Ylilääkäri: Yksi koronan yleisimmistä oireista vaikuttaa vähentyneen delta­variantin myötä

Aiemmin yleistä koronaoiretta tavataan nyt vähemmän.

26.7.2021 22:59

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan ylilääkärin Esa Rintalan mukaan alueella on huomattu merkkejä siitä, että koronaviruksen deltavariantti aiheuttaa vähemmän haju- ja makuaistin häiriöitä kuin korona on aiemmin aiheuttanut.

– Tuntuma on, että se aiheuttaisi enemmän hengitystieinfektio-tyyppistä kuin keskushermostohakuista tautia, Rintala sanoo.

Rintalan mukaan koronan on oletettu vaikuttavan keskushermoston haju- ja makuaistimuskeskuksiin. Tapa, jolla virus vaikuttaa hermostoon ei ole kuitenkaan vielä tarkkaan tiedossa.

Oireet ovat Rintalan mukaan muuten olleet samankaltaisia kuin koronan yhteydessä aiemminkin: kurkkukipua, nuhaa, kuumetta, hengenahdistusta ja yskää. Oireet eivät kuitenkaan ole olleet yhtä pahoja kuin aiemmin.

– Sellainen näkemys meillä on, että tämä olisi hiukan lievempi flunssan kaltainen tauti, Rintala sanoo.

Havainto voi kuitenkin johtua siitä, että tauti tarttuu nyt erityisesti nuorten keskuudessa, jolloin oireet ovat usein lievempiä. Myös edistyvät rokotukset vaikuttavat. Teho- ja sairaalahoidon tarve on vähentynyt, kun iäkkäimmät ja riskiryhmät on jo rokotettu kattavasti kahteen kertaan.

Aiemmin muun muassa Britanniassa on havaittu deltavariantin oireiden poikkeavan perinteisistä koronan aiheuttamista oireista. Geneettisen epidemiologian professori Tim Spector King’s Collegesta kertoi kesäkuussa, että nuorilla deltavariantin aiheuttama tauti muistuttaa tavallisesti pahaa vilustumista. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Lisäksi haju- ja makuaistin häiriöt ovat harvinaisempia. Spectorin mukaan hajuaistin menettäminen ei ole enää kymmenen yleisimmän oireen joukossa. Yleisimmät deltavariantin aiheuttamat oireet ovat Spectorin mukaan pääkipu, kurkkukipu, nuha ja kuume.

King’s College on tutkinut Britanniassa koronaviruksen taudinkuvaa puhelinsovelluksella, johon potilaat voivat kirjata oireitaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?