HS: THL ja STM toimivat lainvastaisesti AstraZeneca-rokotuksissa

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen mukaan THL rikkoi perustuslakia, syrjintäkieltoa ja potilaslakia.

AstraZenecan rokote. Arkistokuva.

23.7.2021 18:08 | Päivitetty 23.7.2021 19:19

Eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä sosiaali- ja terveysministeriö toimivat keväällä lainvastaisesti 65–69-vuotiaiden AstraZeneca-rokotuksissa, kertoo Helsingin Sanomat.

Apulaisoikeusasiamies antoi ratkaisunsa useisiin kanteluihin tänään. Keväällä 65–69-vuotiaita pakotettiin ratkaisun mukaan monissa kunnissa ottamaan lääkeyhtiö AstraZenecan koronavirusrokotetta, vaikka rokotteen mahdollisista haitoista oli saatu uutta tietoa.

HS kertoo, että apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin katsoo ratkaisussaan, että THL rikkoi perustuslakia, syrjintäkieltoa ja potilaslakia. Laitos ei missään vaiheessa arvioinut oikeudellisia kysymyksiä yhdenvertaisuuslain, potilaan itsemääräämisoikeuden ja syrjintäkiellon näkökulmasta.

–  Yhdenvertaisuuden ja syrjintäkiellon osalta katson, että 65–69-vuotiaita henkilöitä on kohdeltu heidän ikänsä perusteella epäsuotuisammin kuin muihin ikäryhmiin kuuluvia henkilöitä koronarokotuksia toimeenpantaessa, HS siteeraa Sakslinia.

THL ohjeisti antamaan 65–69-vuotiaille AstraZenecan rokotetta, vaikka sen teho oli muita rokotteita heikompi ja sen käytön yhteydessä oli havaittu vakavia häiriöitä veren hyytymisessä. Muille rokotteen antamista ei tuolloin enää suositeltu.

–  THL:n julkaisema tiedote johti siihen, että useat kunnat – niiden joukossa maamme neljä suurinta kaupunkia – kieltäytyivät rokottamasta 65–69-vuotiaita henkilöitä muulla kuin AstraZenecan koronarokotteella, Sakslin sanoo HS:n mukaan.

STM:lle Sakslin antoi huomautuksen, koska ministeriö laiminlöi velvollisuutensa varmistaa, että THL noudattaa ohjeissaan perustuslakia.

Sakslin pitää STM:n toimintaa erityisen moitittavana, koska ministeriö ei ylimmältä laillisuusvalvojalta saamiensa toistuvien moitteiden jälkeenkään ryhtynyt toimenpiteisiin perustuslaillisuuden varmistamiseksi.

THL keskeytti varotoimena rokotukset Astra Zenecalla 19. maaliskuuta, kun Suomessa oli ilmoitettu kaksi aivolaskimotukosta 4–10 päivää Astra Zenecan koronarokotteen saamisen jälkeen. Euroopassa oli tuota ennen herännyt keskustelua rokotteen ja verenhyytymishäiriöiden mahdollisesta yhteydestä ja useat maat olivat väliaikaisesti keskeyttäneet rokotteen käytön.

THL linjasi 24. maaliskuuta, että Astra Zenecan käyttöä voidaan jatkaa 65 vuotta täyttäneillä. Tuolloin päätettiin, että rokotetta ei varotoimenpiteenä toistaiseksi anneta alle 65-vuotiaille.

Huhtikuussa ilmoitettiin, että toukokuusta alkaen 65–69-vuotiaat voivat saada halutessaan myös Pfizerin ja Biontechin tai Modernan rokotteen. 70-vuotta täyttäneet ovat enimmäkseen rokotettu näillä mnra-rokotteilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?