Suomalaisprofessori ryöpyttää Suomen koulu­järjestelmää USA:n suurimmassa lehdessä: ”Darwinistinen”

”Suomalainen järjestelmä on aivan liian armoton ja anteeksiantamaton”, Jukka Savolainen kirjoittaa.

Jukka Savolainen toimii sosiologian professorina Waynen valtionyliopistossa Yhdysvalloissa.

23.7.2021 21:45

Waynen valtionyliopistossa Detroitissa sosiologian professorina työskentelevä Jukka Savolainen on vertaillut Suomen ja Yhdysvaltojen koulujärjestelmiä tuoreessa, USA Todayssa julkaistussa mielipidekirjoituksessa. USA Today on Yhdysvaltojen laajalevikkisin lehti.

Mielipidekirjoituksessaan Savolainen kertoo valitsevansa milloin tahansa amerikkalaisen koulujärjestelmän suomalaisen sijaan, vaikka Suomessa koulutus on ilmaista ja Yhdysvalloissa yliopistojen lukukausimaksut kymmeniätuhansia euroja.

– Suomalainen järjestelmä on aivan liian armoton ja anteeksiantamaton, uskallan sanoa, darwinistinen, Savolainen toteaa.

Syitä on Savolaisen mielestä useita. Ensinnäkin Suomessa, kuten monissa muissakin Euroopan maissa, lapset jaotellaan teini-ikäisinä kahteen ryhmään: niihin, jotka menevät ammattikouluun ja niihin, jotka menevät lukioon.

– Yleensä vain jälkimmäinen polku johtaa kansalliseen ylioppilastutkintoon – jonka läpäisy on tyypillisesti ensimmäinen askel kohti pääsyä yliopistoon, Savolainen kirjoittaa.

Hän nostaa esiin sen, että enemmistö suomalaisista pojista hakee peruskoulun jälkeen ammattikouluun, mikä ”tehokkaasti” vaikuttaa heidän mahdollisuuksiinsa edetä yliopistoon.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2019 peruskoulun 9. luokan päättäneistä pojista 55 prosenttia haki ensisijaisesti toisen asteen ammatilliseen koulutukseen. Tytöistä 65 prosenttia haki ensisijaisesti lukioon.

Savolaisen mielestä on liian ankaraa sulkea nuorelta pois mahdollisuuksia yliopistokoulutukseen vain siksi, että tämä ei sattunut olemaan akateemisesti orientoitunut 15-vuotiaana.

– Tässä järjestelmässä ei ole juurikaan tilaa myöhään kukkiville.

Lisäksi hän huomauttaa, että lukiosta valmistuneistakin moni jää ilman korkeakoulupaikkaa kovan kilpailun takia.

Savolainen kertoo myös, että toisin kuin Yhdysvalloissa, Suomessa nuoren pitää tietää jo yliopistoon hakiessaan tarkasti, mitä hän haluaa opiskella: sosiologiaa, oikeustiedettä, valtio-oppia...

– Jos he esimerkiksi haluavat opiskella sosiologiaa – kuten minä aikanaan – heidän pitää taistella paikasta, johon vain 3 prosenttia hakijoista hyväksytään. Vertailun vuoksi on tilastollisesti helpompaa päästä Harvardiin (5% hyväksymisaste), Princetoniin (6%) tai Yaleen (6%) kuin päästä Helsingin yliopistoon opiskelemaan sosiologiaa pääaineena.

Hän kuitenkin huomauttaa kannattavansa sitä, että lukukausimaksut olisivat Yhdysvalloissa pienempiä, sillä tällä hetkellä ne ovat monille amerikkalaisille aivan liian korkeita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?