Infektiolääkäri kommentoi Sointu Borgin erikoisia koronaoireita: ”En ole aiemmin vastaavasta kuullut” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Infektiolääkäri kommentoi Sointu Borgin erikoisia koronaoireita: ”En ole aiemmin vastaavasta kuullut”

Diili-voittaja Sointu Borg on sairastunut koronavirukseen. Rajujen tavanomaisten oireiden lisäksi Borg kertoo kärsineensä suun ja korvien kutinasta.

Koronavirukseen sairastunut Diili-voittaja Sointu Borg kertoi kärsivänsä tavanomaisten koronaoireiden lisäksi suun ja korvien kutinasta.

25.7. 19:09

Diili-voittaja Sointu Borg kertoi tänään Instagramissa koronaoireistaan. Borg kertoi ankarasta mutta oirekuvaltaan tavanomaisesta taudista, mutta paljasti lisäksi kärsineensä suun ja korvien kutinasta.

Lue lisää: Sointu Borg kertoo sairastuneensa rajuun koronaan – omituiset oireet valvottaneet öisin: ”Siinä oli jo puolipaniikkitilassa”

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala ei ole aiemmin kuullut vastaavasta oireesta koronavirukseen liittyen. Hän kuitenkin arvelee, että kutina on todennäköisesti viruksen aiheuttama keskushermostollinen oire.

– Kyllä koronaan liittyy näitä erinäisiä keskushermoston häiriöitä, eli kyllä varmaankin ihon ja limakalvojen tuntohäiriöt kuuluvat todennäköisesti samaan. Uskon, että tämä liittyy koronaan, mutta en ole kyllä vastaavasta oireesta kuullut aiemmin, Rintala toteaa.

Rintalan mukaan viruksen tarkka vaikutusmekanismi keskushermostoon on tällä hetkellä epäselvä. Keskushermoston oireilu on kuitenkin myös muiden taudin tavanomaisempien oireiden takana.

– Oletus on tällä hetkellä, että koronavirus vaikuttaa keskushermoston haju- ja makuaistimuskeskuksiin. Tarkasta vaikutusmekanismista ei tällä hetkellä ole paljoa tiedossa. Taudin keskushermostolliset oireet näkyvät aistihäiriöinä. Yleisimmät ovat haju- ja makuaistin puutokset, mutta esimerkiksi muutoksista näköaistiin on myös raportoitu, Rintala kertoo.

Ylilääkäri Esa Rintalan mukaan Borgin kuvailema kutina on todennäköisesti koronaviruksen aiheuttama keskushermostollinen oire.

Borg kertoi päivityksessään, että hän sai tartunnan huolimatta saamastaan ensimmäisestä rokotusannoksesta. Rintalan mukaan etenkin Suomessa tällä hetkellä myllertävä koronaviruksen deltavariantti vaikuttaa tarttuvan rokotettuihinkin henkilöihin helpommin kuin aiemmin Suomessa valloilla olleet koronavirusmuunnokset.

Lue lisää: Husin ylilääkäri kertoo: Tällainen on korona­tauti, jos sen saa ensimmäisen rokotuksen jälkeen

Rintala korostaa, että jo ensimmäinen rokoteannos auttaa suojaamaan taudilta ja koronaviruksen vakavimmilta oireilta. Hän kertoo, että etenkin sairaalahoitoon johtavia vakavista keuhko-oireista kärsiviä potilaita on viime aikoina ollut vähemmän, sillä iäkkäät ja riskiryhmäläiset on nyt pitkälti rokotettu.

– Deltavariantti vaikuttaa tarttuvan rokotettuihin henkilöihin helpommin (kuin aiemmin Suomessa valloilla olleet koronavirusmuunnokset). Täysin rokotettujen infektiot ovat kuitenkin harvinaisia ja tartunnan sattuessa täysin rokotetulle henkilölle oireet ovat olleet lieviä. Yhdelläkin rokotuskerralla on jo merkitystä, joten kyllä nyt kaikkien kannattaisi lähteä se rokotus hakemaan.

Rintalan mukaan taudin oireista ei voi suoraan päätellä, onko kyseessä jokin koronaviruksen variantti. Hän korostaa, että esimerkiksi henkilön geneettiset ominaisuudet vaikuttavat paljon taudinkuvaan.

– Taudinkuvat ovat aika samanlaisia variantista riippumatta. Yksilötasolla oireet ja niiden vakavuudet vaihtelevat paljon. Osa sairastaa deltavariantin nuhana ja osalla on vakavampia oireita.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?