevansa kiihtymisvaiheessa. Myös Pohjois-Karjalan sote ilmoitti viime torstaina siirtyneensä kiihtymisvaiheeseen. Itä-Suomesta myös Kainuu on kiihtymisvaiheessa.

Itä-Suomessa kiihtymisvaiheessa olevien alueiden epidemiatilannetta selvitetään parhaillaan. Päätökset mahdollisista rajoituksista tulevat voimaan aikaisintaan ensi viikon alussa.

Kiihtymisvaiheessa ovat edellä mainittujen lisäksi Helsingin ja Uudenmaan, Kymenlaakson, Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirit. Muut alueet ovat epidemian perustasolla.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) valmistelee päätöstä, joka laajentaisi kokoontumisrajoitukset koko Husin alueelle. Tällä hetkellä rajoitus koskee vain Espoota, Helsinkiä, Kauniaisia ja Vantaata.

Koko Husin sairaanhoitopiiri siirtyi kiihtymisvaiheeseen viime viikolla.

Avin mukaan henkilömäärää ei sisätiloissa tai rajatuissa ulkotiloissa rajoiteta. Kuitenkin sisätiloissa yli kymmenen hengen ja ulkotiloissa yli 50 hengen kokoontumisissa täytyy olla mahdollisuus välttää lähikontakti. Lisäksi kokoontumisissa on noudatettava sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n ohjetta tartuntojen ehkäisemisestä.

Avin arvion mukaan päätös rajoituksien laajentamisesta julkaistaan huomenna keskiviikkona.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?