Kalajoen jättipaloa sammutettu läpi yön – työ jatkuu useita päiviä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kalajoen jätti­paloa sammutettu läpi yön – työ jatkuu useita päiviä

Paloalue on saatu rajattua, ja sammutustyöt jatkuvat.

26.7. 20:26 | Päivitetty 27.7. 8:07

Kalajoella ovat käynnissä suuren maastopalon sammutustyöt. Puolen yön aikaan paloalueen kooksi tarkentui 78 hehtaaria.

– Koko ajan alueen koon arviointia on vaikeuttanut sankka savu, jonka vuoksi paloalueen kokoa on ollut vaikea mitata maasta ja ilmasta käsin, pelastusjohtaja Jarmo Haapanen kertoi yöllä.

Jokilaaksojen pelastuslaitos tiedotti Twitterissä puoli kahdeksan jälkeen aamulla, että Kalajoen maastopaloa on sammutettu läpi yön pelastuslaitoksen henkilöstön voimin ja puolustusvoimien helikopterin avulla.

– Paloalue on saatu rajattua. Sammutustoiminta tulee jatkumaan myös tänään päivällä. Kohteessa edelleen runsaasti kalustoa ja miehistöä, pelastuslaitos kertoo Twitterissä.

Turveperäisen maaston vuoksi on mahdollista, että maassa voi olla kymmenien senttien syvyydessä vielä kyteviä pesäkkeitä, vaikka palo saattaisikin jossain kohtaa näyttää sammuneelta, pelastuslaitokselta kerrottiin STT:lle yöllä.

Syvälle pureutuneet pesäkkeet voivat ryöpsähtää vielä useiden vuorokausienkin kuluttua ja alkaa puskea savua ilmoille.

– Veikkaan oman kokemukseni perusteella, että siellä on vähintään vuorokausien työmaa odottamassa, että saadaan jälkisammutusvaiheessa kaikki pesäkkeet pimeäksi, Haapanen arvioi.

– Melkeinpä sellaista pientä paikallista kaatosadetta toivoisi sinne nyt lähipäivinä.

Tänään aamulla töitä palopaikalla jatketaan suurin piirtein samalla työvoimalla kuin yölläkin, eli noin kolmenkymmenen pelastajan voimin, jos paloalue vain pysyy hallinnassa.

– Tilanteen mukaan mennään sitten. Kun paloalue on saatu rajattua, niin se on sellaista hyvin käsipelillä tapahtuvaa palopesäkkeiden esille kaivamista ja sammuttamista, Haapanen kertoi yöllä.

– Mennään syvemmälle ja keskemmälle sitä paloaluetta koko ajan, edetään reunoilta käsin.

Savunmuodostus palopaikalla on ollut niin voimakasta, että pelastuslaitos on saanut ilmoituksia savuhavainnoista Nivalan, Haapajärven ja Pyhäjärven alueilta. Raution ja Pyhäjärven välillä on noin 100 kilometriä.

– Kaikissa tapauksissa on ollut kyse loppujen lopuksi tästä Kalajoen palosta.

Jokilaaksojen pelastuslaitos tiedotti aiemmin, että palo leviää voimakkaasti 500–600 metrin rintamalla.

Pelastusjohtaja Haapanen kertoi maanantaina, että voimakas tuuli vaikeutti palon saamista hallintaan. Palo eteni nopeasti, sillä heitteet synnyttivät uusia maastopaloja.

Haapanen kuvailee palopaikkaa vaikeaksi.

– Palaneella alueella maasto on kivikkoista, louhikkoista, se on turveperäistä. Turveperäisyys tarkoittaa sitä, että se on voinut pureutua syvemmälle maaperään, Haapanen kertoi STT:lle tiistain puolella alkuyöstä.

Haapanen iloitsee kuitenkin siitä, että sääennuste vaikuttaisi olevan sammuttajien puolella, sillä tiistaiksi on alueelle luvattu vain leppeää tuulta.

Pelastuslaitos sai hälytyksen Raution kylästä seitsemän kilometriä lounaan suuntaan sijaitsevalle palopaikalle Kannuksentielle maanantaina hieman ennen kello kahta iltapäivällä.

Yksi pelastuslaitoksen henkilöstöön kuuluva loukkaantui sammutustöiden aikana lievästi saatuaan toistakymmentä ampiaisen pistoa. Hän on saanut ensihoitoa. Muita henkilövahinkoja palo ei ole aiheuttanut.

Sammutustehtävissä on ollut kiinni 25 pelastusyksikköä Jokilaaksojen ja Keski-Pohjanmaan pelastuslaitoksilta. Lisäksi mukana ovat Rajavartiolaitoksen ja Puolustusvoimien helikopterit ja paikalle on hälytetty Puolustusvoimien maastokelpoista kuljetus- ja maastopalokalustoa.

Palon syttymiskohdasta ei ole Haapasen mukaan toistaiseksi pystytty tekemään arviota. Aineelliset vahingot ja palon syttymissyy arvioidaan myöhemmin.

Pohjois-Pohjanmaalla on ollut voimassa metsäpalovaroitus. Tuulisella säällä palot leviävät erittäin nopeasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?