Sää muuttuu epävakaisemmaksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Täyskäännös kesän säässä – ensi viikolla jopa rankkasateita

Sää muuttuu elokuussa aiempaa epävakaisemmaksi.

Myös ukkoset ovat mahdollisia ensi viikolla sadekuurojen lomassa.

23.7. 19:40

Kesän säässä tapahtuu muutos vaihtelevampaan suuntaan. Tuoreen Euroopan keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteen mukaan elokuu näyttää aiempaa viileämmältä ja epävakaisemmalta.

Muutos tapahtuu vähitellen heinäkuun lopun lähestyessä. Ensi viikon alkupuolella hellelukemat ovat vielä yleisiä, mutta viikon puolivälin jälkeen on luvassa sateita.

– Sateita alkaa levitä pikkuhiljaa Suomeen yhä laajemmalle alueelle, mutta ei sää sinänsä kylmäksi muutu, Forecan meteorologi Anna Latvala kertoo.

Korkeapaineen alue leviää ensi viikolla lännestä Suomen ylitse itää kohti, mutta viikon puolenvälin tienoilla laaja-alainen matalapaineen alue saapuu Länsi-Euroopasta ja Pohjois-Atlantilta Suomeen.

– Suomen itäpuolella on toinen matalapaine, eli ollaan kahden välissä. Pikkuhiljaa korkeapaine väistyy, ja sää muuttuu matalapainetyyppiseksi.

Korkeimmat lämpötilat mitataan tulevalla viikolla maan länsiosissa. Maanantaina Lounais-Suomessa päästään lähelle 30 astetta. Hellelukemiin voidaan yltää vielä tiistain aikana koko maassa.

Sadealue leviää viikon loppupuolella lounaasta vähitellen maan länsi- ja eteläosien kautta pohjoiseen asti. Ukkoset ja paikalliset rankkasateet ovat mahdollisia koko maassa. Sateet ovat kuitenkin kuuroluontoisia, eikä niiden tarkkoja ajoituksia tai sijainteja voi tässä vaiheessa sanoa.

– Puhutaan kesäisistä kuurosateista, niin se vaihtelee todella paljon. Pienenkin alueen sisällä voi olla niin, että toisessa paikassa tulee toistakymmentä milliä vettä ja toisessa ei oikeastaan mitään. Näillä näkymin sateita tulisi ihan pitkin maata.

Etelässä lämpötilat pysyttelevät loppuviikon hieman 20 asteen yläpuolella, maan keskiosissa 20 asteen tuntumassa ja pohjoisessa 15–20 asteessa. Kuurosateet voivat viilentää lämpötiloja paikallisesti.

Säässä tapahtuva muutos vaihtelevampaan suuntaan näyttää kuukausiennusteen mukaan jatkuvan myös pidemmälle elokuuhun. Hellepäiviä nähdään kuitenkin todennäköisesti myös jatkossa.

– Kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu epävakaisempana. Tämä ei tosiaan sulje pois lyhyempiä lämpimiä jaksoja, mutta tuskin ne tulevat olemaan pitkäkestoisia. Välillä lämpimämpää, välillä satelee ja sää muuttuu viileämpään, sellaista sahaavaa säätyyppiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?