Porin taidemuseon tulipalo on sammutettu – tulipalo levisi kuorma-autosta museon kattorakenteisiin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Porin taidemuseon tulipalo on sammutettu – tulipalo levisi kuorma-autosta museon kattorakenteisiin

Palomestari arvioi, etteivät tulipalo tai sammutustyöt uhanneet museon arvokkaita taide-esineitä.

Porin taidemuseon tulipalosta nousi valtava savupatsas.

26.7. 1:41 | Päivitetty 26.7. 7:27

Porin taidemuseossa myöhään sunnuntaina syttynyt rakennuspalo on saatu sammutettua, kertoo Satakunnan pelastuslaitos maanantaina aamuyöstä puoli neljän aikoihin. Liekit olivat levinneet museoon rakennuksen seinustalla palaneesta kuorma-autosta.

Aamuyöstä tulleen tiedotteen mukaan palopaikalla alkaa jälkivartiointi. Tulipalo saatiin pelastuslaitoksen mukaan rajattua museon kattorakenteisiin.

–  Täällä palaa museon katolla yläpohjassa. Palo on saatu rajattua, mutta nyt sieltä puretaan kattoa pois ja etsitään pesäkkeitä, päivystävä palomestari Perttu Kuhanen kertoi STT:lle maanantain puolella alkuyöstä kahden jälkeen, kun sammutustyöt olivat vielä kesken.

–  Leviäminen on estetty ja kaikkein arvokkaimmat tavarat on saatu tuolta sisältä suojattua, hän jatkaa.

Kuhasen mukaan museosta ei ole viety taideteoksia kuitenkaan pois, vaan teokset on suojattu. Paikalla on ollut myös museon henkilökuntaa. Palomestarin mukaan tulipalo ei näyttänyt ainakaan alkuyöstä uhkaavan museon taide-esineitä. Hän arvioi tuolloin, että palo saataneen hyvin hallintaan.

Palo saatiin sammumaan arvioitua nopeammin, sillä alkuyöstä sammutustöiden uskottiin kestävän vielä muutamien tuntien ajan ja ainakin aamuun asti.

Pelastuslaitokselta oli sammutustöissä alkuyöstä kymmenkunta yksikköä. Hälytys rakennuspalosta tuli sunnuntain puolella hieman ennen puoltayötä.

Satakunnan Kansa kertoi alkuyöstä, että tuleen syttynyt ja museorakennukseen liekit levittänyt kuorma-auto oli ollut museon takana olevalla kujalla. Lehden mukaan palon alkuhetkillä rannan suunnasta kuului räjähdys. Ääni kuului kaupungin keskustan alueella melko kauas.

Kuhanen arvioi räjähdysäänen tulleen kuorma-autosta samoihin aikoihin, kun hän itse saapui paikan päälle. Palomestarin mukaan kuorma-auton renkaat olivat luultavasti räjähtäneet tulipalon seurauksena.

Satakunnan Kansan mukaan kaupungin keskustassa oli leijunut tulipalosta savua ja voimakasta savunhajua. Kuhasen mukaan tulipalo ei kuitenkaan aiheuttanut vaaraa ihmisille.

–  Alkuvaiheessa tuli aika paljon savua siitä kuorma-autosta, kun se paloi. Kun tuo itse rakennus on palanut, on savun muodostus ollut niin vähäistä, ettei ole tarvinnut mitään (vaara)tiedotteita antaa, Kuhanen kertoo.

Pelastuslaitoksella ei ollut alkuyöstä kahden jälkeen vielä antaa arviota tulipalosta museorakennukselle mahdollisesti aiheutuvista vahingoista.

–  En pysty arvioimaan tässä kohtaa, Kuhanen sanoi, mutta huomautti, että rakennukseen joudutaan päästämään tulipalon vuoksi vettä ja kattoa purkamaan.

Museon taide-esineet oli Kuhasen mukaan suojattu myös sammutusvedeltä, eikä sammutustöidenkään uskottu uhkaavan taideteoksia. Palomestari kertoi kello kahden jälkeen, että paikalle oli lisäksi saapumassa jälkivahingontorjunnasta vastaava yritys, joka jatkaa sekä taideteosten että rakennuksen suojaustoimintaa.

Tulipalon syttymissyystä ei ollut vielä alkuyöstä tietoa.

Museon verkkosivujen mukaan kyseessä on vuonna 1981 perustettu nykytaiteen museo, joka perustettiin professori Maire Gullichsenin taidekokoelman ympärille.

Museo sijaitsee Porin Etelärannassa vuonna 1860 valmistuneessa entisessä pakkahuoneessa. Museorakennuksen kätköistä löytyy myös 1600-luvulta peräisin oleva kellariraunio.

Kuvataiteen, taideteollisuuden ja arkkitehtuurin parissa elämäntyönsä tehnyt Gullichsen oli sivuston mukaan perustamassa muun muassa Alvar Aallon huonekaluja myyvää Artekia vuonna 1935.

Porin taidemuseossa on parhaillaan käynnissä Gullichsenin kokoelman 50-vuotisjuhlanäyttely.

Museon mukaan näyttelyn ytimessä ovat Gullichsenin perustaman Vapaan taidekoulun opettajat ja oppilaat, kuten Unto Pusa, Sam Vanni, Tor Arne, Carolus Enckell ja Paul Osipow. Esillä on myös muun muassa kuvanveistäjä Kain Tapperin teoksia.

Gullichsen kuoli vuonna 1990.

Juttua päivitetty 26.7. klo 3.31. Päivitetty tieto palon rajaamisesta.

Juttua päivitetty klo 4.10. Päivitetty, että palo on saatu sammutettua.

Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 7.27.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?